Een Spaans NIE-nummer aanvragen kan je doen op drie manieren: via een notariële volmacht in Spanje (de gemakkelijkste manier). via het lokaal politiekantoor in Spanje ( de goedkoopste maar minder makkelijke manier) via het Spaanse consulaat in je thuisland (zelfde kost als lokaal politiekantoor maar in eigen land)
Ook de onderstaande documenten dient u mee te brengen: een kopie van uw identiteitskaart of paspoort; een bewijs van woonst in Nederland; een document waaruit de legitieme reden voor uw NIE-aanvraag blijkt, bijvoorbeeld de aankoop van een woning.
Via de Spaanse Ambassade in Amsterdam of Den Haag(Nederland) en Brussel (Belgie) kan je een NIE aanvragen. Doe dit het liefst ruim voor vertrek, dan weet je zeker dat je NIE op tijd binnen is. Het kan soms wel 8 weken duren voordat je de NIE ontvangt!
Het aanvragen van een NIE-nummer bedraagt slechts € 9,64.
Uw aanvraag wordt dezelfde dag naar het Generaal Directie van de Vreemdelingendienst verzonden. Het document wordt na ontvangst per e-mail verzonden naar de aanvrager(s). Wachttijd termijn is normaliter twee weken maar kan daarvan afwijken.
Via deze website van de 'Sede electrónica' kun je de gegevens invullen en ook uit een CNP kiezen. Stap 1: Kies uit de provincie waar je een NIE wilt aanvragen en klik op Aceptar. Stap 2: Kies daarna waarvoor je de afspraak wilt maken, in dit geval: 'Policia-Asignación de NIE' en klik op Aceptar.
NIE nummer aanvragen duurt lang
3-4 maanden terecht. In Alicante kun je dan dezelfde dag je NIE nummer ophalen, maar het consulaat doet er nog eens 2-3 weken over om het NIE naar je mailen.
Permanent NIE (NIE Permanente)
Een permanent NIE is geldig voor 5 jaar en kan aangevraagd worden bij ieder politiebureau met een kantoor voor buitenlanders (het zogenaamde Oficina de Extranjeros / Extranjería).
Als je een woning in Spanje wil kopen, moet je beschikken over een identiteitskaart. Je hebt de gegevens op je pasport nodig om de gegevens op je andere documenten mee te verifiëren en om documenten aan te vragen bij de Spaanse overheid.
Wat betreft de overdracht zijn er twee belangrijke soorten koopcontracten in Spanje. Een standaard koopcontract is bindend voor beide partijen en houdt een aanbetaling en een reserveringscontract in. Dit is geen bindend koopcontract maar er moet wel een niet-restitueerbare aanbetaling worden gedaan.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Dit nummer staat op alle documenten die worden uitgegeven, alle aanvragen die gericht zijn aan openbare bestuursorganen en voorts, vermeld wordt bij een belangrijk deel van privé-handelingen (zoals bij bankinstellingen, het sluiten van verzekeringen…)
Je wil een Spaanse bankrekening openen
Wie een huis in Spanje wil kopen moet weten dat je een Spaanse bankrekening moet openen. Als je dit niet hebt, kan je helemaal geen huis kopen! Om de Spaanse bankrekening te openen moet je ook een NIE-nummer hebben.
Je kunt het NIE verlengen bij het kantoor van de Vreemdelingendienst (Sede de Extranjería of Oficina de Extranjeros).
Je aanvraag voor een tijdelijk N.I.E.nummer kan je ook in België doen op het Spaanse consulaat: Maak een afspraak op het Spaanse consulaat: Hertogstraat 85-87, 1000 Brussel bij Francisco Molero (02/509.87.72) tussen 9u en 13u. Meer informatie.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Grofweg heeft u voor het kopen van een woning van 300.000 euro dus minimaal 132.000 euro eigen geld nodig. Er is wel een uitzondering. Als u een woning koopt die door de bank in beslag is genomen en u sluit bij diezelfde bank een hypotheek af, dan wordt soms tot 100% van de aankoopprijs gefinancierd.
De meeste huurwoningen zijn zo'n €250,- per maand goedkoper dan op vergelijkbare locaties in Nederland en België. Sowieso zijn de belastingen lager in Spanje, ook de onroerendgoedbelasting voor huiseigenaren bijvoorbeeld.
Het Spaanse NIF-nummer bestaat uit 8 cijfers gevolgd door een letter (dígito de control). Het buitenlandse NIE-nummer heeft als eerste een X, Y of Z gevolgd door 7 cijfers en als laatste een letter.
De NIE is een acroniem dat staat voor "Número de Identidad de Extranjero", wat "identificatienummer voor buitenlanders" betekent. Deze terminologie houdt verband met onroerend goed. Het NIE-nummer is uniek en specifiek voor elke buitenlander die op Spaans grondgebied verblijft.
De TIE is een fysieke kaart (waar ook je NIE-nummer op staat), terwijl het NIE-nummer zelf alleen je identificatienummer is. De NIE is uniek en voor altijd, hij verloopt niet – de TIE wel. U moet uw kaart vernieuwen volgens uw verblijfsvergunning.
Na die 5 jaar kan je hetzelfde document weer aanvragen en dan heeft het een onbeperkte geldigheidsduur. Ook dit document is in eerste instantie dus maar tijdelijk geldig. Maar ook in dit geval krijg je de NIE voor het leven toegewezen, waardoor het nummer zelf wel altijd geldig blijft.
Het Spaanse BTW nummer wordt in Spanje het CIF genoemd (Certificado de Identificación Fiscal). Dit nummer bestaat uit een letter (meestal A of B) gevolgd door 8 cijfers (of 7 cijfers + een letter voor buitenlandse vennootschappen).
Hoe lang mag u overwinteren in Spanje? In principe bepaalt u zelf hoe lang u blijft, echter zijn er wel maatregelen die vanaf een bepaalde termijn gaan gelden. Wanneer u langer dan drie maanden buiten Nederland verblijft, kan de hoogte van uw AOW-pensioen veranderen.
Deze jaarlijkse belasting, genaamd IBI, wordt door de gemeente waar u woont geheven. In de provincie Valencia innen SUMA kantoren deze belasting. Vrijwel iedere gemeente heeft een eigen SUMA vestiging.. De meeste mensen doen de betaling via een automatische incasso, om een boete te voorkomen bij te late betaling.