Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom.Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!
Baking soda, bijvoorbeeld, kan je een 30-tal minuten laten intrekken in het vlees. Maar ook verschillende vruchten bevatten enzymen die je vlees extra mals maken. Ananas, kiwi en papaja (gepureerd) helpen bij het afbreken van spiervezels in het vlees. Ook ander zuur fruit, citroensap of karnemelk kan helpen.
Biefstuk blijft mals door het pas te bakken op kamertemperatuur. Haal biefstuk daarom een half uur van tevoren uit de koelkast. Serveer na het bakken niet meteen, maar laat even rusten in aluminiumfolie. De sappen verspreiden zich zo beter.
Zouten. De meeste stukken biefstuk hebben baat bij zout tot een uur voor het koken, maar vooral taaiere stukken. Naast het kruiden van de biefstukken, helpt zout ook bij het afbreken van eiwitten en het malser maken van het vlees. Zout de biefstukken rijkelijk tot een uur voor het koken en ga dan te werk volgens uw recept .
Een van de grootste fouten bij het bereiden van biefstuk is het bakken op de verkeerde temperatuur. Te hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het vlees uitdroogt en taai wordt. Het is essentieel om je pan of grill voor te verwarmen tot een hoge temperatuur, zodat je de biefstuk snel kunt dichtschroeien.
Oplossingen voor een taaie biefstuk
Gebruik zure ingrediënten zoals azijn of citrus, gecombineerd met smaakvolle kruiden en specerijen . Mals maken met gereedschap: Gebruik voor het koken een vleeshamer om uw biefstuk mals te maken. Dit breekt taaie spiervezels af en kan uw biefstuk malser maken.
Het is cruciaal om je biefstuk na het koken te laten rusten om hem mals en sappig te houden. Als je hem meteen aansnijdt, komen al die sappen op je bord terecht in plaats van in het vlees. Laat hem altijd 5-10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Marinades met zure ingrediënten (zoals azijn, citroensap of wijn) kunnen helpen de taaie vezels in een steak te breken . Laat het vlees een paar uur of een nacht in de marinade weken voor maximale effectiviteit.
Te koud in de pan betekent een taaie biefstuk. Terwijl de biefstuk op temperatuur komt wrijf je deze in met olijfolie en laat de steak minimaal 10 minuten marineren in de olie. Voor het bakken even de pepermolen openzetten en ruim pepertjes strooien.
Of u nu een barbecue organiseert, roerbakgerechten serveert of wild klaarmaakt, zuiveringszout is het ideale middel om vlees malser te maken en uw biefstuk, kip of kalkoen malser, sappiger en lekkerder te maken.
Zout. We weten allemaal dat zout een van de meest voorkomende kruiden is bij het koken, maar zout kan veel meer dan alleen smaak toevoegen aan uw eten. Door zout toe te voegen aan uw biefstuk, helpt u vocht uit het vlees te halen, waardoor de smaak van uw biefstuk wordt verrijkt en het tegelijkertijd malser wordt .
Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin. Zet het vuur lager en bak de biefstuk nog een minuut of 3 – 4 voor een medium garing. Houd je van rare houd dan 3 minuten aan. Liever doorbakken dan is 6 minuten een goed uitgangspunt.
Als je de biefstuk te koud in de pan legt dan krimpt het vlees, dit zorgt voor een taai stukje biefstuk. Dep de biefstuk eerst droog met een stuk keukenrol. Daarna is het tijd voor zout en peper.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom.Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!
Het is belangrijk om bij een natte marinade om altijd zuren zoals azijn, sap van citroen, wijn, karnemelk of (onze favoriet) yogurt toe te voegen. De zuren in marinades verzwakken het spierweefsel, bindweefsel en eiwitten, dit zorgt voor malser vlees.
Vlees dat op kamertemperatuur, zo'n 20 ºC, is gekomen voor het gebakken wordt, is dus al een eind op weg naar de juiste temperatuur. Het zal dan gecontroleerder garen, en daardoor sappiger en malser blijven. Het temperatuurverschil met de hete pan is ook kleiner, waardoor het minder schrikt (=taai).
Sudderen in een beetje vloeistof of bouillon is een geweldige manier om het vlees malser te maken. Zuur kan hier ook je vriend zijn. Een beetje azijn en citroensap in de vloeistof kan je helpen om het vlees malser te maken. Het voegt vocht toe, maar het kookt het vlees ook.
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken.Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
Als het vlees zowel van binnen als van buiten niet gaar is, is dat eenvoudig te verhelpen. Bak het vlees gewoon nog even in een pan tot het de gewenste gaarheid heeft bereikt en doe het dan in de oven .
Begin met mals maken: Gebruik een vleeshamer met piramidevormige uiteinden (grotere vormen zijn beter) om de biefstuk mals te maken . Sla beide kanten van de biefstuk gelijkmatig, zorg ervoor dat de plasticfolie niet scheurt. De piramidevormen helpen de spiervezels af te breken, wat resulteert in een malse en smaakvolle biefstuk.
Sla de biefstukken gelijkmatig : Als u ronde biefstuk gebruikt in plaats van voorgemaakte blokjesbiefstuk, moet u de biefstukken dun slaan, anders worden ze veel te taai. (Al voorgemaakte blokjesbiefstukken hebben meer aandacht nodig van de vleeshamer om ze dunner te maken.)
Stoven doe je met een bereidingstemperatuur van een graad of 80. Lager kan ook, dan duurt het langer. Op 80 graden duurt het stoven van rundvlees zo'n 2 tot 4 uur. Het vocht mag niet koken, dan kook je het vlees.
Bereik de juiste interne temperatuur
Te lang koken kan je vlees droog maken, maar onvoldoende gekookt vlees kan behoorlijk taai zijn. Wees niet bang voor een vleesthermometer die direct afleest en haal je vlees eruit als het klaar is.
Ossenhaas is het meest malse en mooiste deel van het rund. Het wordt ook wel biefstuk van de haas of tournedos genoemd. Bereiding: bakken, per centimeter dikte bak je ongeveer 1 minuut voor een stuk rood vlees, 2 minuten voor rosé en vier minuten voor doorbakken vlees.