Klik op het tabblad Verwijzingen in de groep Bronvermeldingen & Bibliografie op de pijl naast Stijl en klik op de stijl die u wilt gebruiken voor de bronvermelding en bronvermelding. In documenten die betrekking hebben op sociale wetenschappen wordt meestal de stijl MLA of APA voor bronvermeldingen en bronnen gebruikt.
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
Je schrijft bij een verwijzing in de tekst altijd de auteur en het jaartal van publicatie van de bron op. Als je een citaat gebruikt, dan vermeld je daarnaast ook altijd het paginanummer van het desbetreffende citaat. Dus: Parafrase/samenvatting: Auteur en jaartal publicatie.
Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update).Titel van het document of de website.Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website.
Enkele opvallende wijzigingen zijn: Meer flexibiliteit qua lettertypen; Calibri 11, Arial 11, Lucida Sans Unicode 10, Times New Roman 12 en Georgia 11 zijn allemaal toegestaan.
Als een artikel geen DOI heeft en je het hebt geraadpleegd op een website (geen database, maar bijvoorbeeld de website van het tijdschrift zelf), dan voeg je een URL toe waarmee je naar het artikel verwijst.
Auteurs volgens APA. Je vermeldt altijd alle auteurs van de desbetreffende bron in de literatuurlijst. Als volgorde van de namen pak je de volgorde die de bron zelf gebruikt. Je zet de auteurs van een bron dus niet op alfabetische volgorde.
Je kunt de tabel maken met de tools van je tekstverwerker. In Word kun je op “Invoegen” en daarna op “Tabel” klikken.
Refereren - verwijzen naar bronnen - is vereist als je de woorden van een ander letterlijk overneemt, als je een passage parafraseert (herschrijft in je eigen woorden), en als je ideeën uit een bron samenvat. Je verwijst altijd op twee plaatsen:In de tekst, op de plaats waar je de informatie bespreekt.
Als je een webpagina of online artikel citeert in APA-stijl, bestaat de verwijzing in de tekst uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Merkus & Streefkerk, 2020). Hierbij kan de auteur ook een organisatie zijn, bijvoorbeeld: (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2018).
Als een DOI ontbreekt, ga dan naar de website van CrossRef (https://www.crossref.org/). Crossref is een van de organisaties die DOI's toekent, met een focus op wetenschappelijke artikelen.
In Word is het standaardlettertype Calibri. Niet iedereen vindt dit een mooie letterstijl. Gelukkig kun je het lettertype per document aanpassen. Wie een favoriet lettertype voor elk document wil gebruiken, kan beter het standaardlettertype veranderen.
Wat zijn APA-richtlijnen? APA-richtlijnen zijn regels voor de opmaak en notatie van bronverwijzingen en citaten in het theoretisch kader, de opmaak van figuren en tabellen in het resultatenhoofdstuk en de bronnenlijst aan het einde van je scriptie.
Volgens de APA-opmaakrichtlijnen moet je tekst worden geschreven in een leesbaar en breed toegankelijk lettertype. Voorbeelden hiervan zijn: Times New Roman (12)Arial (11)
Plaats in de tekst. Een bronvermelding kan overal geplaatst worden. Het maakt niet uit of de auteur kiest voor het begin of het eind van een paragraaf, of dat de vermelding midden in een zin geplaatst wordt. Als enige regel geldt dat het duidelijk moet zijn welke informatie uit welke bron gewonnen is.
Aan het eind van je verslag neem je een lijst op met de volledige vermelding van alle bronnen die je hebt gebruikt, de bronnenlijst ofwel literatuurlijst. In de tekst maak je elke keer als je een bron aanhaalt een korte verwijzing naar die bron.
Zet het citaat tussen dubbele aanhalingstekens, behalve als het citaat langer is dan 40 woorden. Als een citaat langer is dan 40 woorden, moet het citaat met een witregel gescheiden worden van de rest van je tekst. Ook plaats je het citaat dan in een gescheiden blok.
BRONVERMELDING WEBSITE
Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update).Titel van het document of de website.Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website.
Wanneer de voetnoot betrekking heeft op de hele alinea dan plaats je de voetnoot achter het laatste leesteken. Heeft de voetnoot betrekking op een zinsdeel of een specifiek woord dan plaats je de voetnoot hier direct achter.