Gebruik witte azijn of appelcider, verdund met water, om je houten speelgoed te desinfecteren, laat vervolgens aan de lucht drogen of veeg het goed af met een doek. De beste manier om je houten speelgoed veilig schoon te maken en te desinfecteren, is door een 100% ecologische azijn te gebruiken, verdund in water.
Maak gebruik van schoonmaakmiddel of allesreiniger als je het meeste vuil van het speelgoed af wilt halen. Je kunt dit met een doek doen, maar ook kun je het speelgoed kort in een sopje met allesreiniger dompelen. Haal het speelgoed wel weer snel uit het sopje, neem het af en laat het vervolgens drogen op een handdoek.
Een sopje gebruiken
Dit is vaak het geval bij oude, veel gebruikte of antieke sieraden. In dit geval is het aan te raden om uw sieraad goed schoon te maken in een sopje. Gebruik hier ter assistentie een zachte borstel bij. Als het sieraad erg vies is, kunt u ook afwasmiddel gebruiken.
Zilver schoonmaken met Dreft
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Wilt u toch uw zilveren sieraad alleen even ontdoen van het zwarte laagje, dan kunt u het schoonmaken met soda. Maak hiervoor een badje met heet water en leg op de bodem een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven. Strooi er wat soda op en roer voorzichtig zodat u geen klontjes hebt.
Wij raden het af om (zilveren) sieraden schoon te maken met huishoudmiddeltjes zoals soda, azijn, citroen en dergelijke. Huishoudmiddeltjes en voedingswaren lijkt onschuldig om een keer uit te proberen maar tast zilver en andere materialen aan en kan het zelfs deels oplossen.
Bij pijn, zwelling en pusvorming moet je de oorbel direct verwijderen en de oorlel een paar keer per dag deppen met alcohol. Dit kan reinigend en verkoelend werken. Je hoeft niet meteen naar de huisarts te rennen.
Zilver reinigen
Deze worden weer mooi glimmend als je ze in een bakje met kokend water, soda en (niet te vaste) proppen aluminiumfolie legt. Als het niet meer bruist, kun je ze opwrijven met een zachte doek en glimmen ze weer.
Bouwblokken en plastic speelgoed maak je gemakkelijk schoon door alles in een grote bak met water en groene zeep te laten weken. Na een paar uur kun je alles gemakkelijk schoonmaken. Vergeet niet om de resten goed af te spoelen met schoon water.
Je kunt een zacht afwasmiddel aan het water toevoegen - spoel ze daarna met schoon water af en je bent klaar! Een waarschuwing! Stop je LEGO® stukjes niet in de wasmachine of de vaatwasser, en probeer ze niet te drogen in de oven, de magnetron of met een haardroger.
Lego in de vaatwasser
Dan kun je de lego en duplo stukjes ook heel goed wassen in de vaatwasser. Doe ze bijvoorbeeld in je bestekmandje zodat de kleine stukjes er niet door kunnen vallen. Ook kun je bij sommige winkels een toybox kopen. Dit mandje is speciaal bedoeld om plastic speelgoed mee te wassen in de vaatwasser.
Desinfecteer met waterstofperoxide.
Leg de houten lepel in een bak, pan of gootsteen. Giet waterstofperoxide eroverheen. Was de lepel ermee met je handen of met een schone spons. Laat hem een paar minuten liggen zodat het waterstofperoxide kan bruisen, intrekken en ziektekiemen kan doden.
Een van de tips die ik tegenkwam over het schoonmaken van duplo is: de wasmachine. Het idee is simpel; je gooit de steentjes in een kussensloop, legt hier een stevige knoop in en wassen maar. De steentjes kan je laten drogen in de buitenlucht. Een kind kan de (Duplo) was doen!
Je kunt LEGO en Duplo met de hand wassen door de blokken even te laten weken in een sopje van water en afwasmiddel of desinfecterende zeep als Dettol, goed af te spoelen en te laten drogen op een handdoek. Maar de bouwstenen kunnen ook prima in de wasmachine.
Haal hiervoor wat vaker je oorbellen uit je oren en laat de gaatjes eerst even luchten. Daarna kun je je oorlellen schoonmaken met een washandje met wat zeep en water. Scrub daarna met een milde scrub de voor- en achterkant van je oorlellen om de ophoping van alle dode huidcellen, zweet en ander vuil weg te poetsen.
Ook geven de juwelieren een heel oud advies mee wat nog steeds gebruikt word. Namelijk om je geschoten oorbellen te blijven draaien, anders zou de oorbel vast kunnen groeien. Door het sieraad te draaien maak je het wondje open en krijgt het geen kans om goed te genezen. Uiteindelijk vormt er zich littekenweefsel.
Wij raden aan om de gaatjes twee keer per dag te ontsmetten met een druppeltje Antisept aan de voor- en achterkant van je oor. Draai hierbij de oorbellen twee tot drie keer een halve draai rond. Zo kan de Antisept goed bij de wond komen en zullen de oorbellen zeker niet vastgroeien.
Uit een vergelijking tussen 10 methoden is gebleken dat het beste zilverpoetsmiddel Hagerty silver bath is. In een paar seconden is het zilver schoon, zonder te hoeven poetsen. Hagerty polish vergt, net als Silvo, wat meer moeite maar geeft zilver wel een mooie glans.
Als je bestek bedekt is met zwarte vlekken, probeer het dan een kwartier te weken in onverdunde hete witte azijn. Haal na het bad de voorwerpen eruit en was ze met een niet-schurende spons in zeepsop om de effecten van de witte azijn te stoppen. Azijn is niet specifiek geschikt voor het reinigen van zilverwerk.
Leg het zilverwerk een nachtje in een bakje met cola of azijn en de volgende dag ziet u hiervan dan het resultaat. Pak een bakje en leg er een gevouwen stukje aluminiumfolie in. Vervolgens dient u over dit stuk aluminiumfolie wat keukenzout te strooien. Leg de zilveren sieraden of bestek op het folie.
Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt.
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje vloeibare zachte afwasmiddel. Dompel hierin vervolgens je zilveren sieraden. Borstel je sieraden voorzichtig met een zachte (tanden)borstel schoon. Spoel je sieraden vervolgens af met lauwwarm water en droog ze af met een zachte niet-pluizende doek.