Veel mensen zijn het er over eens dat je prosecco het best koud kunt drinken, zo rond de 5 tot 8 graden. Hierdoor krijg je helemaal de frisheid van de wijn helemaal mee, zonder eventuele smaakafwijkingen te proeven. In een tulpglas hou je de bubbels lang vast en komen de bloemige geuren goed tot hun recht.
Net als bij champagne, kun je prosecco op elk moment van de dag drinken. Deze Italiaanse mousserende wijn hoort gekoeld gedronken te worden en is een uitstekend aperitief, omdat de licht zure smaak en koolzuur de eetlust zullen opwekken. Prosecco smaakt goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pastasalade.
Prosecco is een mousserende wijn die vanaf de opening koolzuur verliest. Het is mogelijk om een fles geopende prosecco tot drie dagen in de koelkast te bewaren met een kurk.
Een champagne fles koelen door ze in de diepvriezer te leggen is echter uit den boze. De fles wordt dan wel ijskoud maar de inhoud, de champagne, is vaak nog te warm.
Rond de 6 à 8 graden is ideaal.
De beste manier is om de fles te koelen in de koelkast. Na een nachtje koelen zal hij dan een temperatuur van rond de 4 graden hebben.
Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt. Boven de 10°C worden de wijnen echter ervaren als te “zwaar” en minder sprankelend.
"Stop de fles nooit in de diepvries en maak de glazen niet té proper": het perfecte glas cava drink je zo. Hopelijk staan de bubbels al klaar, want binnenkort mag er rijkelijk geschonken en gedronken worden.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Je kunt ongeopende Prosecco het beste koel en droog bewaren in een gesloten ruimte. Buiten het zonlicht. Zo blijft de Prosecco het beste bewaard. Alvorens men de Prosecco gaat drinken is het aan te bevelen om deze vooraf 1 tot 2 dagen in de koelkast te bewaren.
Wat als je geen kurk hebt? Nog een trucje: bewaar de fles op een donkere, koele plek. Naast zuurstof spelen licht en temperatuur ook een rol in hoe snel de wijn oud wordt. Bewaar je open witte en rode wijnen in de koelkast, maar onthoud wel: de koelkast wordt niet aanbevolen om je wijn voor langere tijd te bewaren.
Hier heb je een prosecco zoals de Italianen hem zelf graag drinken: fris, fruitig en vrolijk, maar niet zoet. Daardoor nog lekkerder bij borrelhapjes en de lunch.
Gebruik dan een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt (goed absorberend keukenpapier werkt het beste: van die tissues die -volgens de reclame- in één veeg een heel aanrecht van vlekken en vet ontdoen). Plaats het ingepakte pakketje in de diepvries en 15 minuten later issie koud.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
1. Casa Defra Col Doré Voor een ruime meerderheid van het testpanel was dit de nummer een: veel smaak, rond, vol en een zachte bubbel.
Prosecco komt uit Italië, Veneto. Qua smaak is prosecco vrij fruitig. Deze mousserende wijn wordt van maar één druif gemaakt, namelijk de Glera.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Prosecco recepten
Deze Italiaanse mousserende wijn drink je gekoeld, en is heerlijk om als aperatief te serveren. Maar Prosecco smaakt ook goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pasta salade.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Een prosecco frizzante is licht bruisend, makkelijk te drinken en heeft een lager alcoholpercentage dan de spumante. Meestal rond de 10%. De prosecco spumante heeft een sterkere bubbel en is vaak wat verfijnder van smaak. De koolzuurdruk in een fles spumante is hoger dan in een fles frizzante en heeft minimaal 3 bar.
Leg de fles achterin de koelkast, en zorg ervoor dat hij niet kan bewegen. Zo blijven de bubbels in de fles. Drink hem wel binnen 3 tot 5 dagen op.
Over het algemeen is cava 9 maanden houdbaar als deze ongeopend bewaard is. Wanneer een fles cava geopend bewaard wordt, ontsnapt het koolzuur uit de fles en wordt de cava minder lekker.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Gebruik, om de fles cava goed te bewaren na opening, een vacuümstop en bewaar de fles liggend in de koelkast. Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen om de bubbels te behouden. Hoe lang kun je de cava dan bewaren? Zo'n drie dagen lang.
Tijd: 15 minuten
Het snelst is om een fles witte wijn of rosé te koelen met ijsklonten. Doe de fles of flessen in een grote bak of emmer. Voeg daar een flink aantal ijsklonten aan toe. Thuis kan je die uit de diepvries halen, maar in het park bij de supermarkt.
Zet je Champagne een dag van tevoren in de koelkast, dan weet je zeker dat hij goed gekoeld is. Leg hem bij voorkeur horizontaal onderin de koelkast. Na ongeveer 6 uur is de Champagne koud.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.