De juiste drinktemperatuur van een dorstlessend pilsje ligt rond de 3 graden. Je kunt 'm best nog kouder drinken. Dat verhoogt wellicht het dorstlessende karakter, maar het reduceert de smaakbeleving. Lambiek en geuzes drink je het liefst tussen de 3 en maximaal 8 graden.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
“Een te hoge temperatuur heeft een negatieve invloed op de kwaliteit en de smaak van de frisdrank. De ideale temperatuur om onze producten te bewaren is tussen de 2 en 25 °C.”
De ideale temperatuur voor speciaalbier, zoals IPA's en Stout bieren, is ongeveer 10 °C. Wat je ook kunt hanteren bij het serveren van speciaalbieren, is: hoe hoger het alcoholpercentage, hoe warmer geserveerd. Zo heeft jouw bier altijd de optimale temperatuur om van te genieten!
Bij warm water zetten je bloedvaten juist uit, waardoor gifstoffen makkelijker en sneller verdwijnen. Een goede temperatuur voor drinkwater ligt tussen de 10 en 15 graden. Met deze temperatuur verlaat het water sneller de maag en wordt het sneller in je lichaam opgenomen. Dus zorg dat je water dus niet te koud drinkt.
Dubbels en tripels zijn wat zwaardere bieren en die drink je ook op een iets warmere temperatuur. Dubbel bieren drink je tussen de 6 en de 8 graden en de tripel bieren zijn zwaarder dus die drink je nog warmer. Je drinkt een tripel tussen de 7 en de 11 graden.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
De beste (gemiddelde) temperatuur om bier te drinken is tussen de 7 en 10 graden. Dan heeft het bier het meeste smaak. Als je het bier te koud serveer verliest het juist wat van de smaak. Bier op de juiste temperatuur geeft je de juiste smaak, in plaats van verdoofde smaak pupillen bijna bij bevroren dranken.
Kies liever voor water, thee en koffie zonder suiker. Koffie drijft geen vocht af, maar alcohol wel. Drink je op een warme dag een drankje met alcohol, dan kun je het beste naast ieder glas alcohol een glas water drinken.
Ondergistende bieren, zoals pilsener, drink je tussen de ca. 3 en 8 graden Celsius. De ideale drinktemperatuur van bovengistende begint, afhankelijk van het biertype, bij ca. 6 graden Celsius en kan oplopen tot kamertemperatuur.
Bieren met een lage gisting worden over het algemeen kouder gedronken, zoals de klassieke pils of witbier die best gedronken worden tussen de 3 en 5°C. Deze plaats je dus best achteraan of onderaan in de koelkast, de koelste plek in de koelkast.
Hoeveel flesjes bier kun je in een koelkast stoppen? A: Gemiddeld kun je 12 tot 16 flesjes of blikjes in een koelkast stoppen. Dit is afhankelijk van het formaat van de flesjes en blikjes.
Waarom warme drank? Volgens Ze.nl zorgt de hitte van een warme drank ervoor dat je lichaam aangespoord wordt om meer te gaan zweten. Zweten zorgt er vervolgens voor dat je lichaam sneller afkoelt. En dus is het volgens de website beter om iets warms te drinken bij hoge temperaturen.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Het klinkt misschien raar, maar bevroren bier kun je wanneer dit ontdooid is gewoon drinken. Wel is het zo dat door het bevriezen de structuur en daarmee de smaak van bier iets verandert. Door bier geleidelijk te ontdooien en temperatuurschommelingen te vermijden, blijft de smaak van bier ook na ontdooien lekker.
Het enige wat je dus hoeft te doen is een handje ijsblokjes in een kom met water doen, er een paar lepels zout bij te gooien en even goed te roeren. Leg je blikje(s) in de kom en wacht twee minuten.
Jupiler heeft een zacht bittere smaak en bevat 5.2% alcohol. Het wordt het best gedronken op een temperatuur van 3 °C, met een flinke schuimkraag. Jupiler Blue is een variant op Jupiler en werd in 2006 geïntroduceerd.
Tijd: 15 minuten
Het snelst is om een fles witte wijn of rosé te koelen met ijsklonten. Doe de fles of flessen in een grote bak of emmer. Voeg daar een flink aantal ijsklonten aan toe. Thuis kan je die uit de diepvries halen, maar in het park bij de supermarkt.
De meest tijdrovende methode om een fles wijn af te koelen is door deze fles in de koelkast te zetten. Bij rode wijnen kan het dan tot wel 30 minuten duren om het optimaal tot de juiste serveertemperatuur af te koelen en voor de witte wijnen heb je minimaal een uur nodig.
Een andere methode is de fles in een ijsemmer gevuld met koud water en ijsblokjes (half om half). Na 20 minuten is de wijn op de gewenste temperatuur (denk wel aan regeltje 1 en 2). Door zout aan het water toe te voegen versnel je het koelingsproces.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Pils tap je altijd in een gespoeld, nat glas. Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren.