Serveertemperatuur: Rosé serveer je gekoeld op 8-10 graden. Bewaar je rosé drank 3 uur in de koelkast voor de juiste temperatuur.
In de zomer is rosé een geliefd verkoelend drankje. Deze vaak wat fruitige wijnen kunnen het dan ook goed hebben om wat kouder gedronken te worden, op een temperatuur van 6-9 graden Celsius.
Rosé bewaren
Het beste kan rosé op ca. 9 graden Celsius geschonken worden. Dit betekent dat de koelkast eigenlijk al te koud is, want de temperatuur in een normale koelkast ligt rond de 5 graden Celsius. Elke wijn smaakt immers het lekkerst op de juiste temperatuur, én in het juiste glas.
In het algemeen serveer ik rosé wijnen op circa 10 graden. Niet te koud, dus niet te zuur en lekker veel fruit. Bij mousserende wijnen maak ik wel een onderscheid tussen 'toegankelijke' Prosecco, Cava, Crémant of Champagne en de ‚complexe' varianten die toch vaak uit de Champagne streek komen.
Voor alle wijnen is het verstandig om ze liggend te bewaren, omdat de drank dan in contact staat met de kurk. Daarnaast is de beste temperatuur om wijn te bewaren rond de 12 graden celsius. De temperatuur moet constant zijn en geen grote schommelingen bevatten.
Een fles wijn in de koelkast doet er makkelijk 2 uur over om te koelen. Wij delen de twee beste tips om je flessen wijn heel snel koud te krijgen. Een fles wijn in de vriezer is nooit een goed idee.
De juiste temperatuur is doorgaans 16 tot 18 graden.
Drink een wijn dus nooit tè koud, want de wijn wordt hard en je ontneem jezelf een mooie smaakbeleving. Anderzijds: hoe warmer je de wijn serveert, hoe logger de wijn wordt. Minder zuren, meer tannines, alcoholischer, maar ook voller, ronder en zachter.
Rosé kan je net als de witte wijnen langer bewaren. Tot een dag of vijf is de wijn nog prima van smaak, enkel de fruitige smaak kan verminderen. Ook hier geldt: bewaar de fles rosé na openen in de koelkast.
Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt.
Reacties. Geen probleem, tenslotte heeft de wijn in een koelkast en niet in de vriezer gelegen. Daarvan zal de witte wijn en het roseetje niet heel erg in kwaliteit verminderen.
Zoete witte wijnen: Passen goed bij vettige vis en kip maar ook bij Chinees, Thais en Indisch eten. Rosé wijn: Natuurlijk is Rosé niet alleen geschikt voor een 's zomerse dag op het terras. Je kunt het ook heerlijk drinken bij gekruide gerechten, schaaldieren of gerechten met varkensvlees.
Kies voor een lunch met rosé champagne voor wat lichtere gerechten, zoals lichte vis, gerookte zalm, zeevruchten of een lichte pasta of salade. Bij het diner mag het allemaal wel wat steviger. Denk aan kreeft, duif, gegrild lamsvlees of fazant.
Donkere Rosé is zoet(er)
Een grote misvatting is de gedachte dat donkere rosé zoet is en de lichte rosé droog. De kleur van de wijn heeft echter niets te maken met de zoetheid. Het enige wat de kleur over de rosé zegt, is hoe lang de druivenschillen zijn ingeweekt bij het maken van de wijn.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Het antwoord hierop luidt: ja! Hoewel wijn op een lagere temperatuur bevriest dan water, zijn de meeste vriezers geschikt omdat ze een temperatuur van -10°C of lager bereiken. Het resultaat is wellicht niet geschikt om te drinken maar je kunt bevroren wijn wel verwerken tot een lekkere saus of dressing.
Papieren keukenrol nat maken
Gebruik een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt. Plaats de ingepakte wijn in de diepvries en 15 minuten later is het koud. Doordat het papier nat is wordt de kou beter geleidt en ook wordt het gehele oppervlakte van de fles gelijkmatig gekoeld.
De meest tijdrovende methode om een fles wijn af te koelen is door deze fles in de koelkast te zetten. Bij rode wijnen kan het dan tot wel 30 minuten duren om het optimaal tot de juiste serveertemperatuur af te koelen en voor de witte wijnen heb je minimaal een uur nodig.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren.
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming.