Vertel dus welke wijnen je normaal gesproken lekker vindt en welke totaal niet. Zo krijgt de sommelier een goed beeld van welke wijn bij jou past. Probeer ook eens onder woorden te brengen wat je lekker vindt. Bijvoorbeeld: een frisse witte wijn of een stevige rode wijn.
Serveer je een lichte maaltijd, kies dan voor een lichte, frisse wijn. Bij pittige, stevige gerechten passen krachtige wijnen beter. Heb je veel gasten tegelijk over de vloer, overweeg onze Bag in Box wijnen. Tot 40% voordeliger, eenvoudig te tappen en ook nog eens beter voor het milieu.
Tussen de 8 en 16 euro vind je geweldige wijnen, waar de wijnboer aandacht aan heeft besteed. Ook in de categorie 5 t/m 8 euro heb je wijnen die erg goed smaken, dit zijn meestal wijnen van wijncoöperaties. In het segment boven de 16 euro vind je vaak de wijnen van de grotere namen, top wijngebieden en top wijnboeren.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
In de test zaten witte en rode wijnen en schuimwijnen en champagnes die variëren in prijs van 4 euro tot 35 euro. Alles onder de 6 euro werd voor het onderzoek als "goedkope wijn" gelabeld, "dure wijn" was 13 euro of meer.
Hoe duurder de wijn is, hoe beter 'ie smaakt. Althans, dat beweren sommige mensen. Maar mocht je nu geen zin hebben om elke keer een vermogen aan wijn uit te geven, hebben wij een handig trucje gevonden. Wijn smaakt namelijk al stukken lekkerder, als je jezelf wijsmaakt dat het een duurdere wijn is.
Over het algemeen kun je zeggen dat een duurdere wijn een betere kwaliteit heeft. Dit is echter wel wat kort door de bocht gesteld. Het kan namelijk ook simpelweg zo zijn dat een bepaalde wijn exclusiever is, omdat er minder van in omloop is.
Rode wijn is wereldwijd de meest gedronken wijnsoort, en is het resultaat van de gisting van blauwe druiven en druivenschillen. Dit duurt in de meeste gevallen zo'n twee weken. De rode kleur ontstaat door de aanwezigheid van kleurstoffen in de druivenschil. De regio waar druif vandaan komt heeft invloed op de smaak.
De Merlot wordt vaak gezien als het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon. De Merlot is vaak wat zachter en subtieler. Ook bevat de Merlot vaak minder tannines. Ook zijn de zuren wat subtieler, waardoor een Merlot vaak toegankelijker is.
Tannines zijn in evenwicht
Tannines zijn onmisbaar maar kunnen de smaak van een wijn ook negatief beïnvloeden. De smaak is dan wrang, je mond heeft de neiging samen te trekken en je tanden voelen stroef aan. In een goede rode wijn zijn de tannines in evenwicht met de smaak van de wijn.
De grootste verschillen
In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben. Een chardonnay wijn heeft een lagere zuurgraad en is daardoor meestal wat zachter van smaak.
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
De belangrijkste verschillen tussen Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio zijn: Chardonnay is afkomstig van druiven met een groene schil, terwijl Pinot Grigio afkomstig is van grijsblauwe druiven. Chardonnay is meestal een romige wijn met een vers gemaaid grasaroma, terwijl Pinot Grigio zuur en licht is.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem in een wijn is heel natuurlijk. Dit zijn kleine deeltjes die al die tijd aanwezig waren, maar na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken.
Wijn inschenken
Een wijnfles moet je vasthouden aan de onderkant van de fles wanneer je gaat inschenken. Je vult het glas tot minder dan de helft of tot aan het punt waar het glas het breedst is. Draai de wijnfles een kwartslag om om druppels te vermijden.