Plaats \in een pan en bedek met koud water tot een centimeter hoogte. Breng aan de kook. Doe de deksel op en zet de kookplaat uit. Kom na 7 minuten terug en haal de eieren eruit en plaats ze in koud water.
Eieren koken op inductie of gasfornuis? Het maakt geen verschil of je eieren kookt op inductie of het gasfornuis. Wat wél belangrijk is, is dat je de juiste kooktijden aanhoudt. De kooktijd wordt wel beïnvloed door de grootte van het ei, of je start met warm of koud water, en hoe vers je ei is.
Als u inductie gebruikt, is stand 6 goed . Als het hoger is, kookt het water te snel. Zodra het water kookt en de eieren een beetje in de pan beginnen te springen, zet u het vuur uit. Dek de pan af en laat het tien minuten staan.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Maar ook op inductie kun je een prima omelet bakken. Stap één zijn een goed ingebrande plaatstalen pan, voldoende hitte en boter. Vervolgens hou je de pan flink schuin, waardoor de inductie ook de zijkant van de pan verwarmt. Daarmee kun je je ei bakken in een halvemaanvorm.
Bij koken op inductie kijk je niet naar de hoogte van de vlam, maar naar de kookstand. Een hoge kookstand staat gelijk aan hoog vuur.
Precisie: deskundige temperatuurregeling
De inductiefornuizen van Vollrath zijn voorzien van intuïtieve bedieningselementen waarmee chefs de temperatuur nauwkeurig en direct kunnen aanpassen . Deze nauwkeurige bediening betekent dat omeletten elke keer consistent worden gekookt, met de exacte textuur en gaarheid die vereist zijn.
Doorprik het ei aan de onderkant, het stompere uiteinde, met een naald of eiprikker om te voorkomen dat het ei openbarst tijdens het koken. Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Doe een beetje azijn of zout of azijn in het water. Breekt het ei toch, dan stolt het eiwit sneller. Bye, witte draden.
Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen, is het dan belangrijk dat eieren goed gaar zijn.
Bij inductiekookplaten hebben de eieren ongeveer 1 minuut langer nodig, dus 5 minuten voor zachte eieren en 7 minuten voor zachtgekookte eieren .
Breng het water aan de kook.
Zodra het water begint te koken, doe je een deksel op de pan en laat je het 30 seconden koken.Haal de pan na 30 seconden van het vuur en stel een timer in op 10 tot 12 minuten (ik heb hieronder suggesties voor kooktijden gedeeld).
Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Bak een ei zoals je zou doen, met een flinke klont boter, op middelhoog vuur. Bak tot de randen bruin zijn. Leg op een warm bord en breng op smaak met zout en peper. Terwijl de pan nog heet is , voeg je de witte wijnazijn toe en laat je deze tot de helft inkoken.
Ook chefs die zweren bij koud water hebben een punt. Omdat de eieren en het water samen opwarmen, zijn er geen grote temperatuurschommelingen. Dat zou barstende eierschelpen voorkomen. Om de eieren toch makkelijk te kunnen pellen, kun je voor al wat oudere eieren (±2 weken oud) kiezen.
De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
- Een zachtgekookt ei met een nog lopende of halfgestolde dooier is delicater. - Bewaar het ei in de koelkast. Let op: de aanbevolen bewaartijd is korter. - Het is het veiligst om zachtgekookte eieren binnen 1 tot 2 dagen op te eten.
Giet de eieren in de pan. Kook op middelhoog vuur, inductiestand 5 en roer voorzichtig tot het ei dikker wordt . Haal het roerei van het vuur en serveer.
Een magnetisch veld verwarmt de pan
Inductie is een andere techniek dan 'traditioneel' elektrisch koken. In een inductiekookplaat zitten elektrische spoelen die een magnetisch veld maken. Wanneer je hier een geschikte pan op zet, wordt deze heet. De kookplaat zelf wordt niet verwarmd.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Zo controleer je of je oude pan geschikt is voor inductie
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Vlees sudderen op inductie
Veel mensen vragen zich af of dit mogelijk is op een inductiekookplaat. Het antwoord is natuurlijk: ja! Om vlees een aantal uren te laten sudderen is het verstandig om de kookplaat in te stellen op stand 2 of 3. Plaats een deksel op de pan en laat het vlees een aantal urenlang sudderen.
Uw inductie kookplaat is zeer krasgevoelig. Zo kan een klein korreltje zout dat tussen de pan en de kookplaat komt al vervelende krassen opleveren. Met inductie matjes matjes voorkomt u dat er krasjes kunnen ontstaan.