De bruine kleur van vieux ontstaat door de toevoeging van karamel. Vieux heeft een alcoholpercentage van minstens 35% en bevat niet meer dan 20 gram suiker per liter. De drank kan in een pure vorm worden gedronken maar wordt ook veel gebruikt bij de bereiding van mixdrankjes.
Vieux wordt niet gemaakt van gedistilleerde wijn, maar van neutrale graan- of melasse alcohol, en water waar, voor de smaak en de kleur, verschillende ingrediënten zoals karamel en diverse geur- en smaakstoffen aan worden toegevoegd.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Vieux is een sterke drank en bevat minimaal een alcoholpercentage van 35 procent. Je kunt vieux puur drinken uit een borrelglas of met een frisdrank uit een longdrinkglas. De cola-vieux is een heel bekende mix. Vieux kun je ook goed mixen met 7-up, ijsthee en jus d'orange.
Vieux is de Nederlandse imitatie van cognac. In de volksmond wordt het koetsierscognac (koetsiertje) of Hollandse cognac genoemd.
De Kuyper Vieux 100 cl
ELDERS 16. 15.
Erg lekker om puur te drinken, en bovendien ook een toffe basis voor cocktails. De vieux bevat botanicals als pomerans (bittere sinaasappel), vijgen, kardemom, kaneel en gemberwortel.
Een voortreffelijk Nederlands gedistilleerd, samengesteld uit de beste ingrediënten en opvallend zacht van smaak. Ondanks het alcoholgehalte van 30% doet deze drank niet onder voor een echte vieux. Ook heerlijk om te mixen.
Hoppe Vieux 100 cl | €15.95 | DirckIII.
Cognac wordt gemaakt door witte wijn dubbel te destilleren. Door de wijn te verwarmen scheid je de alcoholdamp en water. Als de damp afkoelt wordt het een vloeibare drank met een alcoholconcentratie van 80%.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Over het algemeen is cava 9 maanden houdbaar als deze ongeopend bewaard is. Wanneer een fles cava geopend bewaard wordt, ontsnapt het koolzuur uit de fles en wordt de cava minder lekker.
We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak.
Er zit 0 gram vet in 1 borrelglas (50 gram) vieux, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Dujardin Vieux fles 100 cl - Vieux.
Vieux heeft een alcoholpercentage van minstens 35% en bevat niet meer dan 20 gram suiker per liter. De drank kan in een pure vorm worden gedronken maar wordt ook veel gebruikt bij de bereiding van mixdrankjes.
Oude jenever is eigenlijk jonge jenever, maar met een moutwijnpercentage van minimaal 15%.
Naast de Hollandse imitatiecognac op basis van melassealcohol keerde in de jaren dertig ook de koetsierscognac terug die ten dele bestond uit echte cognac en ten dele uit witte wijn. De naam waaronder dit product thans werd verkocht was wijncognac.
In Duitsland wordt sterke drank gewoon in de supermarkt verkocht. Soms ligt er naast de supermarkt nog een bijbehorende Getränkemarkt, maar zelfs dan wordt de sterke drank en de wijn vaak in de supermarkt verkocht. De Getränkemarkt is in dat geval meer voor de bulk (bier en fris).
Prijs € 11,85.
Een serveertemperatuur tussen de 18 en de 21 graden is perfect. Maar er kan meer met cognac. Zo is een jonge VS (of ***) geweldig lekker als longdrink of in een cocktail. En ook een VSOP-aperitief met ijs en wat bubbelwater is een waar genot.
Het merk Dujardin is rond het jaar 1920 ontstaan. In die periode heeft Wenneker haar eigen receptuur voor “Hollandse Cognac” ontwikkeld. Het resultaat was een eerste klas receptuur, waarin twee authentieke Franse bestanddelen werden verwerkt: Cognac en Eau de Vie. Sinds jaar en dag is Dujardin dé Vieux van Nederland.
Prijs € 10,98.
Binnenlands gedistilleerd is de verzamelnaam van sterke drank die in Nederland worden gedistilleerd. De meest bekende soorten zijn jonge en oude jenever, vieux, korenwijn en beerenburg. Jenever bevat van origine moutwijn, jeneverbes en alcohol.