Veel vloeibaar gas komt namelijk vanuit de Verenigde Staten naar Spanje. LNG-tankers komen in verschillende havens in Spanje aan, voornamelijk die met hervergassingsinstallaties in Barcelona, Sagunto, Cartagena, Huelva, Mugardos en Bilbao.
Maar het gevolg is dat er in Spanje veel fabrieken zijn die met schepen aangevoerd vloeibaar gemaakt aardgas, ook wel bekend als lng, kunnen omzetten in normaal gas. Bijna 40 procent van alle West-Europese installaties op dit vlak bevindt zich in Spanje.
Na Spanje (met een capaciteit van 3,31 miljoen kubieke meter) komt het Verenigd Koninkrijk met 22% van de LNG-opslagcapaciteit (2,09 miljoen) gevolgd door Frankrijk (14% en 1,35 miljoen), België (6% en 0,56 miljoen) en Italië (5% en 0,54 miljoen).
Er is namelijk één Europese gasmarkt. Pijpleidingen zijn op elkaar aangesloten en landen binnen de EU kopen gezamenlijk in. Binnen deze gasmarkt kunnen landen zelf contracten afsluiten. Het aardgas in Europa komt grotendeels uit Rusland (40%), Noorwegen (16%) en het Midden-Oosten (11%).
Het weer aanzetten van de kolencentrales en het importeren van vloeibaar aardgas (LNG) zijn de alternatieven die Nederland heeft om van het Russische gas af te komen. Dat zegt energiedeskundige René Peters van TNO.
Nederland de rest van Europa zijn nog te afhankelijk van gas uit Rusland. Zonder het Russische gas is er niet voldoende gas om aan de vraag naar gas te voldoen. Wel wil Europa zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russisch gas. Maar dat kan niet op de korte termijn.
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper
Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. Een aanzienlijk verschil. In Oost-Europa zijn de prijzen nog veel lager. Zo betalen de Hongaren slechts 2,7 eurocent per kWh.
Over het algemeen wordt in Spanje actief gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, wind- en zonne-energie, kernenergie en hydro-elektrische energiebronnen. Spanje is echter een van de landen die actief zijn gaan werken aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Het meeste gas zit in Rusland in de grond, en samen met Amerika zijn zij ook de grootste producent. Het allergrootste gasveld ter wereld is te vinden in Iran en Qatar.
Niet dat Spanje veel gas in de grond heeft, maar het land heeft wel strategische gasverbindingen en veel opslagcapaciteit. Er zijn twee pijpleidingen (waarvan een in werking is) met Algerije, een van de grootste gasproducenten ter wereld. Maar belangrijker zijn de zeven Spaanse LNG-terminals.
Als laatste importeren Italië en Spanje hun aardgas uit Noord-Afrikaanse landen als Algerije. In dit land is het Hassi R'Mel-gasveld een van de belangrijkste toeleveranciers van energie aan Zuid-Europa.
Daarmee is de EU de belangrijkste klant van Rusland, meldt de Finse denktank CREA dinsdag. Ook China en Turkije zijn grote afnemers van Russische brandstoffen. Sinds de Russische aanval van eind februari heeft het land wereldwijd 158 miljard euro verdiend aan de verkoop van fossiele brandstoffen.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
Europa consumeerde in 2020 zo'n 515 miljard kuub aardgas, waarvan de Europese Unie zelf slechts 107 miljard kuub produceerde, 218 miljard als je Noorwegen meerekent. Ondertussen importeert Europa zo'n 168 miljard kuub Russisch aardgas.
Wereldwijde gasreserves
Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
Wat is beter: aardgas of steenkool? Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Ze dragen dus allebei bij aan klimaatverandering. Bij inzet van aardgas wordt wel minder CO2 (en overige stoffen) uitgestoten dan bij steenkool.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar.
Allereerst de situatie nu. Veel Europese landen zijn traditioneel afhankelijk van (Russisch) gas. Duitsland en Italië zijn grote afnemers en sommige kleine landen, zoals Estland en Letland, krijgen bijna al hun gas uit Rusland.
Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje. Wekt u stroom op, betaalt u hier extra belasting voor.
Het maximum is 100% teruggeleverde energie waarbij men dus in feite niets betaald aan de stroomleverancier. Als men meer zal produceren dient men zich te registreren als producent (en echt geld verdienen) of de opgewekte stroom als verloren zien.
Spanje is het zesde land op de lijst met de duurste elektriciteit in Europa met een prijs van 0,21 euro/kWh, waarvan 17,6% naar belastingen gaat.
Een groot deel van de elektriciteit wordt hier opgewekt via – jawel – gascentrales. In andere landen om ons heen wordt veel elektriciteit opgewekt via kerncentrales, waterkracht of kolencentrales. Daardoor is een tekort in Nederland al snel nijpender dan elders, wat hogere prijzen tot gevolg heeft.
Het in Zwitserland verbruikte gas is uitsluitend afkomstig van import . In 2004 kwam het door Zwitserland gekochte gas voor 51,9% uit Duitsland, 22,6% uit Nederland , 9,5% uit Rusland , 10,5% uit Frankrijk en 5,5% uit Italië .
Volgens gegevens van de Household Energy Price Index had Nederland in augustus te maken met de hoogste tarieven voor gas. Verschillen in de hoogte van de energierekening tussen landen hebben onder meer te maken met de energiemix, overheidsmaatregelen en het soort contracten dat energieleveranciers aanbieden.