Corrosie is de overkoepelende benaming van het aantasten van materiaal, door reactie met hun omgeving. In het geval van ijzer ontstaat roest als gevolg van de aanraking met water en zuurstof (oxide, ook wel oxidatie). Met roesten wordt dus specifiek het oxideren van ijzer of staal bedoeld, wat een vorm van corrosie is.
Voorkomen van roest
Roestvorming kan echter goed voorkomen worden door een paar keer per jaar te controleren of het metaal in je kozijnen, deuren en meubels goed afgedicht is met een primer of lak. Open plekken die in contact komen met water en zuurstof kunnen namelijk gaan roesten.
De technische term voor dit proces is oxidatie. Het ijzer of staal zal onvermijdelijk gaan roesten: de mate waarin is afhankelijk van de duur en lengte van blootstelling aan zuurstof en water. Soms kan het dagen, maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van de intensiteit van de blootstelling.
Roest en corrosie zorgen ervoor dat er een groter risico bestaat dat het metaal zijn sterkte of integriteit verliest. Zodra een metaal begint te roesten, groeit de roest alleen maar en eet het hele apparaat langzaam op. Daardoor is het belangrijk om tijdig roest te verwijderen.
De ijzerdeeltjes in het staal kunnen zich namelijk ook zonder water aan zuurstof hechten waardoor staal ook in droge toestand kan gaan roesten.
Roest is vervelend, maar niet altijd gevaarlijk. Neem bijvoorbeeld metalen tuindecoratie. Dit wil je graag mooi houden, maar op het moment dat het doorroest is het niet levensbedreigend. In dit geval zou je kunnen stellen dat roest niet gevaarlijk is.
Gebruik van epoxyharsen. De verf is op basis van epoxyharsen, wat de beste bescherming biedt tegen roest, chemische producten en zuren, en dat bovendien, indien nodig, een optimale aanhechting van meerdere lagen verf mogelijk maakt.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming. Vergeet dus niet om je spullen te besproeien met WD-40 ter bescherming van het oppervlakte.
Coca-Cola. Misschien wel een bekend trucje; cola als roestverwijderaar. Leg je gereedschap in een bak met cola en de volgende dag kan je de roest er zo vanaf borstelen. Werkt natuurlijk ook met Pepsi.
Roest is één van de meest bekende vormen van corrosie. Roest is aantasting van metaal doordat het reageert op een combinatie van water en zuurstof. In het geval van ijzer ontstaat er dan ijzeroxide. Daarom wordt roesten ook vaak oxideren genoemd.
Roest is een gehydrateerd ijzer(III)oxide, een mengeling van ijzeroxide en hydroxylgroepen en in die zin een metaaloxide. Het werkwoord roesten wordt gebruikt voor de vorm van corrosie waarbij het ijzer in ijzerhoudende legeringen, zoals in staal, oxideert.
Witte azijn werkt goed
Dat werkt erg goed om roest te verwijderen. De azijn moet onverdund zijn. Laat het goed inwerken en daarna voorzichtig afnemen met een microvezeldoekje.
Citroen en zout: maak een papje van een halve, uitgeperste citroen en twee theelepels zout. Wrijf de roestvlekken in de kleding ermee in, laat het een uurtje (liefst in de zon) intrekken en spoel het kledingstuk daarna goed uit met koud water. Was de kleding vervolgens zoals normaal met Omo.
Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken. Contactspray is namelijk een 'vluchtige' spray en droogt snel op, waar WD-40 een soort vettig laagje achterlaat.
Wist je dat je je favoriete drankje in kan zetten tegen roest? Cola bevat fosforzuur. Fosforzuur helpt goed tegen roest. Het principe werkt hetzelfde als bij witte azijn.
Alleskunner baking soda
Niet alleen in de keuken komt baking soda goed van pas, het kan ook wonderen verrichten bij roestplekken. Mix de soda met wat water tot het een dik mengsel is, dik genoeg om op je gereedschap te smeren. Laat het geheel 2 tot 3 uur intrekken en wrijf het eraf met een tandenborstel.
Het merendeel van de literatuurgegevens laat zien dat bij stalen voorwerpen in de grond de snelheid van corrosie ligt tussen 10 en 100 µm/jaar (dubbelzijdig1). De maximale blootstellingsduur van de data bedraagt 60 jaar, maar het merendeel van de data is van toepassing op een blootstellingsduur kleiner dan 30 jaar.
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen.
Daarom wordt een gecorrodeerd ijzerwerk snel als een hopeloos geval bestempeld: geen redden meer aan. Want al heeft roest geen magnetische kracht, het trekt onze blik onverbiddelijk naar zich toe.
Breng altijd minimaal twee verflagen aan, omdat de kwaliteit van de verf en de juiste laagdikte dan zeker bereikt worden. De juiste laagdikte heb je nodig voor voldoende bescherming van het metaal, zodat de roest niet terugkomt.
Schoonmaak azijn (veelal wit) is bijzonder goedkoop (< 50 ct) en werkt het beste als artikelen die verroest zijn eerst worden geweekt. Als artikelen te groot zijn om te weken moet u met een doek of spons ruim azijn aanbrengen op de oppervlaktes.
Schoonmaakazijn reageert op roest en zorgt voor een ontbindingsproces tussen roest en het metaal. Zet gereedschap 24 uur in schoonmaakazijn. Daarna kun je de roest met aluminiumfolie of een staalborsteltje verwijderen. Breng op grotere oppervlakten, zoals werkbanken, een laagje azijn aan, zodat dit in kan trekken.