Als je de lussen gaat afhalen in de teruggaande toer rek je de steken op.Hierdoor komt er spanning te staan op je haakwerk en kan het gaan krullen.
Het werk golft/krult om – te veel of te weinig steken
Bij het haken van een cirkel of bij het begin van een bol, kan het werk soms gaan golfen of omkrullen. Soms probeer je misschien het probleem te negeren en haak je verder, hopend dat het probleem vanzelf verdwijnt.
Het blocken van je haakwerk zorgt ervoor dat je steken van je haakwerk gelijkmatiger worden, en het helpt bij de drapering ervan. Je haakwerk zal er dus mooier uit zien, en meer gelijk van vorm worden.
Het blocken doe je door middel van natspuiten. Eerst moet je met spelden het haakwerk vastzetten op de zachte ondergrond in de gewenste vorm, vervolgens bespuit je het haakwerk met water met een plantenspuit (met eventueel een klein beetje wolwasmiddel in het water) en daarna laat je het helemaal opdrogen.
Tunisch haken is een combinatie van breien en haken. Je werkt met één naald, met een haakje: dat lijkt op haken. Maar je haalt al je steken op je naald, en haakt in een heen- en teruggaande rij: dat lijkt op breien. De techniek is niet zo moeilijk, en geeft een heel leuk uiterlijk.
Bij Tapestry haken, haak je vasten waarbij je om de andere draden heen haakt. De naam van de techniek, die in het Engels ” tapijt” betekent, zegt het eigenlijk al een beetje: Doordat je om andere draden heen haakt, krijg je een dikker en steviger haakwerk.
Bij Tunisch haken werk je met meerdere steken op een naald (zoals bij breien). Je hebt echter maar 1 naald nodig en dat is een langere haaknaald. In de ene toer zet je de steken op de naald, in de volgende toer worden de steken afgewerkt en van de naald gehaald.
Doosje van 20 blocs, rijen met spelden, om uw haak- en breiwerk mooi te blocken. De set betaat uit 12 blockers met 8 spelden en 8 blockers met 4 spelden. Voor het blokken van je handwerk zijn er verschillende methodes om de eucalan te gebruiken.
Waarom blocken? Blocken zorgt ervoor dat de steken in je breiwerk er veel mooier en gelijkmatiger uit gaan zien. Ook valt het breiwerk mooier nadat het is geblockt. Zeker wanneer de delen nog aan elkaar gezet moeten worden kan het opspannen wonderen doen voor de vorm.
Zijkanten van een sjaal krullen om? Bij het breien van een sjaal in tricotsteek zullen de zijkanten vaak omkrullen. Om dit te voorkomen kun je de eerste 3 tot 5 steken van de naald recht breien op zowel de rechte als de averechte kant. Hoe breder de sjaal, dan 5 steken recht breien.
Wil je de naden persen van je wollen kledingstuk? Zorg er dan voor dat je dit heel voorzichtig en met een vochtige doek doet. Anders kun je de naden doorpersen waardoor ze zichtbaar worden aan de goede kant, en dat wil je juist niet.
Dus ga je haken met wol geschikt voor naalden nummer 4, dan kies je bijvoorbeeld een Tunische haaknaald van 5 of 6 mm. Haak wel altijd een proeflapje om te kijken of je de juiste naalddikte hebt. Want heb je luchtig garen, dan haakt het anders dan wat steviger katoengaren.
Zet nieuwe steken op aan elke kant, welke later afgekant worden = kantsteken welke in ribbelsteek worden gebreid. Brei het achterpand in tricotsteek en meerder volgens het patroon. Brei dan de losse biezen op de juiste maat, voordat u ze samenvoegt met de pas, kant dan tevens de kantsteken af.
De rand van je breiwerk kan er soms rommelig uitzien. Dat komt doordat de eerste en laatste steken maar aan één steek vastzitten. Omdat de kant er dus rommelig uit kan zien, leren we vaak om de eerste steek af te halen. Dan krijg je een nette zijkant en we wennen onszelf aan om altijd de eerste steek af te halen.
Een granny blokspanner bestaat uit een houten basis met gaatjes op gelijke afstand waar je pinnen in kunt draaien. Op deze pinnen schuif je de granny squares, door de vele gaatjes is het ook mogelijk om andere vormen op te spannen.
Blocken is een ander woord voor het opspannen van je brei of haakwerk. Dit doe je om kleine onregelmatigheden, door bijvoorbeeld spanningsverschil in je steken, minder zichtbaar te maken of om een kantpatroon beter 'open' te krijgen.
Na vele uren op een warme schoot kan het project worden gekruld, zodat het niet goed valt. Blokken is een manier om de vezels op hun plaats te zetten, zodat ze de gewenste vorm krijgen. Over het algemeen blok je door het project nat te maken en te drogen in de vorm die je wilt hebben.
Tunisch haken is een voordelige manier van haken. Je hebt minder garen nodig dan bij gewoon haakwerk. Het haakwerk wordt dunner en soepeler dan bij gewoon haakwerk.
Het houdt in dat je een stukje haakt met het aanbevolen garen en de aanbevolen haaknaald en dan opmeet hoe groot het geworden is. Je maakt dan net zolang proeflapjes, totdat je een combinatie van garen en haaknaaldmaat hebt die klopt! Op die manier weet je dat jouw project even groot zal worden als het voorbeeld.
Bij de mochila techniek haak je in de achterste lussen en haak je 'yarn under. ' Doordat je in de achterste lussen haakt, krijg je aan de voorkant ribbels. Verder haak je, net als bij tapestry haken, gewoon vasten, alleen sla je je draad anders om de haaknaald heen.