Wat blijkt: het openen van de kaak en het uitsteken van de tong worden door dezelfde groep zenuwcellen georganiseerd en weer een andere groep zenuwcellen organiseert het sluiten van de kaak en het intrekken van de tong. Dit gebeurt allemaal zonder door je het echt doorhebt, omdat het kauwen onbewust gebeurt.
Het allereerste is je mond grondig spoelen met een milde zoutwater oplossing of mondwater; Stopt het bloeden niet, vouw dan een steriel gaasje dubbel en druk het gedurende 10 tot 15 minuten tegen het wondje aan; Het gebruik van een ijspak wil ook helpen om de pijn te verzachten.
Bij de afweging om wel of niet te hechten is de volgende achtergrondinformatie van belang. Ten eerste vindt hechten van de tong doorgaans (zeker bij kinderen) plaats onder algehele narcose, wat natuurlijk risico's met zich meebrengt. Ten tweede heeft de tong in het algemeen behoorlijke compensatiemogelijkheden.
De zijranden van de tong liggen tegen de binnenkant van de bovenkiezen. De kiezen raken elkaar net niet en de lippen raken elkaar zonder spanning. Er is op deze manier evenwicht in de spieren. Is de rustpositie van de tong goed, dan zal het slikken ook goed zijn.
Kauwen vereist een zeer nauwkeurige afstemming tussen de bewegingen van je kaken en tong. Wanneer je je kaken van elkaar haalt, legt je tong het eten tussen je tanden en kiezen. Als je je kaken weer sluit, moet je tong zich razendsnel terugtrekken om te voorkomen dat je op je tong bijt.
Je kunt je tong alleen inslikken als die zozeer is losgescheurd dat hij niet meer goed vast in je mond zit. Zolang de weefsels van de tong en de spieraanhechting in de onderkaak, het tongbeen en de schedelrand intact zijn, blijft hij in de mondholte. Je tong kan wel ademhalingsproblemen veroorzaken.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Je hebt het meeste last van het symptoom geleidelijk groter worden wondje op tong met bloeden (langdurig bestaand). Geleidelijk groter worden wondje op tong met bloeden (langdurig bestaand) kan bij meerdere aandoeningen voorkomen.
Zweren en bultjes op de tong kunnen veroorzaakt worden door een herpes-simplex-infectie van de mond, aften, tuberculose, een vroeg stadium van syfilis, bacteriële- en virusinfecties.
Aften beginnen vaak als blaasjes die later stuk gaan, waardoor de aft verandert in een pijnlijk zweertje. Een aft in de mond herkent u aan de grijswitte of gele kleur met een rode ontstoken rand. Tijdens het eten van zuur of erg warm voedsel kan een aft u stekende pijn bezorgen. Heeft u vaak last van aften?
Heeft u weleens last van pijnlijke blaasjes in de mond? Dit kunnen aften zijn. Er wordt gezegd dat die ontstaan door een tekort aan vitaminen, en in het bijzonder vitamine C.
Hoe ziet een bijtfibroom eruit? We zien een roze kleurige ronde zwelling aan de binnenkant van het wangslijmvlies of de lippen of op de tongrand. De zwelling geeft op zichzelf geen pijn-of jeukklachten, maar kan wel pijnlijk zijn als erop gebeten wordt.
In de westerse wereld is het een wat kinderachtig teken van afkeuring. In Tibet schijnt het juist een beleefdheidsvorm te zijn en als een Maori z'n tong naar je uitsteekt, kun je het beter op een lopen zetten. Wat de sterren er precies mee bedoelen, is niet helemaal duidelijk. Het is zeker niet onaardig bedoeld.
Een haartong, een tong met abnormale lange tongpapillen. Vaak is een haartong donker gekleurd. Een haartong komt voor bij rokers en mensen met een slechte/matige lichamelijke conditie. Ook een slechte mondhygiëne, antibioticagebruik en een verminderde speekselproductie kunnen een haartong veroorzaken.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 800 mensen te horen dat ze tongkanker in het voorste deel van de tong hebben, of mondkanker. De cijfers van deze 2 kankersoorten worden samengenomen. Mond- en tongkanker komen evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar.
Dat kan door een luchtpijpsnede te maken. In vakjargon: tracheotomie. "Daarmee kan je de patiënt redden, maar dan moet wel een omstander weten hoe dat moet tot de ambulance er is. Ook zou je kunnen proberen om met twee vingers de tong naar beneden en naar voren te halen."
Als de persoon niet reageert, dan is hij bewusteloos. In dat geval zijn de spieren (kaak- en tongspier) ook slapper, en kan de tong in de keelholte zakken en de luchtweg afsluiten. Er is dus verstikkingsgevaar.
Het advies bij een gespannen kaak is dan ook om rust te nemen. Maak tijd om te ontspannen, een warm bad of een lange wandeling doet vaak goed en kruip op tijd in je bed. Slaap is het beste medicijn. Probeer te achterhalen hoe het komt dat je last hebt van kaakklemmen.