Met gesloten ogen is lopen of stilstaan moeilijker. De ogen spelen dus een grote rol bij het evenwicht. Als er uitval is van een of beide evenwichtsorganen bent u meer afhankelijk van uw ogen. Het evenwicht bewaren is dan nog moeilijker in het donker of bij een oogaandoening.
Bijna elk vorm van lichaamsbeweging verbetert uw evenwichtsgevoel, simpelweg omdat de meeste oefeningen een goed evenwicht vereisen. Een van de belangrijkste redenen waarom ouderen vaker vallen, is dat ze steeds minder bewegen omdat ze bang zijn om te vallen.
Een lage bloeddruk, medicijngebruik of een chronische ziekte, zoals diabetes, zijn veelvoorkomende oorzaken. In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een evenwichtsstoornis in het binnenoor: de plek waar onder andere informatie over het evenwicht wordt omgezet naar bruikbare informatie voor de hersenen.
Wat zijn de symptomen? De meeste patiënten klagen over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of dat zijzelf rondtollen. Dit onaangename gevoel kan gepaard gaan met allerlei andere klachten zoals angst, misselijkheid en braken.
Cinnarizine en flunarizine
Als de duizeligheid ontstaat door verstoring van het evenwichtsorgaan, kan cinnarizine of flunarizine de duizeligheid soms verminderen.
Kernspieren houden je lichaam rechtop en in balans bij het verplaatsen van je eigen gewicht. Tevens absorberen de kernspieren de impact die je voeten genereren wanneer ze de grond raken.
De blikstabilisatie-oefeningen hebben tot doel de adaptatie van de vestibulo-oculaire reflex. De blikstabilisatie oefeningen worden in de literatuur X1 en X2 oefeningen genoemd en bestaan uit hoofdbewegingen waarbij de ogen gericht zijn op een vast voorwerp of op een bewegend voorwerp.
Regelmatig sporten en bewegen is belangrijk, júist ook voor ouderen. Door te bewegen houd je je conditie en spierkracht op peil. Daarnaast is het goed om ook balansoefeningen te doen. Zo train je je evenwicht, balans en coördinatie en help je vallen te voorkomen.
Wat is balanstraining? Balanstraining bestaat uit coördinatie-oefeningen waarbij je werkt met instabiliteit. Je staat bijvoorbeeld op een oneffen ondergrond of slechts op één been. Je lichaam moet deze onbalans in evenwicht brengen.
Het is nog niet mogelijk om een evenwichtsorgaan te herstellen. Er zal dus altijd een asymmetrie tussen beide zijden blijven bestaan. Herstel van klachten is wel voor een groot deel mogelijk vanwege de zogenaamde vestibulaire compensatie.
Vooral een acute aandoening van een van de evenwichtsorganen leidt tot heftige draaiduizeligheid met misselijkheid en braken. Vaak ziet men daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren, waarna spontaan herstel optreedt.
De klachten van balans en duizeligheid komen door beschadigingen in de hersenen, in het gebied dat de visuele en ruimtelijke informatie verwerkt, wat je nodig hebt voor een gevoel van balans. Andere MS klachten kunnen ook balansproblemen beïnvloeden, zoals vermoeidheid, spasmen en spierstijfheid.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Kun je boven de 60 nog spieren opbouwen? Het maakt niet uit hoe oud je bent – spieropbouw is bijna altijd mogelijk. Voorwaarde is dat de training is aangepast aan je gezondheid, regelmaat en een passend eetpatroon.
Botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, gewichtheffen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.
Nieuw onderzoek geeft aan dat deze kans veel groter is als men een te laag vitamine D gehalte heeft. Vitamine D tekort komt wijdverbreid voor in de samenleving zoals u wellicht weet. Om tot optimaal resultaat te komen bij herstel van BPPD te komen is het sterk aan te raden om extra vitamine D te nemen.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Als alles draait en beweegt, komt dat vaak door een storing in de buisjes van het evenwicht in uw oor. Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen.
Duizeligheid kan dus veroorzaakt worden door onze ogen en het is belangrijk om dit goed uit te laten zoeken.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor je last van je evenwichtsorgaan kunt ervaren, één daarvan is stress. Last van je evenwichtsorgaan door stress komt veel voor en kan erg belemmerend zijn in je dagelijkse leven.
U neemt plaats in een draaistoel. Er worden positietesten bij u uitgevoerd en er wordt water in uw oren gespoten. Het onderzoek is onschuldig. Hoewel u bij sommige testonderdelen even duizelig kunt worden is dat na iedere test meestal weer snel verdwenen.