'De naam "Noordzee" stamt uit het Middelhoogduits.Men vermoedt dat de Noordzee zijn naam heeft gekregen van de Friezen die destijds aan de zuidelijke kust woonden. Ten zuiden van Friesland lag destijds de Zuiderzee, de inmiddels geheel ingepolderde zeearm in Friesland in heette Middelzee.
Vroeger hadden we ook de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Dus de zee die zuidelijker lag heette de Zuiderzee en de zee die noordelijker lag de Noordzee. Tot aan de Eerste Wereldoorlog noemden de Engelsen de North Sea de German Ocean.
Men vermoedt dat de Noordzee zijn naam heeft gekregen van de Friezen die destijds de Nederlandse kust bewoonden.
De Noordzee herbergt waardevol archeologisch erfgoed. Zo liggen er duizenden wrakken, scheepswrakken maar ook vliegtuigwrakken, her en der als ware tijdscapsules op de Noordzeebodem verspreid. Van sommige wrakken is nog weinig over, terwijl andere nog nagenoeg intact op de zeebodem liggen.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
Het water in de Noordzee is overal niet altijd even zout. Het gemiddelde zoutgehalte wordt beïnvloed door de menging tussen het instromende Atlantische water en de rivieren. Het Atlantische, zoute water, komt via het noorden en het zuiden de Noordzee binnen.
Tot 10 km uit de kust hoort bij het aangrenzende land. Na 10 km uit de kust is de zee van niemand. Als er dan bijvoorbeeld een misdrijf word gepleegd krijg je te maken met het zogenaamde vlagbeginsel. Dat wil zeggen onder welke vlag een schip vaart.
We schatten dat het volume van de Noordzee ongeveer 94.000 km³ is. En 1 m³ is 1000 liter water. Dus in de Noordzee zit ongeveer 9×1016liter water.
Zeeleven in de Noordzee
Vele dieren van de Noordzee leven op, in of net boven de (zand)bodem. Denk maar aan platvissen, wormen, garnalen en zeesterren. Andere dieren zwemmen in het water: vissen zoals de kabeljauw, kwallen, zeepaardjes, dolfijnen en soms eens een walvis. Wieren en algen zijn de planten van de zee.
Dieper dan diep
De Noordzee is niet overal even diep. Tussen Nederland en Engeland is de Noordzee niet zo diep: zo'n dertig meter.
Het water van de Middellandse zee is helder omdat er weinig of geen sediment (zand en klei) in aanwezig is en dit in tegenstelling tot de Noordzee waar de zeebodem uit zand (en klei op sommige plaatsen) bestaat dat omgewoeld wordt door de golven. De kleur van het water reflecteert trouwens de kleur van de lucht.
Blauw licht wordt het sterkst teruggekaatst in water waarin zeer weinig fijne deeltjes zweven. Blauw zeewater is dan ook arm aan organismen. Troebel water weerkaatst de groene en gele stralen, zodat het water groene tinten krijgt.
Tijdens de ijstijden was het oude Doggerland een koude mammoetsteppe, doorsneden door Rijn, Maas, Schelde en Theems. Ook in die ijstijden had het gebied een relatief mild klimaat doordat het aan de rand van het continent lag, zegt Natasja den Ouden, collectiebeheerder bij natuurmuseum Naturalis.
Een andere bekende stad in Zeeland is Vlissingen. Deze stad ligt pal aan de zee en heeft een prachtige boulevard. Je kunt hier heerlijk vis eten, terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over de zee. Op een heldere dag kun je zelfs Engeland zien liggen!
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
Niet elke zee is even zout. De Noordzee is in het gebied voor de Nederlandse kust een van de minst zoute zeeën op aarde. Per liter water bevat deze 31 tot 35 gram zout. Ter vergelijking: de Middellandse zee bevat zo'n 38 gram zout per liter water, de Dode Zee maar liefst 332 gram per liter.
Zeewater heeft een gemiddelde zoutheid van 3,5%. Dat betekent dat er 35 gram zout zit in elke liter zeewater. Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
Volgens bovenstaande definitie zijn de volgende zeeën geen zee: Dode Zee. Kaspische Zee.
En dat heeft van alles te maken met de status van dit stuk water: is het een zee of een meer? Geografisch gezien is het een meer; het water is omsloten door land. Maar de landen hebben nu officieel besloten dat het een zee is. Het laatste heikele punt: de exacte verdeling van de ruim aanwezige grondstoffen.
Veel mensen denken dat het de zoutlucht is, maar eigenlijk ruik je de resten van algen. "Zout kan niet verdampen, dus dat kan je ook niet in de lucht ruiken", vertelt Arthur Oosterbaan bij Gijs 2.0. "Aan zee heb je weinig stof in de lucht, omdat er veel water is. Er is een open landschap met veel wind.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Als je vraag is of zout in het algemeen op kan gaan, bijvoorbeeld in de zee, nee dat gaat nooit op, omdat al het zout dat gewonnen wordt en gebruikt, bijvoorbeeld voor op de wegen(al is dat vaak zout van onder de grond) uiteindelijk weer in de zee terecht komt, via het grondwater of de riolering.
Dat is dus ook het geval bij de Noordzee. De bodem wordt steeds omgewoeld door golven en daardoor wordt er veel bruin zand en kleideeltjes in het water zweven. Licht dat tegen die deeltjes botst en dus wordt teruggekaatst ziet er dus bruin uit.