Tips en adviezen bij boeren
In periodes van stress slik je (ongemerkt) vaak veel meer lucht in. Eet en drink rustig en kauw goed, met je mond gesloten. Bij gehaast eten en 'klokkend' drinken krijg je veel meer lucht binnen. Gebruik geen kauwgom, want tijdens het kauwen van kauwgom slik je veel lucht in.
Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door gas in het darmstelsel. Vaak gaat het gepaard met winderigheid, boeren of andere maagdarmklachten. De gasvorming ontstaat door darmbacteriën en door lucht die je inslikt. Soms is er een onderliggende (maagdarm)aandoening.
Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Als je last hebt van een opgeblazen gevoel dan is dat vaak vervelend want alles in je buik en maag voelt zwaar en het gaat vaak gepaard met winderigheid.
Probeer daarom nooit te veel eiwitten in één maaltijd te stoppen. Peulvruchten bevatten veel vezels waardoor de darmen heel hard moeten werken om deze te verteren. Hierdoor kan een opgezette buik ontstaan. Linzen zijn vaak makkelijker verteerbaar dan bonen.
De buik kan opzwellen doordat de darm in volume toeneemt, door een infectie of door gasvorming. Een opgezette buik gaat vaak samen met een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid, maar dat hoeft niet altijd. Een opgezette buik kan in ieder geval een erg onaangenaam, opgeblazen gevoel geven.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Rook niet.
Bij een opgeblazen gevoel, lijkt je buik uitgerekt of opgezwollen. Je ervaart hierdoor een ongemakkelijk gevoel in de buikstreek. Ook kun je een teveel aan lucht ervaren in je buik wat leidt tot winderigheid. Vaak ontstaat een opgeblazen of vol gevoel na het eten.
Voedingsmiddelen die extra winderigheid veroorzaken zijn: peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit, lightproducten, bier, frisdrank, zuivelproducten en dierlijke eiwitten zoals vlees en kip. Let op hoe je eet. Eet rustig en kauw je eten goed, zodat er zo min mogelijk lucht mee naar binnen gaat. Voorkom stress.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt. Als jij even dacht dat je door het inhouden van je scheet vieze luchtjes tegenging had je het mis, een ingehouden wind kan dus voor een slechte adem zorgen.
De geur van je scheet hangt af van wat je eet
Heb je de indruk dat er rotte eieren uit je achterste komen? Dan heb je waarschijnlijk vrij veel dierlijke eiwitten binnengekregen, vooral in de vorm van vlees of vis. Bij de afbraak daarvan komen zwavelverbindingen vrij.
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal. Bewegen, aanraken of zitten kan ongemakkelijk zijn.
De juiste stof
Een rok of broek in een stevigere stof stopt je buikje mooi weg. Kies voor jeans of middelmatig dikke stoffen: niet té dun, zodat niet elk klein minpuntje wordt geaccentueerd, maar ook niet té stug, zodanig dat je kleding nog steeds mooi over je lichaam valt. Jeans is ook een goede optie.
Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen.
Voedingsmiddelen die veel voedingsvezels bevatten die bijdragen aan gasvorming in de dikke darm. Bijvoorbeeld peulvruchten, koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), prei en ui. Voedingsmiddelen die veel fructose bevatten, zoals vruchtensap en gedroogd fruit.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis. Omdat plantaardige voeding moeilijker te verteren is laten vegetariërs meer winden dan vleeseters. Hun winden stinken echter minder.
Laat de scheet langzaam naar buiten komen.
In plaats van snel een scheet te laten, waardoor hij waarschijnlijk erg hard klinkt, neem je de tijd en laat je de scheet langzaam uit je lichaam komen. Doe dit door je buikspieren aan te spannen en tijdens het laten van de scheet diep in en uit te ademen.