Als u als consument geschrapt wilt worden van de zwarte lijst van wanbetalers, dan hoeft u zelf geen stappen bij de Centrale te ondernemen. Na vereffening van uw schuld is de kredietgever namelijk wettelijk verplicht om de betaling binnen acht dagen aan de Centrale voor kredieten aan particulieren te melden.
Hoe kom ik weer van de zwarte lijst? Dat is simpel: je hoeft enkel je schulden af te betalen. Zodra jouw schuld is vereffend, is de kredietverlener verplicht om binnen de acht dagen dat te melden aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale bank.
Bij fraude kan de bank uw gegevens in een intern incidentenregister zetten. Dit is een soort 'zwarte lijst' die ervoor zorgt dat u 8 jaar lang niet terecht kunt bij uw bank.
Beschik je en/of jouw onderneming over een EVR-registratie, dan kun je echter geen 'normale' bankrekening openen. In die gevallen is er de Basisbankrekening, die je bij ING, ABN, Rabobank, Volksbank en Triodos Bank aan kunt vragen.
De Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Financial Intelligence Unit (FIU) en bijzondere opsporingsdiensten mogen voor het uitoefenen van bepaalde taken identificerende persoonsgegevens bij banken en betaaldienstverleners vorderen of opvragen.
Je wilt geld lenen, maar je staat op de zwarte lijst. Is het dan automatisch “game over”? Neen, je zou eventueel een uitzondering kunnen krijgen als je eigenaar bent van een woning en je nog een hypothecair krediet hebt lopen. Omdat je op de zwarte lijst staat of stond, zal een krediet aanvragen niet eenvoudig zijn.
Sta ik op de zwarte lijst voor verzekeringen? Wil je weten of je op de zwarte lijst staat? Dan kun je een inzageverzoek doen bij CIS. Je krijgt dan te zien of en hoe je geregistreerd staat.
Een aantal banken (ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS) heeft het Convenant ondertekend en daarmee de verplichting op zich genomen in principe iedere meerderjarige (particuliere cliënt) een 'pakket primaire betaaldiensten' (onder meer een betaalrekening, bankpas en rekeningafschriften) aan te bieden, mits de cliënt een ...
Als de politie of justitie een rekening laat blokkeren, is de duur afhankelijk van het onderzoek. De blokkade blijft in ieder geval van kracht zolang het onderzoek loopt en kan verlengd worden als dat nodig is. Het kan aanhouden voor een periode van maximaal acht jaar.
Iedereen kan gratis een overzicht opvragen van de eigen gegevens in het Centraal Aanspreekpunt van rekeningen en financiële contracten (CAP). De makkelijkste én snelste manier is via een online raadpleging. Een andere mogelijkheid is om bij het CAP een schriftelijke aanvraag te doen.
Contacteer je kredietgever of je krediebemiddelaar
Bij je kredietgever kan je tijdelijk uitstel van betaling vragen of spreiding van je schulden vragen, zodat je je krediet over een langere periode aflost en de maandelijke afbetalingen wat lager zijn. Zet de gemaakte afspraken in een aangetekende brief.
Vijf jaar nadat je kredietaanbieder laat weten dat jullie de kredietovereenkomst beëindigen, verwijderen we je registratie. We bewaren je gegevens 5 jaar omdat de ervaring leert dat mensen met betaalproblemen vaak opnieuw in de problemen komen. Dit willen we graag voorkomen.
Sommige onderzoeken kunnen binnen enkele weken worden afgerond, terwijl andere maanden of zelfs jaren in beslag kunnen nemen. Het is daarom moeilijk om precies te voorspellen hoelang een specifiek onderzoek zal duren.
Het is advies om meteen een advocaat een goede brief te laten schrijven waarin de verzekeraar of de bank wordt gesommeerd om de EVR registratie te verwijderen. Mocht dat niet werken, dan kunt u altijd nog naar het Kifid of de rechter stappen.
Kortom, zonder betaalrekening is het onmogelijk om aan het hedendaagse betalingsverkeer deel te nemen. Een basisbankrekening is een betaalrekening waar iedere volwassene in Nederland, maar ook in de rest van de EU, recht op heeft om mee te kunnen doen in de samenleving. Het is een betaalrekening voor iedereen.
Ook staat in de wet dat de bank een aanvraag mag weigeren als u: Al een gewone betaalrekening heeft bij een Nederlandse bank; Al een aanvraag voor een gewone betaalrekening heeft lopen bij een Nederlandse bank; Al een basisbetaalrekening heeft bij een andere Nederlandse bank.
Veranderen van bank voor wat betreft je betaalrekening kan altijd. Je stapt over door eerst een nieuwe rekening te openen bij de nieuwe bank. Dit kan bij een servicekantoor of online. Sommige banken willen dat wanneer je een betaalrekening opent hier ook maandelijks bijvoorbeeld je salaris gestort wordt.
Een zwarte lijst is een register van personen waarmee een organisatie geen zaken (meer) wil doen. Zoals winkeldieven, frauderende medewerkers of gasten die overlast veroorzaken. Op een zwarte lijst staan vaak strafrechtelijke gegevens.
U kunt uw CIS-registratie niet zelf uit het systeem verwijderen, maar u kunt hem wel aanvechten als u denkt dat de registratie onterecht is.
Je kunt (onterecht) geweigerd worden voor een verzekering door je leeftijd of na teveel schademeldingen. De verzekeraar kan je verzekering ook stopzetten. Bijvoorbeeld als je de premie niet op tijd betaalt. Het is dan lastig om een nieuwe verzekering af te sluiten.
Verantwoord geld lenen zonder BKR toetsing is naar onze mening niet mogelijk. Een BKR toetsing of registratie is er juist om de consument als ook de bank te beschermen tegen het onverantwoord afsluiten of vertrekken van een lening.
U wilt geld lenen zonder BKR toetsing? Dat is helaas voor u niet mogelijk. In Nederland moeten kredietverstrekkers namelijk verplicht toetsing doen bij het BKR alvorens ze een krediet mogen verstrekken. Alle banken en kredietverstrekkers zijn deelnemer bij het BKR.
Lening aanvragen zonder inkomen bij gemeente
De meeste gemeenten geven leningen uit van minimaal € 500 en maximaal € 4.000. Wel moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Deze verschillen per gemeente. Er zijn daarom ook gemeenten waarbij je géén lening krijgt zonder inkomen.