Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Je plaatst wat lokaas in de val (bij voorkeur pindakaas). Zodra de muis van het lokaas snoept, klapt de val dicht en is de muis op slag dood. Je kunt ook een inloopval kopen om muizen levend te vangen, maar bedenk wel dat ze aan stress kunnen overlijden als ze te krap worden opgesloten.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
Muizen in huis kunnen voor verschillende gezondheidsrisico's zorgen. Dit komt omdat muizen verschillende ziektes op mensen kunnen overdragen. Door aanraking, maar ook door inademing van vervuilde lucht of het inslikken van besmet voedsel. Ook een beet of een krab van een muis kan zorgen voor overdracht.
Huismiddeltjes. Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
Het beste antwoord. Muizen zijn redelijk voorspelbare dieren. Ze lopen graag dezelfde paadjes en nestelen zich in warme zachte holletjes. Muizen zijn goede klimmers en kunnen zich gemakkelijk boven het plafond verstoppen.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Het beste muizengif wat op dit moment op de markt is BSI Block tegen muizen 5x20g. Het kan op alle plekken binnenshuis gebruikt worden. Het is zelfs geschikt voor gebruik op vochtige plekken zoals bijvoorbeeld de schuur of garage. De werkzame stof in dit bestrijdingsmiddel is Difethialon.
Naast het feit dat ammonia muizen effectief verjaagt is het ook nog eens een erg goed en hygiënisch schoonmaakmiddel. Heb je muizen in huis gehad? Gebruik dan een beetje ammonia om de omgeving schoon te maken.
De penetrante en zure lucht zorgt ervoor dat muizen liever de benen nemen. Hierdoor is azijn een zeer geschikt middel om muizen te verjagen. Je kunt het gebruiken door een kleine hoeveelheid azijn te sprenkelen op de plekken waar je last hebt van muizen. Wees altijd voorzichtig met het gebruik van azijn.
Muizen verjagen met chloor
Muizen hebben ook een verschrikkelijke hekel aan chloor. Door iets chloor op die plaatsen neer te druppelen waar de muizen de woning, schuur, kantoren ed binnen komen zul je ze met dit middel wat buiten kunnen houden.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Ook een kleine kier onder je deur is al voldoende voor de muis om jouw huis binnen te dringen. Om muizen te voorkomen kan je deze gaten en kieren dus het beste dicht stoppen.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Levenscyclus van de muis
Muizen planten zich heel snel voort. Vooral huismuizen zijn daarin kampioen. Zo kan een vrouwtje in één jaar tijd zes tot tien keer jongen werpen. Na twee maanden is een babymuis al geslachtsrijp, dus er komen heel gauw kleinkinderen.
Ongeveer 33% van de Nederlanders heeft wel eens muizen in of om het huis gehad. Ongediertebestrijders kunnen melding doen van muizenplagen bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
Oorzaken muis in huis
Er zijn verschillende oorzaken waarom muizen naar binnen komen. Een belangrijke reden is dat uw woning warmte en beschutting biedt. Ook muizen die zoeken naar voedsel kruipen vaak naar binnen. Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren.
Muizenpoep en urine worden overal waar muizen lopen achter gelaten. Heb je overlast van muizen dan is schoonmaken en desinfecteren van groot belang. Dit is van groot belang voor de voedselveiligheid en voor de gezondheid van je bezoekers, personeel en familieleden.
Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond. In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen.
Er zijn maar weinig materialen waar een muis niet doorheen kan knagen. Om een paar materialen te noemen waar muizen makkelijk doorheen kunnen: hout, karton, plastic, vinyl en aluminium. In sommige gevallen kunnen ze zelfs door delen van gips of beton knagen. Maar hoe zit het nu met staalwol en purschuim?