Een zelfverzekerde houding is vooral een houding waarbij je rechtop staat. Dat betekent: schouders naar achteren. kin omhoog.
Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing.
je wordt gekleineerd door anderen (is dat zo gek trouwens dat je daar onzeker van wordt?) wanneer er druk op staat of wanneer er iets van afhangt (bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of wanneer je een presentatie moeten geven) er situaties ontstaan die spannend zijn (bijvoorbeeld conflictsituaties)
Ze lijken wellicht verlegen of zijn vaak stilletjes. Ze weten zich misschien niet zo goed een houding aan te meten en kunnen zelfs stotteren of hakkelen als ze praten. Of ze zeggen zo weinig dat ze buiten de groep vallen. Mensen die onzeker zijn voelen zich in nieuwe situaties niet zomaar op hun gemak.
Onzekerheid neemt alleen af als je een gevoel van zelfvertrouwen uit jezelf haalt. Je wordt niet zekerder als je jezelf vergelijkt met anderen. Of als je bevestiging zoekt bij anderen. Je zelfvertrouwen zal groeien als je ontdekt wie je bent, wat je wilt en waar je grenzen liggen.
Symptomen van onzekerheid
Denkt dat iets helemaal goed is of helemaal fout, zonder een middenweg te zien. Vindt dat je absoluut geen fouten mag maken. Jezelf voortdurend vergelijkt met anderen en zij daar altijd beter uit komen. Je alleen richt op wat je nog niet voor elkaar hebt, zelden op wat je al bereikt hebt.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Als je vriendelijk wilt zijn, moet je tonen dat je echt geïnteresseerd bent. Mensen moeten kunnen zien dat je echt om hen geeft voor wie ze zijn, wat ze denken en hoe ze handelen. Om vriendelijker te zijn, moet je verschillende eenvoudige vragen stellen die laten zien dat je om hen geeft.
Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid.
Iemand die onzeker is twijfelt heel erg, heeft een negatief zelfbeeld en heeft weinig zelfvertrouwen. Onzeker zijn kan over van alles en is daarom een breed begrip. Onzekerheid heeft veel invloed op je leven, dusdanig dat je er overspannen van kunt raken en het je dagelijks veel energie kost.
Overstelp jezelf
De angst dat een ander iets krijgt wat hij of zij volgens jou niet zou mogen krijgen, vervang je door in gedachten jezelf en die ander te overstelpen met cadeaus, mooie eigenschappen en mensen. Oefen dit serieus. Want het verandert je mindset en maakt je minder vatbaar voor jaloezie!
Zoek je vaak bevestiging van anderen? Dan betekent het meestal dat je niet zoveel zelfvertrouwen hebt. Tijd om daaraan te werken! “De enige manier om je zelfvertrouwen te verbeteren is door je leven op een manier te leven die jou trots maakt.” Doe dus dingen die jou een goed gevoel geven.
Te vermijden dat u zware voorwerpen optilt. Uw houding rechtop te houden als u niest of hoest. Ga niet voorover hangen. Oefeningen te vermijden waarbij u veel voorover moet buigen, zoals naar uw tenen buigen, sit-ups of crunches.
Ook kun je in een rechtopzittende houding je hoofd langzaam naar voren en dan naar achteren bewegen. Herhaal deze bewegingen een paar rondes achter elkaar. Voer de beweging langzaam uit. Sporten zoals Pilates of zwemmen zorgen ook voor een rechte lichaamshouding en trainen de stabiliteit van je rug en core.