Wolluis komen het meest voor in ruimtes met droge lucht of tocht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw planten zich op een goede plek bevinden, dit voorkomt dat de luizen zich op jouw plant kunnen nestelen. Daarnaast komt wolluis vaak voor bij planten die verzwakt zijn en hierdoor minder sterk zijn.
Toch is het goed om te weten wat je kunt doen om je planten te beschermen. Let wel op: de wolluis houdt misschien van warmte, maar kan erg goed tegen zeer lage temperaturen, tot wel -40 °C. Je plant buiten zetten heeft bij de wolluis dus geen zin!
Wolluis kun je bestrijden met alledaagse middelen zoals spiritus, azijn, afwasmiddel zoals Dreft en zelfs gewoon met water. Ook heel effectief: biologische insectenspray en neemolie. Natuurlijk zijn er ook chemische middelen beschikbaar om wolluis te bestrijden, maar we raden dit sterk af.
De plant krijgt dan gele bladeren, hangt er slap bij en verliest soms bladeren. Bovendien is wolluis besmettelijk. Bij kamerplanten verspreidt het zich makkelijk via je kleding.
Verschillende soorten wolluis
Deze variant leeft wel 40 dagen en de eitjes van de Citruswolluis komen binnen 2 weken uit en worden per 100 gelegd!
Wolluizen verplaatsen zich meestal via de luchtstroom. De witte afscheiding bevat eitjes die makkelijk door de wind worden opgepikt, en zodra ze op jouw plant vallen, zit je met wolluizen. Planten die in de tocht staan, zijn er dus gevoeliger voor.
Lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn bijzonder vraatzuchtige roofdieren die zich voeden met wolluizen. Ze consumeren grote hoeveelheden wolluizen, zowel larves als volwassen wolluizen. Sluipwespen daarentegen leggen hun eieren in wolluizen. Wanneer de eieren uitkomen, eten de larven hun gastheren van binnenuit op.
Wolluizen kunnen veel schade aanrichten omdat ze het sap uit je plant zuigen, waardoor deze verzwakt en sommige zelfs giftige stoffen in de stengels en bladeren injecteren.
Dit huismiddeltje heeft bijna iedereen wel in huis en helpt ook bij de bestrijding van ander ongedierte zoals spint en witte vlieg. Giet een scheut azijn in een plantenspuit en vul aan met water.Spuit de plant waar de wolluis zich op bevindt nu in met het mengseltje en laat de azijn mix zijn werk doen.
Alleen de mannelijke wolluis kan vliegen, maar zijn enige doel is om vrouwtjes te bevruchten. Daarom heeft hij geen mond en kan hij dus geen schade doen aan je planten. De larve en de volwassen vrouwtjes kunnen niet vliegen.
Veel mensen verwarren dit met wolluis. De appelbloedluis is een bruinpaarse luis van enkele mm groot maar je herkent ze niet als dusdanig. Ze produceren een witte, wollige massa op de takken en twijgen van fruitbomen. Onder deze wollige wasdraden vormen de bloedluizen kolonies en planten ze zich voort.
Wolluis is een klein insect dat er uitziet als een witte schimmel. Ik krijg dan ook vaak foto's van mensen die denken dat er witte schimmel in hun plant zit, terwijl dat eigenlijk wolluis is. Het wolletje gebruikt de luis als bescherming en als je dat wegtrekt, zie je vaak dat het toch om een beestje gaat.
3. Bladluizen vernietigen met afwasmiddel. Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen!Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Wollige dopluis bestrijden
Wanneer je de de witte dopjes op jouw planten ontdekt, zijn er een aantal dingen die je zelf vast kunt proberen. Vaak volstaat het namelijk om de luizen simpelweg van het blad af te vegen. Een andere manier om ze te verwijderen is door met een stevige waterstraal over de planten te gaan.
Sterk geurende planten: luizen hebben vaak een hekel aan de geur van sterk ruikende planten zoals salie. Als je deze planten in de buurt van jouw aangetaste planten plant, blijven de meeste luizen weg. Koud water: besproei je kamerplanten regelmatig met koud water, daarmee spoel je luizen weg.
Ook een groene/bruine zeep-spiritusoplossing helpt goed: meng 20 gram groene/bruine zachte zeep (bv. driehoek) met 20 ml spiritus. Voeg 1 liter water aan toe, liefst lauw. Goed mengen en dan met de plantenspuit de hele plant goed bespuiten - ook de onderkant van het blad!
Witte azijn tegen luizen
Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit. Gebruik vervolgens een luizenkam om te controleren of de luizen dood zijn.
Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven. Spuiten met 6,6% azijnzuur geeft al een risico voor planten naast het bespoten oppervlak.
Wolluizen kunnen heel goed tegen de kou waardoor bestrijden lastig kan zijn. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je van de beestjes af kunt komen: Probeer eerst de wolluizen en eitjes van de plant af te spuiten, met een sterke waterspuit. Als je dit iedere dag doet, verdwijnen ze vanzelf.
Hoe pak je dit aan? Lok de natuurlijke vijanden van de appelbloedluis (namelijk oorworm, sluipwesp en lieveheersbeestje). Besproei de appelbloedluizen met een koude waterstraal of smeer ze in met zeep. Verwijder wortelopslag en ruigte onderaan de boom, aangezien de larven daar overwinteren.
De bestrijding van witte vlieg is helaas redelijk lastig. Je kunt proberen de witte vliegjes van de plant af te spuiten met een krachtige straal koud water, zorg er hierbij voor dat je ook de poppen en eitjes onderin de plant meeneemt, maar dit werkt alleen als de kolonie nog relatief klein is.
Hier zijn zo ook gelijk aan te herkennen in de plant, zie je witte, wollige bolletjes of stipjes dan is dat vaak een teken van wolluis. Het ziet eruit als witte pluisjes en de beestjes zelf zijn wit met strepen over hun rug en kleine witte pootjes.
Alleen dit is lastig te zien, want een volwassen wolluis is ongeveer 3 tot 6 millimeter groot. Dat witte poederlaagje zijn een soort katoenen zakjes waar wolluizen eitjes in leggen. Mannelijke wolluizen ontwikkelen zich helemaal anders de vrouwtjes. Ze krijgen zelfs vleugels, maar je ziet ze maar zelden op de plant.
Bestrijden van de bladluis
Luizen zijn in verhouding tot andere plagen gemakkelijk te verwijderen. Vul de plantenspuit met koud water en richt deze op de luizen, ze waarderen de kou en de vochtigheid niet en zullen zodoende sterven. Herhaal dit proces elke paar dagen om de plaag helemaal te verwijderen.