Hoe ontstaan kersenwratjes? Kersenwratjes zijn een bloedvataandoening. Door een plaatselijke toename van een sterk verwijd vaatje in de huid ontstaat de rode bolling op de huid. De kersenwratjes kunnen daarom ook het meest effectief behandeld worden met IPL– en of laserapparatuur of elektrocoagulatie.
Kersenwratjes, officieel seniele angiomen, zien eruit als een soort rode halfronde bultjes van 1mm tot 1cm. Ze worden zo genoemd omdat ze vaak (kersen)rood van kleur zijn. Slechts zelden komt het voor dat ze donkerbruin of zwart zijn. Bij ouderen komen ze wijd verspreid over het lichaam voor.
Deze bolletjes ontstaan doordat de kleine bloedvaatjes zich op die plek vermeerderen en voller met bloed worden. Officieel zijn het dan ook geen wratjes, maar gaat het om een plaatselijke vermeerdering van bloedvatweefsel in de lederhuid. Met het toenemen van de leeftijd komen kersenwratjes vaker voor.
Seniele angiomen zijn volkomen onschuldig en hoeven niet behandeld te worden. Bij cosmetische klachten kunnen ze worden weggebrand (zogenaamde “coagulatie”) of nog beter, worden behandeld met een geschikte vaatlaser. Geschikte vaatlasers zijn voorbeeld Nd:YAG long pulsed laser, V-beam pulsed dye laser of een KTP laser.
Elektrocoagulatie is een behandeling waarbij de schoonheidsspecialiste een bijzonder dun naaldje in het haarvaatje van het angioom aanbrengt. Vervolgens laat zij een zwak voltage door de naald gaan, waardoor het puntje van het fijne naaldje kort wordt verhit.
Kersenwratjes zijn een bloedvataandoening. Door een plaatselijke toename van een sterk verwijd vaatje in de huid ontstaat de rode bolling op de huid. De kersenwratjes kunnen daarom ook het meest effectief behandeld worden met IPL– en of laserapparatuur of elektrocoagulatie.
In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.
Bloedblaasjes (ouderdoms haemangioom (haemangioma senilis))zijn helder-rode bultjes. Ze ontstaan doordat er ergens op één plek een opeenhoping van verwijde kleine bloedvaten ontstaat. Waarom dit gebeurt is niet bekend. Ze kunnen op het hele lichaam zitten.
Aangezien bloedblaasjes onschuldig zijn, hoef je ze dus niet te behandelen. Ze verdwijnen niet vanzelf en je kunt ze helaas ook niet zelf verwijderen. Je kunt het ontstaan daarnaast niet afremmen of voorkomen.
Angioma, bloedblaasjes of bloedvaatjes zijn goedaardige tumoren. Het komt vaak voor bij oudere mensen. Echter zien we als huidtherapeuten deze aandoening steeds vaker bij jonge mensen terug op het lichaam. Het begint met kleine rode of donkerblauwe puntjes.
Ze ontstaan door bloedinkjes van ontstoken bloedvaten in de huid. Rode puntjes op de huid worden door patiënten vaak beangstigend gevonden en ze gaan er daarom mee naar de huisarts.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Wat te doen tegen rode vlekken op de huid? Allereerst, om rode vlekken in het gezicht te verminderen, is het belangrijk om te identificeren of je last hebt van een specifiek huidprobleem, zoals rosacea of eczeem. Het beste is om een afspraak te maken met de dermatoloog zodat je zeker weet waar je last van hebt.
Je kunt een wrat laten weghalen door hem te bevriezen, verbranden of uit te lepelen. Wegsnijden is ook mogelijk, maar dat wordt bijna niet meer gedaan.
Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen: Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen. Bij wratten die op of rond de geslachtsorganen zitten. Bij wratten die in het gezicht zitten.
De meeste wratten kunt u zelf behandelen met een vloeistof met salicylzuur. Die verweekt het bovenste laagje van de huid en werkt ontstekingsremmend. Het kan soms wel 3 maanden duren voor de wrat kleiner wordt of verdwijnt.
Dit wil zeggen: Door de warmte die vrij komt stollen de eiwitten in het blaasje, waardoor het plekje verdwijnt. Het stolsel lost vanzelf op. De volgende dag ontstaat er een korstje op de plek waar het bloedblaasje zat. Dit verdwijnt na een paar dagen vanzelf.
Petechiae (ook wel petechiën genoemd) zijn kleine puntvormige bloedingen in de huid. Ze berusten op extravasatie van rode bloedcellen en zijn niet wegdrukbaar. Petechiae wijzen op het bestaan van trombocytopenie.
Een hemangioom groeit in de eerste 3 maanden snel en kan doorgroeien totdat uw kind 6 tot 9 maanden is. Daarna vermindert een hemangioom weer langzaam tussen de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Vaak blijft u er wel iets van zien.
Bloedblaren zijn erg pijnlijk, maar verdwijnen in de meeste gevallen weer als je er niet te veel aan zit. Moet je een bloedblaar wel of niet doorprikken? Nee, een bloedblaar doorprikken of openprikken is niet goed. Wanneer je deze blaar openprikt is het moeilijk om het bloeden goed te stoppen.
Warmte-uitslag bestaat uit kleine, rode bultjes of blaasjes die met vocht gevuld zijn. De huid wordt meestal rood en je hebt een aanhoudend prikkelend of jeukend gevoel. Warmtebultjes komen meestal voor bij zeer warm en vochtig weer, bij te strakke kleding of als je je erg inspant.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.