Een ooginfarct ontstaat door een afsluiting van een of meerdere slagaders in het netvlies van het oog. Slagaders zijn bloedvaten die bloed met veel zuurstof naar het oog brengen. Als een slagader dicht komt te zitten, krijgt (een deel van) het netvlies geen zuurstof. Het kan daardoor zijn werk niet meer doen.
Schade aan de oogzenuw door een infarct is helaas blijvend. Hierdoor ziet u slechter met het aangetaste oog. Er is nog geen behandeling die uw zicht hierna weer kan verbeteren. Als de oorzaak een vaatontsteking is, kunnen we wel een behandeling starten om uw andere oog te beschermen.
Bij een ooginfarct zit er een bloedprop in de slagader, waardoor de essentiële toevoer van voedingstoffen en zuurstof tijdelijk helemaal onderbroken wordt. De schade aan het oog en het zicht is dan blijvend en ernstig.
Bij een ooginfarct zitten 1 of meer slagaders in uw oog dicht. Een gedeelte van het netvlies krijgt dan geen zuurstof meer. Opeens ziet u minder goed met 1 oog. Er is geen behandeling voor.
Hoge bloeddruk heeft zeker invloed op het oog. Door een te hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten in het netvlies gaan lekken zodat er bloedinkjes ontstaan. Deze bloedinkjes kunnen in verschillende delen van het netvlies aanwezig zijn. Wanneer deze in het centrale gebied ontstaan kan het zicht achteruit gaan.
Het voornaamste symptoom is plots, pijnloos verlies van het zicht uit één oog. Ongeveer 20% van de getroffen personen kunnen enkel nog licht en donker onderscheiden. Meestal is het zicht beperkt tot het kunnen tellen van het aantal opgestoken vingers. De pupil (het zwart gedeelte van het oog) is verwijd.
Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden.
Oorzaken van blindheid
Aangeboren blindheid. Een erfelijke afwijking aan een of beide ogen. Acute blindheid na een ongeval of een val op het hoofd, waarbij bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel (NAH) optreedt. Shock of een ziekte, waardoor je tijdelijk blind bent.
Een TIA van het oog ontstaat meestal door verkalking (atherosclerose) van een ader in een ander deel van het lichaam, bijvoorbeeld in de halsslagader of het hart. Van die verkalking kunnen kleine bloedpropjes (embolieën) losraken.
De oorzaak van oogtrombose is een verandering van de wand van de aders. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de slagader, die langs de ader loopt, de ader een beetje dichtdrukt. Hierdoor kan het bloed niet meer rustig langs de wanden stromen, maar ontstaat er een soort turbulentie.
De rode vlek ontstaat doordat er in het oogwit een bloedvaatje kapot gaat. Dit kan vanzelf gebeuren of als er iets tegen uw oog tikt of stoot. Soms knapt zo'n bloedvaatje opeens als u hard moet persen of hoesten. Bij mensen die bloedverdunners gebruiken gebeurt het makkelijker dan bij anderen.
De belangrijkste oorzaak van een trombose in de slagader van het oog is een losgeraakt stolsel elders in het lijf. Bijvoorbeeld vanuit een beschadigde vaatwand van de slagaders van de hals of vanuit het hart. Soms is er echter ook sprake van een ontsteking van de oogslagader (zogenaamde giant cell arteritis).
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
Bij trombose in uw oog kunnen er nieuwe bloedvaatjes in uw oog komen die slecht werken. De behandeling kan met prikken in het oog of met een laser. Deze behandelingen halen de bloedvaatjes weg en zorgen dat er geen nieuwe bloedvaatjes bij komen. Bij een hoge oogdruk krijgt u oogdruppels.
Hoewel je een hoge bloeddruk niet altijd voelt, heeft het wel gevolgen voor je hart. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn. vermoeidheid.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
"Het is niet zo dat je tijdens het staren naar een beeldscherm ineens blind kan worden. Maar je loopt wel een verhoogd risico op bijziendheid. En dat kan je niet meer herstellen, ook niet door te laseren," zegt oogarts Caroline Klaver van het Erasmus MC.
Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Hierdoor ontstaat geleidelijk verlies van uw gezichtsveld. Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogboldruk kan ook normaal zijn. Glaucoom komt veel voor: ongeveer 2 van de 100 mensen boven de 45 jaar hebben glaucoom.
Uw netvliesaandoening kan behandeld worden met anti-VEGF injecties in het oog. Het doel van de behandeling is de lekkage van bloedvaten en groei van nieuwe bloedvaten af te remmen door het molecuul VEGF te blokkeren.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Stress als oorzaak
“In de jaren daarna volgden nog 4 beroertes en meerdere TIA's. De grootste oorzaak bleek stress.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Bij een TIA is een bloedvat in de hersenen even afgesloten. U heeft hierdoor korte tijd klachten gehad. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder of een ander gevoel in uw gezicht, arm of been.