Aardbeivlekken zijn goedaardige tumoren. Ze worden veroorzaakt dooreen wildgroei van bloedvaatjes. Tussen de 4 en 10 procent van de baby's heeft een aardbeivlek, waarbij de vlek kan variëren in omvang, diepte en locatie.
Het hemangioom ontstaat in de eerste zes weken na de geboorte en groeit daarna (eerst snel en daarna langzamer) tot het kind ongeveer 1 jaar oud is. Daarna worden de hemangiomen langzaam kleiner. Er kan een litteken achterblijven.
Een aardbeienvlek wordt ook wel een geboortevlek of een hemangioom genoemd, die vaak enkele dagen na de geboorte ontstaat bij baby's. De vlek is meestal bobbelig en hij lijkt op de huid te liggen. Meestal wordt de vlek pas na enkele dagen zichtbaar en niet direct na de geboorte.
De vlek wordt na een paar jaar vanzelf minder. Een behandeling is meestal niet nodig. Ga wel naar de huisarts of de arts op het consultatiebureau als u denkt dat uw kind een aardbeivlek heeft. De huisarts kan dan bekijken of verder onderzoek nodig is.
Vul een kleine kom met lauw water en doe hier een beetje ammonia bij. Dompel de vlek onder in het water met ammonia en was daarna het kledingstuk. Gebruik ammonia niet bij delicate stoffen. U kunt aardbeienvlekken verwijderen met scheerschuim.
Nee, meestal zijn hemangiomen niet erfelijk. In families waar meer mensen een hemangioom hebben, kan erfelijkheid misschien een rol spelen. Soms is een hemangioom een kenmerk van een syndroom. Bijvoorbeeld het PHACES syndroom.
Een hemangioom groeit in de eerste 3 maanden snel en kan doorgroeien totdat uw kind 6 tot 9 maanden is. Daarna vermindert een hemangioom weer langzaam tussen de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Vaak blijft u er wel iets van zien.
De meeste hemangiomen hebben geen behandeling nodig. Ze zullen vanzelf verminderen of verdwijnen. Bij sommige hemangiomen kunnen wel restverschijnselen overblijven, zoals littekens, extra vetweefsel, blijvend verwijde kleine bloedvaatjes vlak onder de huid en andere huidafwijkingen.
Klachten en symptomen bij leverhemangioom
De meeste hemangiomen veroorzaken geen of nauwelijks klachten. Soms is er sprake van vage buikpijn in de rechterbovenbuik die erger kan worden als de hemangioom groter wordt. Dit komt doordat het gezwel zo groot wordt dat het op omliggende organen of bloedvaten gaat drukken.
Symptomen van een hemangioom
Een hemangioom ziet eruit als een rode of paarse bult op de huid. Oppervlakkige hemangiomen worden eerst wat roder en kunnen later wat dikker worden. Diepe hemangiomen zijn blauwachtiger van kleur.
Een mongolenvlek is een blauwgrijze vlek die vaak voorkomt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. De vlekken zijn een paar centimeter groot en komen meestal voor op de onderrug of op de billen. Ze kunnen ook groter zijn en op andere plaatsen voorkomen.
Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Wijnvlekken komen vooral voor in het gezicht en de hals. Circa 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met wijnvlekken.
Oorzaak van een ooievaarsbeet
De bloedvaten staan door de misvorming verder open en laten daardoor meer bloed door. Doordat ze meer bloed doorlaten, heeft de plek een roze/ rode kleur. Als je kind een ooievaarsbeet heeft, dan zijn de bloedvaten op de bewuste plek van de huid licht misvormd.
Soms is er sprake van vage buikpijn in de rechterbovenbuik. Als een hemangioom groter wordt, kan de buikpijn heviger worden. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt doordat het gezwel zo groot wordt dat het op omliggende organen of bloedvaten gaat drukken. Een groot hemangioom kan ook een bloeding veroorzaken.
De medische term voor een moedervlek is een “naevus naevocellularis”. (naevus = moedervlek; naevocellularis = pigmentcellen). Een moedervlek kan al bij 1 op de 100 pasgeborenen bij de geboorte te zien zijn. Meestal zijn moedervlekken pas tussen de 10e en 30ste levensjaar te zien.
Het hemangioom/de aardbeienvlek groeit tijdens de babytijd, vooral in de eerste 2-4 maanden. De groei stopt meestal na 4-9 maanden; dieper gelegen hemangiomen kunnen nog langer doorgroeien.
U merkt pas na een paar maanden of propranolol goed bij u werkt. Neem propranolol op vaste tijden in. Dan zult u minder snel vergeten om het te gebruiken. Mogelijke bijwerkingen: slaapproblemen, vermoeidheid, kortademigheid, koude handen en voeten.
Heb ik een recept nodig? Propranolol is sinds 1965 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Propranolol in tabletten en in capsules met vertraagde afgifte.
Ontstaan wijnvlek bij baby
Een wijnvlek ontstaat doordat kleine bloedvaatjes, de haarvaten, op de plek van de vlek te sterk zijn uitgezet. Daardoor stroomt er meer bloed doorheen dan op andere plaatsen, en ontstaat er een rode kleur. Waarom dit precies gebeurt, is nog niet aangetoond.
Ongeveer een derde van de baby's wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich in de nek of op het gezicht, meestal op de neus, het voorhoofd of de oogleden. Een ooievaarsbeet is een kleine huidaandoening die onschadelijk is en vanzelf verdwijnt.
Een cavernoom (ook wel caverneus hemangioom genoemd) is een vaatmisvorming dit bestaat uit kleine vaatjes, kluwen en ook soms verkalkingen en bindweefsel. Deze kan voorkomen in de hersenen en in het ruggenmerg.
Kort na de geboorte krijgt ongeveer 10% van de baby's een aardbeienvlek: een kluwen van bloedvaatjes in of op de huid, die meestal snel groter wordt. Het wordt ook wel een hemangioom of frambozenvlek genoemd. De vlek kan doorgroeien tot een jaar en neemt daarna af.
Aangezien het een benigne aandoening betreft, behoeven de meeste heman- giomen geen behandeling of follow-up. Reuzenhemangiomen zijn hemangiomen groter dan 5 cm. De behandelingsmogelijkheden van reuzenheman- giomen in de lever zijn divers: resectie, enucleatie, embo- lisatie van de A. hepatica of een afwachtend beleid.