Een 'C4' wordt uitgereikt door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), wordt ingevuld door de werkgever en overhandigd aan de werknemer, die het document aan de uitbetalingsinstelling of vakbond afgeeft, die het doorstuurt naar de RVA.
De werkloosheidsreglementering voorziet dat u verplicht bent om een C4 af te leveren aan uw werknemer die daarom vraagt, ongeacht de reden waarom hij dat vraagt en zelfs als de arbeidsovereenkomst nog loopt. Die C4 dient in dat geval als 'arbeidsbewijs'.
De ingevulde C4 moet door de werkgever aan de ontslagen werknemer worden overhandigd. De werknemer brengt de ingevulde C4 naar het uitbetalingsinstelling, dat het de vakbond of het HVW (hulpkas voor wie niet aangesloten is bij een vakbond) kan zijn. De vakbond/HVW stuurt op zijn beurt de C4 door naar de RVA.
wanneer de werkgever bij ontslag weigert een formulier C4 af te leveren, kan de controleur dat zelf opmaken. De controleur kan bovendien een proces-verbaal opmaken indien de werkgever weigert een verplicht document op te maken, te overhandigen of aan te vullen.
Werkloosheidsuitkeringen aanvragen (of opnieuw aanvragen) op basis van arbeidsbewijzen. Ontslaguitkering aanvragen (ontslagen arbeiders). De ontslagcompensatievergoeding aanvragen (ontslagen arbeiders).
Het werkloosheidsbewijs C4 moet je uiterlijk op je laatste werkdag overhandigd worden. Hetzelfde geldt in principe ook voor je eindafrekening, je vakantieattest(en) en je tewerkstellingsattest.
U gedraagt zich onbehoorlijk. U vertoont verwijtbaar gedrag of u bent verwijtbaar nalatig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma's vervalst, collega's bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.
Met het formulier C4 (werkloosheidsattest), dat spontaan aan de ontslagen werknemer wordt bezorgd op de laatste werkdag, kan de werknemer werkloosheidsuitkeringen aanvragen. Bij het ontslag van een werknemer, moet de werkgever dus oprecht de exacte reden voor de werkloosheid op het C4-formulier vermelden.
Hoeveel arbeidsdagen bewijzen? ofwel 624 arbeidsdagen gedurende de 42 maanden voorafgaand aan uw aanvraag.
60% van hun laatst verdiende loon, begrensd tot de hoogste loongrens; van de zevende tot twaalfde maand werkloosheid: 60% van hun laatst verdiende loon, begrensd tot de middelste loongrens.
Ook de werkgever kan ontslag geven
Ook je werkgever kan het medisch ontslag door overmacht inroepen. De werkgever kan dit vragen vanaf de vierde maand afwezigheid door ziekte.
Bedrijf is verplicht je een C4 te geven bij ontslag
Je werkgever moet je ook het ontslagformulier C4 geven. Daarop schrijft hij de datum én de reden van je ontslag. Dit document is onmisbaar als je je als werkzoekende inschrijft, de noodzakelijke stap om een werkloosheidsuitkering te kunnen krijgen.
Korte verklaring op papier. Wat je in dit geval wel kunt doen, is je werknemer vragen hierover een korte verklaring op papier te zetten, die hij uit vrije wil ondertekent. Wijs hem daarbij op de gevolgen van het ontslag (bijvoorbeeld geen recht op een WW-uitkering) en zet zelf ook je handtekening onder het document.
Nee, je kunt niet zomaar ontslagen worden. En met een ontslagaanzegging alleen komt er sowieso geen einde aan je contract. Meestal is het wel de start voor een onderhandeling over de voorwaarden van een ontslag. Komt er geen regeling, dan zal je werkgever naar het UWV of kantonrechter moeten.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Om werkloosheidsuitkeringen te kunnen genieten, moet de werkloze arbeidsgeschikt zijn. Indien u ziek bent tijdens uw werkloosheid kunt u geen werkloosheidsuitkeringen genieten, maar wel ziekte-uitkeringen, op voorwaarde dat u binnen de 48 uur een medisch getuigschrift stuurt naar uw ziekenfonds.
Voor het einde van een tijdelijk contract geldt geen opzegtermijn. Zodra u weet dat uw contract niet wordt verlengd, kunt u direct op zoek naar werk. Voor de periode dat u geen werk heeft kunt u misschien een WW-uitkering krijgen.
Uitbetalingsinstelling: de Hulpkas of een vakbond
Je uitbetalingsinstelling is de tussenpersoon tussen jou en RVA als je een werkloosheids- of inschakelingsuitkering wil aanvragen. Ze geeft je de info in verband met je uitkering en je rechten en plichten.
C4 of ontslagformulier
Sommige werkgevers vullen op het C4 een andere ontslagreden in omdat ze de werknemer niet per se willen 'straffen' door zijn werkloosheidsuitkeringen af te nemen. Met het C4 gaat de RVA immers na of de ontslagen werknemer recht heeft op werkloosheidsuitkeringen.
Een 'goede' C4 is dus enkel een waarbij de werkgever tot ontslag met een opzegtermijn of -vergoeding overgegaan is en waarbij de werknemer geen schuld heeft aan dat ontslag. Zowel de werknemer als de werkgever hadden zich hierin dus vergist.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.