Wilt u geen slimme meter? Dan kunt u bij uw netbeheerder de slimme meter weigeren. U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen.
Uw oude draaischijfmeter is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen. De draaischijfmeter kan ook een teruglooprem hebben en kan dan niet fysiek terugdraaien.
Verhuist u naar een huis met een slimme meter? Of heeft de netbeheerder een slimme meter eerder bij u geplaatst en wilt u hem niet meer? U kunt uw netbeheerder vragen om de slimme meter te vervangen door een digitale meter. Hier moet u wel voor betalen.
Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een digitale energiemeter, bleek dinsdag uit onderzoek van Multiscope. Je mag een zogenoemde 'slimme meter' weigeren, maar dat recht eindigt in 2023 als je zonnepanelen hebt.
Wanneer je zonnepanelen hebt, heb je vanaf 2023 geen keuze meer of je wel of niet voor de slimme meter kiest. Vanaf dat jaar is het verplicht bij zonnepanelen een dergelijke meter te laten plaatsen.
De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen.
Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter. U hoeft op dit moment zelf niets te doen. De komende jaren zal Fluvius met u contact opnemen om de digitale meter te komen installeren. Op dat moment zult u uitstel kunnen vragen.
Dit geldt met name voor de apps. De displays worden vaker bekeken dan de apps. 8 procent van de consumenten die een aanbod voor een slimme meter hebben gekregen, heeft de plaatsing geweigerd. Dat is 1 procent minder dan het jaar daarvoor.
PV-eigenaars met een installatie van minder dan 15 jaar oud en eigenaars van PV-installaties die gekeurd werden vóór 1 januari 2021 kunnen de plaatsing van een digitale meter nog uitstellen tot 1 januari 2025.
Registratie van opgewekte zonne-energie
Dan registreert een slimme meter niet alleen hoeveel energie je verbruikt, maar ook hoeveel groene stroom je teruglevert aan het net. Een traditionele meter kan dit niet. Vanaf 2023 is het verplicht om een slimme meter in huis te hebben als je zonnepanelen hebt.
Als u de slimme meter wilt weigeren, behoudt u uw oude meter, of als uw oude meter is afgekeurd of niet geschikt voor teruglevering, krijgt u een digitale meter die niet slim is en niet geschikt voor diensten die u helpen energie te besparen. Hoe werkt de slimme meter, en wat zijn de voordelen?
Digitale meter weigeren: gevolgen. Wanneer een zonnepaneeleigenaar na 1 januari 2025 nog steeds de plaatsing van de digitale meter weigert, verliest hij of zij het recht op de compensatiepremie. Eigenaars van zonnepanelen die nog geen digitale meter hebben, kunnen namelijk een compensatiepremie aanvragen.
De netbeheerder is als eigenaar verantwoordelijk voor de installatie van de slimme meter. Wij zorgen dat uw meterstanden correct doorlopen door de meterstanden van uw oude energiemeter te noteren als u een slimme meter krijgt. Zo betaalt u alleen voor de energie die u verbruikt.
De belangrijkste redenen die genoemd worden voor het weigeren van een slimme meter zijn onder andere een gebrek aan toegevoegde waarde (22%), wantrouwen in de gemeten gegevens (21%), de bestaande salderingsregeling voor zonnepanelen (15%), privacyzorgen (9%), en het verlies van controle (9%).
U betaalt niets voor uw slimme meter als u wacht tot u aan de beurt bent. Bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties is de slimme meter ook gratis.Vraagt u eerder om een slimme meter?Dan betaalt u maximaal 72,60 euro.
Ruim 4 miljoen 'slimme' energiemeters zijn niet in staat om doorlopend gegevens over het energieverbruik te versturen. Dat komt omdat ze verouderde netwerktechnologie gebruiken. Miljoenen slimme meters in Nederlandse huizen zijn ongeschikt voor de 'energietransitie': de overgang naar een duurzame energievoorziening.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren.
Huishoudens waar de mechanische teller wordt vervangen door de digiale meter of nieuwe zonnepanelen installaties welke geplaatst worden voor 2020 zullen gedurende een periode van 15 jaar nog kunnen genieten van een terugdraaiende teller (via de slimme meter).
Digitale meter nadelen
Je digitale meter kan gegevens over het verbruik naar je netbeheerder sturen, waardoor je minder privacy hebt. Dit uitzetten is niet mogelijk. De verzameling en overdracht van deze gegevens worden ook commercieel gebruikt. De digitale meter kan je stroom vanop afstand afsluiten.
De vervanging van de traditionele meter door een slimme meter kost u niets.
De slimme meter. Hij zou niet betrouwbaar zijn, niet goed werken en juist voor meer energieverbruik zorgen, maar Agentschap Telecom bewijst anders. De slimme elektriciteitsmeters zijn na uitvoerig onderzoek als betrouwbaar bevonden.
Rijksinspectie Digitale Infrastructuur
Alle meetmiddelen in Nederland, dus ook energiemeters, moeten voldoen aan deze wet. Het agentschap controleert of de netbeheerders het steekproefonderzoek goed uitvoeren en of ze de afgekeurde populaties tijdig vervangen.
Wie tussen eind 2012 en begin 2021 zonnepanelen heeft geïnstalleerd, kan de plaatsing van de digitale meter uitstellen tot 1 januari 2025.
Een slimme meter schakelt automatisch tussen dag- en nachttarief. Een traditionele meter heeft deze functie niet meer. Met dubbeltarief betaalt u minder voor energie die u in de nacht, het weekend en op feestdagen gebruikt. Het tarief voor overdag is iets hoger dan het enkeltarief.
Wat kost de digitale meter en de plaatsing? De installatie van de digitale meter is gratis.