Hoe deze kleine vliegjes in de huiskamer aanpakken? Je kan de vliegjes in potgrond bestrijden met Stenema, dit zijn aaltjes tegen potgrondvliegjes. De aaltjes zitten in een kleipoeder die moet opgelost worden in water en vervolgens aangegoten op de potgrond van je kamerplanten.
De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht. Je kunt zelf een val maken om fruitvliegjes te vangen.
Zet een bakje wijn naast de besmette plant, dit trekt de vliegjes aan. Vervolgens verdrinken de vliegjes in het drankje. Zet de besmette plant in een andere pot met nieuwe (droge) aarde. Zorg ervoor dat je de plant niet gelijk water geeft zodat de vliegjes geen kans hebben terug te komen.
Muren lappen. Nog een diervriendelijke tip van Oma weet raad: meng water met wat Dettol en lap hiermee je keukenmuren. Ruikt én fris, én zorgt ervoor dat de fruitvliegjes het liever elders zoeken.
Fruitvliegjes vliegen door open ramen naar binnen.Fruitvliegjes kunnen vanuit de kliko ook hun weg naar binnen vinden.Fruitvliegjes komen ook op ander (rottend) organisch materiaal af.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Fruitvliegjes vliegen door open ramen naar binnen.Fruitvliegjes kunnen vanuit de kliko ook hun weg naar binnen vinden.Fruitvliegjes komen ook op ander (rottend) organisch materiaal af.
Fruitvliegjes vangen doe je met een kopje met 1/2 water, 1/2 azijn en een druppel afwasmiddel. De vliegjes komen af op azijn en verdrinken doordat het afwasmiddel het ze onmogelijk maakt om uit het water te kruipen. Zorg ook voor een schone keuken en verzamel binnen geen GFT afval.
In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes vallen vaak op als 'dansende' zwarte vliegjes boven de potgrond. Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond waarin vaak larven of eieren van rouwvliegjes meekomen.
Fruitvliegjes gedijen bij warme temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Ze ontwikkelen zich dan razendsnel van ei tot volwassen vlieg en hebben een levensduur van ongeveer een maand. Bij een lagere temperatuur neemt die levensduur snel af. Is het kouder dan 21 graden, dan verkort hun leven zich al snel tot 2 weken.
Rouwvliegjes zijn te herkennen aan hun zwarte hoofd, donkere vleugels en lange voelsprieten. Ze zijn 2 tot 3 mm groot en komen voornamelijk als de aarde rondom de plant erg nat is. De rouwvliegjes worden aangetrokken door vochtigheid, ontbindend organisch materiaal en hoge temperaturen.
Om muggen en vliegen te verjagen kan je het best knoflook gebruiken. Ga dus voor de old-fashioned way en hang enkele bolletjes look in huis. Je kan ook enkele knoflookteentjes laten koken en het plaatsen aan de ramen en deuren. Ook kruiden met een opvallende geur, zoals lavendel, pepermunt en rozemarijn, schrikt ze af.
Wat trekt vliegen aan? Vliegen worden aangetrokken door voedsel en voedselresten (afval dus), want daar kunnen ze van eten en ze kunnen er eitjes in leggen. Andere soorten worden vooral aangetrokken door hoge gebouwen, met als doel om daarin te overwinteren.
Bakjes met kruidnagel
Vliegen houden niet van de geur van kruidnagel of citroen!
Azijn. De geur van azijn zal de vliegen wegjagen. Kook wat moutazijn en zet dit in een potje of een kom en plaats het in huis. Wie het groter aan wil pakken kan ook de ramen wassen met azijn.
Container. In de zomermaanden hebben huishoudens vaak bij warm weer last van maden in de container. Vliegen hebben vaak eitjes gelegd in rottende etensresten en weggegooid vlees dat over de datum heen is. Een oplossing om dit te voorkomen is door de vuilniszakken goed dicht te knopen.
Azijn en afwasmiddel
Zet een kommetje met azijn en enkele druppels afwasmiddel op je aanrecht. De vliegjes komen gegarandeerd af op de scherpe geur van de azijn, maar blijven vasthangen in het plakkerige afwasmiddel.
Handige middeltjes uit de keuken
Voor de volgende fruitvliegenval heb je azijn en afwasmiddel nodig. Neem een kom en doe er wat azijn en afwasmiddel in. De fruitvliegen, die komen af op de azijn. Door in aanraking te komen met het afwasmiddel overleven de fruitvliegjes het niet.
Op zich zijn fruitvliegjes niet schadelijk voor onze gezondheid, ze zijn niet giftig. Maar hoe meer er zitten, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Ze versnellen ook het rottingsproces van voedsel. Je wil ze dus allicht liever niet in je huis.
Plastic bakje met honing
Doe hier een klein laagje honing of citroensap in en prik een gaatje in de deksel waar je het bakje vervolgens helemaal mee afsluit. De fruitvliegjes kunnen wel het bakje in vliegen, maar niet meer uit.
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn. Ze voeden zich ook met rottende planten, sap van beschadigde planten en soms met schimmels. Het ei, de larve en de pop van fruitvliegjes leven in dezelfde rottende of gistende massa waarmee ook het volwassen insect zich voedt.
Naast aaltjes en roofmijten kunnen de larven van rouwvliegjes ook worden bestreden met een keukenmiddeltje namelijk: kaneel. In kaneel zit de giftige stof coumarine waar de larven van rouwvliegjes helemaal niet van houden. Je kunt kaneel in de vorm van een oplossing geven als de planten weer water nodig hebben.
Probeer dan is om de fruitvliegjes te lokken en te vangen! Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder.
Koop aaltjes oftewel nematoden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand van de larven van de rouwvliegjes zijn. Je giet ze bij je planten en ze eten vanzelf de larven op. Als er geen larven meer te eten zijn, sterven ze vanzelf weer uit.