Deze zakken kunnen luchtdicht worden afgesloten. De witte luierzakken zijn gratis verkrijgbaar bij de afhaalpunten. Wat mag erin: luiers, billendoekjes, incontinentieafval. Wat mag er niet in: maandverband, medisch afval, stoma-afval.
Ongeveer 20 tot 30 liter. In 1 zak passen gemiddeld de luiers van 1 kind voor 1 week.
Eigen zakken gebruiken mag ook, zolang deze ook transparant, stevig en goed afsluitbaar zijn. Dit voorkomt geuroverlast. Wat hoort er wel in de container? Gebruik hiervoor de speciale inzamelzak die verkrijgbaar is bij diverse supermarkten, apothekers en drogisterijen.
Je vouwt de vieze luier dicht en als je klaar bent met verschonen gooi je hem direct in de kliko. Maar woon je op een bovenverdieping en heb je geen kliko vlakbij , of ben je niet het type die met iedere luier naar de kliko rent, dan is een luieremmer zeker nodig. Vooral poepluiers kunnen behoorlijk stinken…
Gemiddeld verbruikt een baby in het eerste levensjaar zeven luiers per dag. Dat is een behoorlijk aantal, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je altijd voldoende luiers op voorraad hebt. Wanneer je dit aantal per dag doorrekend naar een aantal luiers per jaar, dan kom je uit op een aantal van 2555 stuks!
Vieze wegwerpluiers horen bij het restafval. Ze mogen niet in de gft-bak, ook niet als op de verpakking staat dat dit wel mag.
Aparte inzameling kan verbranding voorkomen en grondstoffen terugwinnen. Luierfabrikant Pampers heeft daarom in samenwerking met het Afval Energiebedrijf (AEB) en de gemeente Amsterdam een proef opgezet om luiers van tweehonderd gezinnen met kleine kinderen in te zamelen.
Waarom luiers recyclen
Wanneer er geen recyclemogelijkheden zijn voor luiers, worden ze afgevoerd als restafval en dus verbrand in een afvalenergiecentrale. Hier komt CO2 bij vrij en gaan er belangrijke grondstoffen verloren, waar weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.
Luierzakjes of boterhamzakjes.
Door gebruikte luiers in een luierzakje of boterhamzakje te doen, verpak je ze luchtdicht en voorkom je dat het vervelend gaat ruiken. Het voordeel van luierzakjes is dat deze vaak geparfumeerd zijn.
Het maximaal toelaatbare gewicht van een vuilniszak voor de inzameling van huishoudelijk restafval bedraagt niet meer dan 10 kilogram per vuilniszak.
Het gewicht van een volle restafvalzak mag niet groter zijn dan: 20 kg voor een grote huisvuilzak; 15 kg voor een kleine huisvuilzak.
Ongeopend incontinentiemateriaal verzamelpunt. Als u ongeopende pakken incontinentiemateriaal over heeft dan kunt u dit bij ons inleveren. Wij kunnen dit dan weer weggeven aan mensen die dit goed kunnen gebruiken. Het is zonde als dit nieuwe incontinentiemateriaal wordt weggegooid.
Denk bijvoorbeeld aan luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Deze producten kunnen niet gerecycled worden en gaan naar een afvalenergiecentrale. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand. Dit levert energie op die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming.
Luiers sorteren
Vieze wegwerpluiers gooi je gewoon weg bij het restafval. Soms staat er op de verpakking dat deze in de gft-bak mogen, maar dan nog moet je ze bij het restafval gooien. Dit restafval belandt allemaal tezamen naar een verbrandingsoven.
Voor de gehele luierperiode zijn dan 5676 luiers nodig. Een wegwerpluier kost gemiddeld €0,26.
Fluffpulp bestaat uit katoen-, hout- of hennepvezels. SAP zit als poeder of korrels in de luier. Bij het opnemen van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal. De buitenste laag van de luier bestaat ook uit polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), geweven textiel of rubber.
De We-Too Luieremmer Zakken zijn geschikt voor de We-Too luieremmers en zijn erg handig in gebruik. Een rol bevat 15 afvalzakken en een zak heeft een inhoud van 40 liter. De luieremmer zakken zijn voorzien van een speciaal geurstop-systeem in het plastic waardoor onaangename geurtjes vermindert worden.
Wat mag WEL in de ondergrondse container voor restafval? Huishoudelijk restafval in een gesloten zak mag in de ondergrondse afvalcontainer. Ook plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons mogen er in. Het maakt niet uit of u daarvoor een vuilniszak, een pedaalemmerzak of een draagtas gebruikt.
Pamper luiers kosten 30 cent per luier: 766,50 euro per jaar. Huggies luiers kosten 22,5 cent per luier: 574,87 euro per jaar. Kruidvat of huismerk luiers kosten zo'n 15 cent per luier: 383,25 per jaar.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.