Specerijen of kruiden (citroengras, knoflook, peperkorrels) in een vijzel of met de platte kant van een mes beschadigen om het aroma vrij te maken.
Je kunt de pimentkorrels in z'n geheel gebruiken in gerechten, zoals tijdens het trekken van bouillon of in een stoofschotel. Geef dan wel even aan de tafelgenoten door dat er een 'smaakbolletje' (zo noemen mijn kinderen het) in kan zetten, want een pimentbolletje doorbijten is geen grapje.
Kneus je specerijen
Denk bijvoorbeeld aan kardemompeulen, laurierblaadjes, limoenblad, steranijs, jeneverbessen (in de zuurkool) of kaneelstokjes. Om de smaken flink los te laten komen, kun je deze specerijen het beste eerst even kneuzen. Bijvoorbeeld met de platte kant van je mes. Of geef ze een tik in de vijzel.
Met kruidenmolens kun je handmatig kruiden fijnmalen. Je kunt een kruidmolen gebruiken voor gedroogde kruiden en voor verse kruiden. Peper, tijm, komijn, of een combinatie van kruiden: je kunt eindeloos varieerden met wat je in de kruidenmolen stopt.
Je kunt piment kopen in de vorm van de gedroogde besjes (te vergelijken met peperkorrels) of in poedervorm. Let wel: in de vorm van besjes blijft de smaak het beste bewaard. Wil je maximale smaak, maal de pimentbesjes dan kort voor opdienen in een vijzel of pepermolen.
Piment is heerlijk voor een diepere smaak in visbouillon, barbecue sauzen, curry's, stoofpotten, jus en sauzen en soepen en aan zoete gerechten zoals koekjes, ijs, pudding, taart en kruidig gebak.
Het is dus absoluut niet hetzelfde als peper, wat wel eens wordt gedacht. Piment heel is dan ook absoluut niet als pikant te omschrijven, maar als licht scherp en zoet. De smaak van de specerij wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van eugenol. Dat is dezelfde stof die ook in kruidnagel zit.
Droge kruiden fijnmalen is soms een uitdaging. Niet met de C-Mill van Bodum. Een hedendaagse koffiemolen die ook voor kruiden uitstekend zijn werk doet. Een vijzel doet het werk ook wel, maar als u een redelijke hoeveelheid kruiden wilt fijnmalen en mengen, is dat een heidens karwij.
Overal duikt de groene specerij op als hét nieuwe superfood. De Indiase specerij staat dan ook steeds vaker op de menukaart. Kardemon heeft de vorm van een peultje en zit bommetje vol met calcium, ijzer en magnesium. Dat houdt je hart sterk en helpt met de bloedcirculatie.
Gebruikt in hartige en zoete gerechten. Voor kruidenmengsels worden de zaadjes uit de peul gepeuterd en vermalen met andere kruiden. De peul kan ook in zijn geheel worden meegekookt in curries, rijst of indiase theemengsels. Voor een frisse adem sabbelen Indiërs een tijdje op een kardemompeul.
Je vindt kardemom in het kruidenschap van je supermarkt of online, zowel in peulvorm als in gemalen vorm. Voor curry's, stoofgerechten en dergelijke kun je het beste kiezen voor de peulen. Als je iets lekkers gaat bakken of het wil toevoegen aan een drankje, is de gemalen vorm beter geschikt.
De pimentbes smaakt goed bij ham, stoofschotels, kalkoen, kip, gevogelte, vlees en in marinades voor vis. Pimentkorrels geven bij het maken van bouillon een lekkere pittige smaak af. Gemalen wordt piment bij zoete aardappels, rijst, chutney, pudding, cakes en gebak gebruikt.
Verstegen Piment bestellen | ah.nl.
Piment gemalen. Piment is ook wel bekend als Jamaicaanse peper, allspice en nagelgruis. De geur doet denken aan kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Gemalen piment geeft een lekkere pittige smaak af.
Kruidnagels passen in hartige en zoete gerechten. Je kunt ze heel of gemalen kopen, met een beetje moeite kun je ze zelf malen in een (koffie)molen of vijzel. Gebruik kruidnagels met mate omdat de smaak kan overheersen.
HOE KRUIDNAGELS TE BEREIDEN? Vermaal, voor de meest verse smaak, hele kruidnagels tot poeder als je ze nodig hebt. Gebruik een kruidenmolen of vijzel en druk en draai op de kruidnagels om ze te breken. Als dit lastig gaat, kun je proberen het steeltje te verwijderen en de knoppen gewoon fijn te stampen.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Gedroogde kruiden kun je het beste mee laten koken, stoven of bakken. Zo heeft de smaak de tijd om “los” te komen en te mengen met de smaak van de rest van het gerecht.
Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep.
All spice smaakt als een combinatie van kruidnagel, peper en kaneel. Het is afkomstig van Jamaïca en wordt daarom ook wel eens "Jamaïca-peper" genoemd. Heb je dit niet in huis dan kan je het zelf maken met een halve lepel kaneel en een halve theelepel kruidnagel.
piment {de}
allspice {znw.}
Pimenton is poeder van gerookte paprika. Qua smaak zijn Piment en pimenton dus totaal niet met elkaar te vergelijken.