Begin met een lage snelheid te kloppen.Wanneer de slagroom in volume begint toe te nemen, verhoog je de snelheid.Klop de slagroom tot de gewenste dikte. Lobbige slagroom is yoghurt-dikte en word vaak gebruikt voor een verdere bereiding in bijvoorbeeld crèmes of bavarois.
Een kooktechniek om beslag warm te houden of om ingrediënten te smelten zonder het risico op aanbranden, zoals chocolade, gelatine of boter.
Bereidingswijze. Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe. Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan.
Klop de slagroom totdat de sporen van de mixer niet meer te zien zijn in de room. Als je te lang klopt wordt de room tot boter geslagen en zul je opnieuw moeten beginnen. Met de hand kloppen werkt niet veel anders. Het voordeel van met de hand kloppen is dat je er meer lucht in klopt, zodat de slagroom luchtiger is.
Slagroom stijf kloppen gaat het best met een ouderwetse slagroomklopper, een mixer of een dunne garde. Hoe sneller je klopt, hoe stijver de room wordt.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Het kloppen gaat het snelst met een elektrische mixer of keukenmachine. Begin altijd eerst op een rustige stand. Zet je de mixer gelijk heel hoog, dan wordt de slagroom minder luchtig. Je kunt natuurlijk ook een garde of handmixer gebruiken.
Bereiding: slagroom kloppen
Begin rustig, vooral als je met een elektrische mixer klopt. Als je de mixer gelijk al hoger zet, wordt de slagroom minder luchtig. Klop door tot de slagroom stijf is en pieken heeft. De slagroom is stevig genoeg als de pieken rechtop blijven staan wanneer je de garde eruit haalt.
Giet een kop slagroom in de beker, doe de sluiting erop en ga flink schudden. Heel hard schudden hoeft niet, als je maar in een constant tempo blijft doorgaan. Tijdens het schudden luister je naar het geluid: het zal steeds minder klotsen en steeds steviger worden.
Het enige wat je nodig hebt is een glazen pot met een draaideksel. Het deksel heb je nodig om te voorkomen dat de slagroom door de kamer vliegt. Zet de slagroom én de glazen pot koud. Dit kun je eventueel ook doen door ze beide voor gebruik zo'n vijf minuten in de vriezer te leggen.
Zet 30 minuten op voorhand een grote metalen kom in de koelkast. Idealiter leg je zelfs je klopper fris. Als de kom koud is, klop je de room. Op die manier blijft het vet in de room koud en vormt het een stevig netwerk dat lucht vasthoudt.
Opgeklopte room de dag erna opnieuw opkloppen is moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Maar je hoeft hem daarvoor zeker niet weg te gooien. Je kan hem perfect nog gebruiken in recepten waar je bijvoorbeeld gesuikerde room voor nodig hebt. Of om een lekkere cappuccino mee te maken, dat kan ook!
Klopfix (in zakjes van 8 gram van Dr. Oetker) is een slagroomversteviger die voorkomt dat slagroom inzakt. Je kunt er dus mooie toefjes mee maken. Voeg de klopfix voor het kloppen toe aan de room (1 zakje per 250 ml.).
Klop-Fix zorgt ervoor dat de slagroom mooi stevig blijft en voorkomt dat taartbodem te snel zacht worden. Met een zakje Klop-Fix ziet de slagroom er mooier en steviger uit. Klop-Fix is eenvoudig in gebruik. Een zakje is voldoende voor 250 ml slagroom.
Rustig opkloppen
Begin dus rustig en zet hem steeds een klein beetje hoger tot de slagroom stevig genoeg is. Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Voor 250 ml slagroom is 2 eetlepels vanillesuiker ruim voldoende. Het beste is de snelheid van het kloppen steeds meer op te voeren. Het is daarom handig een mixer te gebruiken. Klop weer wat minder snel als de slagroom stijf wordt.
Werk snel. Begin de room eerst traag op te kloppen zodat het niet overal in het rond spettert. Eens de room na enkele seconden begint op te dikken, verhoog de snelheid van de mixer tot de room stijf is. Werk snel en klop niet langer dan nodig of je zal de luchtbelletjes in de room breken.
Geklopte slagroom kun je slechts (afgedekt) voor 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Bij twijfel altijd even proeven of ruiken aan de slagroom, ook als de THT/TGT-datum verstreken is.
Wil je een slagroom die goed stijf houdt, maar heb je geen klopfix in huis? Mix dan eerst een beetje mascarpone romig en voeg daar de slagroom en suiker aan toe.
Oetker is Klop-Fix. Het zorgt ervoor dat de slagroom stevig blijft. Klop-Fix geeft je taarten een mooiere aanblik en verhindert dat je taartbodem te snel doorweekt raakt. Klop-Fix wordt tijdens het kloppen bij de slagroom gevoegd.
Slagroom kun je idd. ook heel goed zonder suiker kloppen of met een kunstmatige zoetstof.
Heb je een lobbige slagroom of een slagroom op yoghurtdikte nodig, dan wordt bedoeld dat de room al wel een beetje begint te binden, maar dat hij nog niet volledig stevig is. Precies zoals yoghurt eigenlijk. Deze slagroom kun je gebruiken voor bavarois, in pudding of voor de mousse.
De slagroom is dan stevig en heeft een vette smaak. Slagroom die nét te ver is en weinig smaakafwijking heeft, kan is sommige gevallen worden gered door een kleine hoeveelheid gekoelde ongeslagen room erdoor te spatelen.