Hoe klinkt een bromtoon ofwel LFG? Personen die last hebben van LFG omschrijven het vaak als 'het gedreun van een draaiende wastrommel' of als het geluid van een gedempt dieselaggregaat.
Medische oorzaak van het horen van een bromtoon
Geluid dat er niet is noemen we fantoomgeluid. De medische term voor zulke klachten is tinnitus. Sommige mensen vinden dat klinken alsof het probleem dan 'tussen hun oren zit' en alsof ze zich aanstellen. Maar tinnitus is geen denkbeeldig probleem.
Een bromtoon is een laagfrequent geluid. Dergelijke tonen worden uitgedrukt in Hertz en worden veroorzaakt door apparatuur of installaties. Denk dan aan ventilatoren, verwarmingspompen, compressoren, zwaar vrachtverkeer, motoren van boten en vliegtuigen, windmolens en koelinstallaties.
Zoek afleiding, onderneem activiteiten in de buitenlucht, maar las wel rustpauzes in. De bromtoon valt het meest op in een stille omgeving. Een radio, ventilator of zelfs een tikkende klok kan helpen.
Geluid met frequenties lager dan 20 Hz is alleen voelbaar voor mensen en dan alleen als het heel sterk is. De waarneming is dan niet als geluid te herkennen maar als 'druk op de oren'. Vanwege de lage klank van LFG wordt het ook wel omschreven als een bromtoon.
Het bereik van het menselijk gehoor ligt in het frequentiegebied tussen 20 en 20.000 Hz. Frequenties buiten dit bereik kan de mens vrijwel niet waarnemen. Binnen dit bereik is het menselijk oor het meest gevoelig voor frequenties van ongeveer 500 tot 4000 Hz.
Laagfrequent geluid (LFG) wordt vaak omschreven als een zeer lage toon, zwaar gebrom of gezoem, als een zware vrachtwagenmotor of als het gedreun van een draaiende wastrommel of generator.
Je hebt alles geprobeerd maar die irritante brom in je speakers is er nog steeds. Waarschijnlijk is een van de apparaten in je audioketen defect. Vaak is in dit geval de voeding de boosdoener. De omvormer die de wisselspanning uit je stopcontact omzet naar gelijkstroom, kan op den duur slechter gaan werken.
Stress: stress is een mogelijke oorzaak van tinnitus en kan het ook erger maken. Ontspanningsoefeningen kunnen eventueel helpen. Weersinvloeden: dit heeft mogelijk te maken met een veranderende druk op de oren.
Mogelijke oorzaken van geluidshinder
Zo kunnen allerlei apparaten in huis de oorzaak zijn van de geluidshinder, zoals een koelkast, de afwasmachine of de droger. Maar ook kan het geluid veroorzaakt worden door een cv-installatie, ventilator of afzuigingssysteem of een externe oorzaak hebben.
Antwoord. Je kan stroom niet rechtstreeks horen natuurlijk, maar twee stroomdraden oefenen wel krachten op mekaar uit. Als door die stroomdraden een wisselstroom vloeit, kan deze oscillerende kracht aanleiding geven tot een hoorbare trilling. Het gezoem van een transformator is daar een typisch voorbeeld van.
De zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom, terwijl we in huis wisselstroom gebruiken. Het omvormen gebeurt met een bepaalde frequentie, waardoor delen van de omvormer en/of de wand waaraan deze hangt, gaan meetrillen. Deze trillingen veroorzaken de bromtoon.
Lichte tinnitus
Je bent je bewust van een zacht en/of niet doordringend geluid in het oor of hoofd. Het valt alleen op als het (heel) stil is.
Doordat het oorsmeer tegen de huidwand aankleeft, kan het gaan broeien en jeuk veroorzaken. Ook kan het duizeligheidsklachten en tinnitus geven.
Het 'leren leven met tinnitus' staat centraal. Behandeling is niet gericht op het laten verdwijnen van het oorsuizen: er bestaat geen standaard medische behandeling voor de meeste tinnitusklachten. Er is ook geen medicijn of operatie waardoor de tinnitus verdwijnt.
Hoge bloeddruk en oorsuizen
Soms is een hoge bloeddruk de oorzaak van oorsuizen. Je kunt hierbij een kloppend of suizend geluid horen op de maat van je hartslag. Dit is ook het geval wanneer oorsuizen wordt veroorzaakt door een vernauwd bloedvat bij de gehoorgang.
Tinnitus (oorsuizen) is het horen van geluiden in een of twee oren of het hoofd die niet van buitenaf komen. Alle vormen van geluid worden beschreven, van een piep, suis of windgeruis tot aan gierende fluitketels, bellen, brommen, fluiten, rinkelen en straaljagers toe.
Wat zijn de verschijnselen van oorsuizen? Bijna iedereen met oorsuizen hoort een 'eigen' geluid, bijvoorbeeld: suizen, rinkelen, fluiten of zoemen. Het geluid kan hard of zacht zijn, en scherp of dof van toon. Het kan in één oor te horen zijn of in beide oren.
Symptomen. Bij een acusticusneurinoom zal door directe druk op de zenuw, een verstoring optreden van de gehoors- en evenwichtszenuw. De meeste klachten zijn dan ook duizeligheid, gehoorsdaling en oorsuizen.
Stopt je subwoofer nu met brommen, dan heb je met een aardlus te maken. Is de bromtoon echter nog steeds te horen, dan kun je de aardlus van je lijstje met mogelijke oorzaken wegstrepen. Waarschijnlijk is het dan een storing in de stroomvoorziening of zijn verkeerd of blootliggende kabels het probleem.
Dit komt dan vaak omdat de set via ethernetkabel, radio antennekabel, tv via antenne etc, allemaal aan 'een' aarde gehangen word. Als je dan wel of niet de versterker in een geaard stopcontact stopt krijg je wel of geen brom. Soms dus juist wel.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz.