Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.
Een baby “kan” meteen in een ledikant slapen, mits goed opgedekt, maar het is niet ideaal. De wieg is veel gemakkelijker en veiliger voor de eerste maanden.
Ieder kind is anders. Sommigen kunnen niet wachten om in het grote bed te slapen, maar de meesten zijn zeer gehecht aan de veilige cocon van hun babybedje. Er is geen 'ideale' leeftijd om de overgang te maken, meestal is dat tussen de 18 maanden en de 3,5 jaar, met een piek rond de 3 jaar.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Een slaapzak zorgt ervoor dat je kindje mooi op z'n rug blijft liggen en zo vrij kan blijven ademen. Vooral als je baby drie tot vijf maanden oud is, en de kans op wiegendood het grootst is, raden experts een slaapzak aan.
Houd er rekening mee dat (bijbehorende) hoofdbeschermers de ademhaling van je baby belemmeren. Gebruik géén co-sleepers voor tweelingen. Meer dan één kind in een bedje vergroot het risico op wiegendood. Schakel over naar een groter/hoger bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
Waarom eerst een wieg
Je baby kan zich in een ledikant verloren voelen en gevoelige kindjes kunnen daar moeite mee hebben. Dat kan zich uiten in spartelende armpjes en beentjes waarmee ze zichzelf wakker kunnen houden en jullie als ouders dus ook!
Kort opmaken
Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om. Het strakke instoppen zou ook een geborgen gevoel geven en helpen tegen overmatig huilen.
Het bedje moet verstelbaar zijn, zodat er geen hoogteverschil is tussen jouw matras en dat van je baby. Bevestigen. Een co-sleeper moet goed bevestigd kunnen worden aan je eigen bed, zodat hij niet kan verschuiven. Ook voorkom je zo dat er een spleet ontstaat waar je baby in kan vallen.
Laken. De volgorde is eerst het laken en daarna de deken. Door een lakentje onder het dekentje te leggen, voelt je baby niks prikken of kriebelen. Dat is veel comfortabeler en veiliger voor de baby!
Het matras voor je kindje moet stevig en minimaal 8 cm dik zijn. Er moet wat ruimte zitten tussen het matras en de binnenkant van het ledikantje. Dit mag niet meer zijn dan 2 cm, anders kan het kindje tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouders ervoor kiezen samen met hun kinderen te slapen. Dit wordt co-sleeping of samen slapen genoemd. Vanuit het kind gezien kan dat het tot vijf jaar heel goed bij zijn ouders slapen. Een kind kan zich er veiliger door voelen.
De eerste maanden slaapt je pasgeboren baby gemiddeld 14 tot 17 uur per 24 uur. Maar het kan verschillen van 9 tot 20 uur. Het aantal slaapjes overdag wisselt nog veel. Je kindje slaapt in deze fase meestal niet langer dan 2½ tot 4 uur achter elkaar.
Als baby's in het bed van de ouders slapen, zouden baby's oververhit, bekneld of verstikt kunnen raken onder dekens en kussens, wat de kans op overlijden zou verveelvoudigen.
Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden) liefst wel op de kamer van de ouders. Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid. Bovendien merk jij sneller als er iets aan de hand is met je baby.
Je pasgeboren baby blijft nu nog netjes in een kort opgemaakt bedje onder een lakentje en dekentje op zijn of haar rug liggen. Als je baby zich blootwoelt of omhoog schuift in het bedje waardoor het bloot komt te liggen, is dit het moment om een slaapzakje te gaan gebruiken. Dat zal rond de 6 tot 8 weken zijn.
In principe mag je baby vanaf de geboorte al in een slaapzakje slapen. Je kan hem dus gerust in een slaapzak leggen op het moment dat je denkt dat hij daar baat bij heeft, omdat hij zijn hele bedje door 'wandelt' of steeds de dekens wegtrapt.