Simpel gezegd kan jouw lichaam geen vet omzetten in spieren. Het omgekeerde is ook waar: jouw lichaam kan spieren niet in vet veranderen. De reden hiervoor is dat vet en spieren twee verschillende soorten weefsel zijn en de ene kan niet rechtstreeks in de andere worden omgezet.
Conclusie. Nee, vet omzetten in spieren is, althans rechtstreeks, onmogelijk. Maar deze processen vinden wel tegelijk of alternerend plaats waardoor het soms zo lijkt. Dat wil zeggen dat je afhankelijk van je beginsituatie wel tegelijk vet kan verbranden en spiermassa opbouwen.
Voor spieropbouw zijn eiwitten belangrijk. Je lichaam heeft ongeveer 1,8 – 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig om effectief spiermassa op te bouwen. In de praktijk komt dat erop neer dat een man van 80 kilogram ongeveer 140-160 gram eiwit moet eten. Maar let ook op het aantal koolhydraten en gezonde vetten.
Om spiermassa te behouden, moet je geleidelijk afvallen door je calorie-inname te verminderen met een matig tekort van 200 tot 300 calorieën per dag. Dit zal ervoor zorgen dat je lichaamsvet verbrandt terwijl je spieren intact blijven.
Het is niet mogelijk om je vetcellen om te zetten in spiermassa. Dit komt omdat vet geen stikstof bevat en niet omgezet kan worden in aminozuren, de basis van spieropbouw. Spieropbouw vindt plaats als een spier herstelt van een (zware) training. Voor dit herstel gebruikt het lichaam aminozuren.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Zorg dan dat je eerst vet gaat verliezen. Zo zie je er sneller gespierder uit. Vet verbranden gaat namelijk sneller dan spiermassa aankomen. Daarnaast zorgt het verliezen van vet ervoor dat je insulinegevoeligheid goed is voor wanneer je spiermassa gaat opbouwen.
Het verlies van massa
Dat heeft te maken met het feit dat ons lichaam zich voortdurend aanpast aan de manier waarop het belast wordt. Wordt er weinig getraind?Dan kun je na zo'n twee weken verwachten dat je spiermassa langzaam af begint te nemen.Langzaamaan gaat dit sneller, tot na zo'n 3 maanden zonder training.
Zuivel, eieren, vlees, vis en kant- en klare vleesvervangers valt onder voeding dat helpt met spieropbouw en vetverbranding. Natuurlijk kun je niet alleen met eiwitrijke voeding werken aan spieropbouw en vetverbranding. Het gaat om het volgen van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon.
Kun je na je 50e nog spieren opbouwen? Je kunt ook na je 50e verjaardag nog prima spieren opbouwen. Zelfs mensen van 70, 80 en 90 jaar hebben die mogelijkheid. Met de juiste voeding en afgestemde oefeningen kun je op elke leeftijd sterke en gezonde spieren creëren.
De belangrijkste en meest voor de hand liggende oorzaak van spierafbraak is ondervoeding. Ondervoeding hoeft in dit geval niet te betekenen dat je jezelf uithongert. Zodra jij minder eet dan je huidige caloriebehoefte, eet je te weinig en moet je lichaam op zoek naar reserve-energie. Dat kan vet zijn, maar ook spieren.
Kan afvallen en spieropbouw tegelijkertijd? Helaas, pindakaas. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om spieren op te bouwen terwijl je aan het afvallen bent. De processen die zorgen voor spieropbouw of vetverbranding gaan namelijk niet samen.
Om meer spiermassa op te bouwen kies je natuurlijk voor krachttraining. De meest effectieve oefeningen zijn die waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Compound of samengestelde oefeningen worden deze oefeningen genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld squats, lunges, deadlifts en bankdrukken.
Naarmate mensen ouder worden nemen spiermassa en spierkracht af. Voor het behoud van spiermassa is het voor ouderen belangrijk om voldoende eiwit te consumeren in combinatie met voldoende beweging.
Van cardiotraining word je niet breed of extra gespierd. Het is erg goed voor je conditie en je kunt er gewicht mee verliezen. Toch is cardiotraining ook goed voor het opbouwen van spieren. Dit komt doordat je met cardiotrainingen een betere conditie krijgt.
Ondanks dat het interessant klinkt, het vet op je buik veranderen in spiermassa in je billen, is het onmogelijk. Dat vetmassa om te zetten is in spieren is een van de meeste hardnekkige mythes in de fitnesswereld.
Na ongeveer 2 tot 3 maanden loopt het verlies op. Maak je over een korte break zeker geen zorgen.Een korte rustperiode kan zelfs goed zijn voor je lichaam en geest. Maak je dus niet te druk als je even kort op vakantie gaat of wanneer je sportschool geen optie is: je bent zo weer terug op je oude niveau.
Samengevat: waar val je het eerst af? Eerst val je af aan je ledematen. Mannen vallen het laatst af op de buik, vrouwen rond de heupen.
Zorg dan dat je eerst vet gaat verliezen. Zo zie je er sneller gespierder uit. Vet verbranden gaat namelijk sneller dan spiermassa aankomen. Daarnaast zorgt het verliezen van vet ervoor dat je insulinegevoeligheid goed is voor wanneer je spiermassa gaat opbouwen.
Wanneer de koolhydraten op zijn, gaat het lichaam eiwitten en vet verbranden om in energie te voorzien. Tijdens de vetverbranding worden vetten in de lever omgezet tot vetzuren en glycerol. Het co-enzyme acetyl-coA zorgt ervoor dat deze stoffen verder worden omgezet in water, koolstofdioxide en energie.
Afvallen bij je buik: beweging. Hardlopen, fietsen en zwemmen zijn voorbeelden van duursporten waarmee je op een constante manier gewicht verliest. Het is een laagdrempelige manier van trainen en is dus ideaal wanneer je wilt beginnen met sporten. Hoe snel en hoe lang je beweegt, hangt af van je conditie.
Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden. In tegenstelling tot wat velen denken, is duursport (cardio) niet de meest efficiënte manier om buikvet te verliezen. Om snel vet te verbranden, kan je beter sporten met een hogere intensiteit beoefenen.
Helaas kun je niet plaatselijk vet verbranden. Als je je buikje wilt verliezen, moet je dus je hele lichaam aanpakken! Dat doe je door meer te bewegen, minder te eten en een gezond eetschema te volgen.