Een antimalware-app gebruiken : door een antimalware-app te installeren en up-to-date te houden, kunt u uw pc beschermen tegen virussen en andere malware (schadelijke software). Microsoft Defender is gratis antimalwaresoftware die deel uitmaakt van Windows en wordt automatisch bijgewerkt via Windows Update.
Windows 10 en 11 bevatten Windows-beveiliging met de nieuwste antivirusbeveiliging. Uw apparaat wordt actief beveiligd vanaf het moment dat u Windows start. Windows-beveiliging scant voortdurend op malware (schadelijkesoftware), virussen en beveiligingsrisico's.
Fysiek zijn laptop-tassen, laptop-rugzakken, laptop-sleeves en/of tablet-sleeves de beste opties voor het beschermen van uw laptop. Over het algemeen geldt hoe dikker, hoe beter beschermd zo zou u voor optimale bescherming voor zowel een laptop-sleeve voor een laptop-tas of laptop-rugzak gaan.
Windows Defender beveiligt je computer tegen virussen, malware, spyware en andere gevaren. Het is standaard ingebouwd in Windows 10. Je hoeft dus niets kopen of te installeren. Het is er gewoon en het werkt.
Er zijn uitgebreidere virusscanners, maar Defender is een aanrader: het is gratis, werkt goed en krijgt geregeld nieuwe updates. Defender is goed in het opmerken van malware op de computer. Het programma blokkeert echter geen phishingsites, terwijl andere (gratis) virusscanners dat wel doen.
Sommige gratis virusscanners presteren bijna even goed als betaalde. Maar er zijn wel nadelen zoals reclame, ongewenste browseruitbreidingen en een extra privacyrisico.
Een virusscanner is noodzakelijk op elke computer die permanent met internet verbonden is. Zeker wanneer het een Windows-pc betreft. Want Windows is 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. Dat maakt virussen en andere kwaadaardige software maken om Windows-pc's aan te vallen lucratief voor elke internetcrimineel.
Ja, Kaspersky is uitstekend in het detecteren van malware.
In termen van malware-bescherming: Kaspersky staat bovenaan langs de beste antivirussen van 2022.
AVG en Avast bieden een vergelijkbaar niveau aan anti-malware beveiliging, samen met een paar extra's in hun premium-abonnementen. Als u alleen geïnteresseerd bent in kernbeveiliging, is AVG niet alleen goedkoper, maar kreeg ook iets betere gebruikersrecensies.
Om ze bijvoorbeeld te beschermen tegen bepaalde websites of om gebruikstijden in de stellen kun je software voor ouderlijk toezicht (parental controls) gebruiken. Bij McAfee heet dit Safe Family. Helaas heeft McAfee geen gratis versie meer, alleen een probeerversie.
Avast Free Antivirus is helemaal gratis en biedt alle beveiliging die u nodig hebt.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Een snelle scan duurt minder lang terwijl een volledige systeemscan enkele uren in beslag kan nemen. U kunt de huidige scanactiviteit op elk moment pauzeren of hervatten.
BitDefender Antivirus Plus: geweldige optie voor de meeste beveiligingsbehoeften van Windows 10. Kaspersky Internet Security: krachtige antivirus met een unieke aanpak. Panda Antivirus: biedt een als eersteklas beoordeelde, goed presterende realtime virusscanner.
De beste antivirussoftware van het moment is Bitdefender
Je bent misschien meer vertrouwd met de grote namen zoals Norton, McAfee en AVG, maar momenteel raden we toch Bitdefender aan als beste antivirus-software. Het biedt waterdichte beveiligingstools met een breed aanbod van andere functies.
Kaspersky biedt zeer goede bescherming tegen malware-aanvallen, misschien zelfs een van de beste. Dit zijn onze bevindingen: Onafhankelijke testresultaten laten zien dat Kaspersky een beschermingspercentage van 99,6% heeft met erg weinig valse positieven.
Bij de test voor Android zijn wel weer beide virusscanners getest. Hier wist de Norton Mobile Security 100% van de malware te stoppen en ook de AVG Antivirus Free die getest is hield de volledige 100% van de malware tegen.
“Als ie uitstaat, kan ie ook niet gehackt worden en andere computers besmetten.” Volgens computerbeveiligingsexpert dr. Sjouke Mauw van de faculteit Wiskunde en Informatica is het na werktijd uitzetten van pc's geen oplossing. “Je vermindert slechts het tijdsframe waarbinnen een hacker kan aanvallen.
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.