Steek je ene hand door de beide voorpoten en leg je hand net achter de voorpoten. Met je andere hand til je de kat op onder zijn achterpoten. Je neemt zijn achterpootjes tussen je duim en de palm van je hand. Hebben de achterpoten goed steun, dan is het de beurt aan de voorpoten.
Katten mag je nooit in het nekvel pakken (ook niet om te straffen). Dit is namelijk erg pijnlijk voor een volwassen kat. Pak een kat ook nooit op om haar op een andere manier te straffen. De beste methode is om één hand onder haar buik te houden en met de andere hand de achterpoten te ondersteunen.
Wat als je je kat echt moet optillen? Als je je kat echt moet oppakken, bijvoorbeeld omdat ze in een kast geglipt is, doe dat dan op de juiste manier. Hou één hand onder haar borstkas, net achter de voorpoten.Met de andere hand ondersteun je de achterpoten.
Helaas kun je een kat niet dwingen om het leuk te vinden om opgetild te worden. Katten zijn eigenzinnige dieren, die echt zelf bepalen wanneer ze aandacht van je willen (als ze eten of iets anders lekkers van je willen bijvoorbeeld). En de ene kat vindt het wel leuk om opgetild te worden en de ander niet helaas…
Steeds als je die kamer binnengaat, praat je op zachte toon met de kat. Met een beetje geluk legt hij al snel de link tussen je stem en het voer dat je brengt. Is de kat erg bang en blijft hij zich verstoppen, ga dan op een afstand op de grond zitten. Houd flink wat ruimte aan, zodat de kat zich niet bedreigd voelt.
Anders dan veel mensen denken, pakt ze hierbij niet het nekvel beet. Ze omsluit namelijk het hele nekje met haar bek. Wordt een kat echt in het nekvel gepakt, dan is dit uiterst pijnlijk voor haar. Gebruik deze manier van oppakken dus niet.
Neem natte voeding, korrels en snoepjes mee, dit kan een dier soms lokken. Neem ook een dekentje mee waarop de kat geslapen heeft, de bekende geur kan het dier kalmeren. En natuurlijk ook het draagmandje.
Een kat straffen helpt niet. Eén van de problemen met straffen is de timing. Het heeft geen enkele zin, en werkt zelfs averechts om je kat te straffen als je bij thuiskomst ziet dat ze bijvoorbeeld de bloemenvaas omgegooid heeft. Een ander probleem met straffen is dat je kat de straf koppelt aan jou.
Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte. Een kat gaat door een ziekte veel miauwen omdat hij of zij zich niet goed voelt.
Onderzoek naar het geheugen van katten heeft aangetoond dat ze in staat zijn om gebeurtenissen en mensen te herinneren. Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren.
Katten zijn zeer gevoelige dieren en kunnen veranderingen in hun omgeving opmerken, zoals veranderingen in de geur, het geluid en de beweging van het huis. Wanneer hun eigenaar afwezig is, kunnen katten zich verloren en verward voelen, vooral als ze gewend zijn om veel tijd door te brengen met hun eigenaar.
Als hij hoog in je huis een veilig plekje heeft – boven op meubilair, een kast of een plank bijvoorbeeld – kan dat je kat echt helpen ontspannen. Ook kun je je kat zich beter laten voelen door overal in huis zijn geur achter te laten.
Katten lopen het liefst op kale onbegroeide grond. Bedek je de grond met een bodembedekker, zoals cacaodoppen, houtsnippers of boomschors, dan voelt dat niet fijn aan hun pootjes! Met name cacaodoppen vinden katten onaangenaam, want zowel het knisperende geluid als de geur ervan vinden ze niet lekker.
Katten poepen liever niet op plekken waar ze hun drollen niet goed kunnen begraven. Maak drollen begraven onmogelijk met stekelige takken of ondiep ingegraven kippengaas. En doe een deksel op de zandbak. Zet op plekken waar je de kat echt niet wilt hebben planten die katten vies vinden ruiken.
Koffiedik strooien
Je hebt net een bloemperk bijgewerkt en dan loopt de poes van de buren er doorheen. Strooi koffiedik in de tuin om dit te voorkomen. Katten houden niet van de geur van koffie. Door een beetje koffieprut in de tuin houd je de tuin katvrij!
Wat is dan wel beleefd in de kattenwereld? Traag met de ogen knipperen is kattentaal voor “Hallo, ik ben je vriend - niet je vijand." Wanneer je voor de eerste keer kennismaakt met een kat, open en sluit je ogen dan even heel traag om de kat op haar gemak te stellen.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen.Maar het is niet per se eenzijdig; je kat wil namelijk ook zijn baasje beschermen. Ze kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt.
Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht.
Een goede manier om je kat te laten luisteren en je kat goed gedrag aan te leren, is door goed gedrag te belonen. Telkens als je kat doet wat wenselijk is, geef je hem een kattensnoepje. Aan slecht gedrag kan je het best niet veel aandacht spenderen. Zeg duidelijk "Nee" en negeer vervolgens het gedrag.
Katten zijn prima speurneuzen, dus normaal gezien kunnen ze moeiteloos weer naar huis navigeren. Wanneer een kat tijdens haar oriëntatietocht echter een lekker hapje vindt buiten haar eigen territorium, dan zal ze daar in de toekomst wel vaker naar terugkeren.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting.
In huis kan je de kat leren naar je toe te komen als je hem roept of bijvoorbeeld fluit. Oefen dit regelmatig en op verschillende tijdstippen en beloon hem uiteraard uitbundig met wat lekkers of aandacht als hij gehoorzaamt.