Het is verstandig om een teiltje water bijvoorbeeld te vullen en uw konijn hierin te zetten.Wanneer u uw konijn nat spuit doet u dit met een zachte straal.Ook gebruik je speciale shampoo voor konijnen. Wanneer u klaar bent met het wassen maakt u uw konijn goed droog.
ik doe mijn konijn soms met zijn lijf even onder de douche zetten, want in bad blijft hij niet zitten. je kunt hem wassen met speciale shampoo. een konijn eet voornamelijk, konijnen voer, hooi, fruit, groente en gras.
Konijnen als huisdieren – Geuroverlast
Het is compleet normaal, die typische sterke indringende geur afkomstig van jullie konijnenhok. De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis.
Beaphar Shampoo voor knaagdieren is geschikt voor konijnen en knaagdieren, zoals cavia's, hamsters, fretten en ratten. De milde shampoo reinigt grondig en zorgt voor een mooie glanzende vacht. Bij regelmatig gebruik gedurende de zomermaanden zal uw knaagdier aanzienlijk minder last hebben van vliegen.
Konijnen wassen zich op dezelfde manier als honden en katten. Ze likken zichzelf met hun speciaal ontwikkelde tong en weten zichzelf zo goed schoon te maken. Hoewel dit in onze ogen misschien niet echt hygiënisch lijkt, gebruiken konijnen deze methode als duizenden jaren en het lijkt goed te werken.
Een konijn kan gewassen worden, maar het is beter dit alleen te doen als het echt nodig is, over het algemeen zijn konijnen namelijk gewoon erg schoon van zichzelf.
Houd het kontje zo schoon mogelijk. Was het kontje van je konijn wanneer het vies is door hem in een bak met lauw water te zetten en de viezigheid los te weken. Geef je konijn de juiste hoeveelheid hardvoer. Op de verpakking staat vaak de dagelijkse hoeveelheid.
Vaak is het nodig om dagelijks de vacht goed door te kammen met een knaagdierkam en zo klit- en viltvorming wat meer tegen te gaan. Veel langharige konijnen hebben een slechte vacht doordat de vacht niet goed wordt verzorgd en vaak veel te weinig wordt gekamd. Voel dagelijks de vacht na op klitten en viltplekken.
Een konijn kan ook moedwillig in trance gebracht worden, dit is iets anders dan tonische immobiliteit. Ondanks de plaatjes anders doen vermoeden is het op de rug houden van een konijn ten strengste af te raden.
Jonge konijnen zullen vaak overal poepen en plassen wat meestal te maken met het afbakenen van het territorium. Puberende konijnen (rond de 6e - 8e maand) kunnen om die reden ineens 'onzindelijk' gedrag gaan vertonen. Castratie of sterilisatie kan bij aanhoudende territoriumproblematiek een uitkomst bieden.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Om het buitenhok zo koel mogelijk te houden kun je er een wit of licht gekleurde laken overheen leggen en deze nat houden. Wanneer jouw konijnen binnen verblijven en je hier een plastic onderbak bij gebruikt, kun je goed koelen door koelelementen onder een deel van de bak te leggen.
Verplaats het konijn direct naar een koele plaats. Maak de oren nat met lauwwarm water. Gebruik nooit ijskoud water hiervoor. Als u heel koud water gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat de bloedvaten samentrekken waardoor het konijn helemaal geen warmte meer kwijt kan raken.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Begin tegen je konijn te praten, begin met rustige bewegingen. Benoem de dingen die je doet, gebruik telkens dezelfde woorden zodat je konijn weet wat hij kan verwachten. Is je konijn goed aan je gewend, steek dan een hand uit en laat hem snuffelen. Misschien wil hij zelfs wel iets lekkers aannemen uit je hand.
De enige oplossing is dan ook het konijn te scheren. Konijnen hebben een heel teer en gevoelig huidje, klitten wegknippen is erg gevaarlijk. En met het uitkammen van klitten kun je de huid beschadigen. Scheren is het meest veilig, pijnloos en minst stressvol.
De rui. In het voorjaar en het najaar (en soms ook tussendoor) verwisselen konijnen hun vacht. Ze gaan 'in de rui'. Konijnen die buiten wonen passen zo hun vacht aan, aan de temperatuur.
Een vieze poepkont
Een konijn heeft twee soorten keutels, namelijk gewone keutels en blindedarmkeutels. Een konijn moet zijn blindedarmkeutels opeten. Als hij dat niet doet, krijgt hij een vieze kont. Door de aangekoekte keutels kan de huid gaan ontsteken.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
Behandeling van een konijn met diarree of plakpoep
Geef in eerste instantie dagelijks 30 gram brokjes per kg lichaamsgewicht en onbeperkt hooi. Elke dag worden er wat minder brokjes gegeven totdat de ontlasting normaal is.