Houd de drenkeling en diens locatie goed in de gaten en geef aan dat je hulp inschakelt. Alarmeer de professionele hulpdiensten via 112. Werp een drijfmiddel naar de drenkeling. Kijk om je heen of er iets voorhanden is; bijvoorbeeld een plastic bal, plastic tafel, luchtbed of reddingsboei.
Een belangrijke oorzaak van de hartstilstand bij een drenkeling is zuurstoftekort ten gevolge van een ademstilstand door water in de luchtwegen. Zodoende worden bij drenkelingen altijd gestart met vijf initiële beademingen en worden vervolgens borstcompressies met beademingen gecombineerd.
Als het slachtoffer aanspreekbaar is moet altijd geprobeerd worden om het slachtoffer uit het water te praten. Als dit niet mogelijk is kan een hulpmiddel gebruikt worden. Als het slachtoffer dit niet kan vastpakken is een redding vanuit het water nodig. Ga alleen te water als het echt niet anders kan.
Roep om hulp, bel of laat 112 bellen. Denk om je eigen veiligheid: Hou er rekening mee dat het slachtoffer je onder water kan trekken. Ga alleen zelf het water in als er geen andere mogelijkheid is om iemand te redden, zoals een reddingsboei, touw of stok.
Drenkelingen die lange tijd in het water hebben gelegen en nog bij bewustzijn zijn, moeten voorzichtig horizontaal uit het water gehaald worden. Dit om het lichaam te laten wennen aan het wegvallen van de waterdruk. Houd ook rekening met onderkoeling van het lichaam.
Je gaat als redder je je moeten positioneren achter de drenkeling en jouw handen in de okselholte van de desbetreffende persoon plaatsen. De schouder van de drenkeling steunt dan op je duimen en kun je dan hierdoor zwemmend op je rug met je benen de slachtoffer naar de kant voortduwen.
Het slachtoffer moet zo snel mogelijk (horizontaal) uit het water gehaald worden. Ga alleen het water in als er geen andere mogelijkheid is. Als je helpt, denk dan steeds aan je eigen veiligheid. Zorg ervoor dat er altijd nog minstens 1 persoon in de buurt is die kan helpen.
Veel vaker komt water in de maag. Bij drenkelingen moet je daarom altijd eerst beademen, vaak lukt het niet omdat er nog sprake is van de keelkramp, na enig aanhouden 4 tot 7 beademingen wordt deze keelkramp opgeheven en kun je effectief beademen, je merkt dat direct.
Soms krijgen kinderen tijdens het zwemmen een slok water binnen, op het eerste zicht zonder erg. Een paar uur later kan het echter ademhalingsmoeilijkheden waarvoor het naar spoed moet.
Wanneer je een slachtoffer van verdrinking ziet en wilt helpen, aarzel dan geen moment en bel direct met het alarmnummer 112. Hoewel de neiging om zelf in het water te springen om de persoon in kwestie te redden waarschijnlijk groot is, kun je dat beter niet doen als je zelf niet getraind ben in reddingszwemmen.
Het minimum aantal toezichthoudende personen, waarvan ten minste de helft redder zijn, wordt bepaald volgens de volgende formule (afronden naar beneden): a) voor de eerste 150 baders: b) daarboven, per 150 baders meer, 1 toezichthoudend persoon extra. Ten minste de helft (afgerond naar boven) is redder.
Bij verdrinking sterft een mens of dier aan zuurstofgebrek door contact met een vloeistof. Men spreekt van verdrinking wanneer dit gebeurt door een overvloed aan vloeistof in de longen, of bij verstikking door onderdompeling. Verdrinking is al mogelijk in enkele centimeters water.
Je kunt in principe niks fout doen. Dat proberen we ook altijd mee te geven in onze EHBO- en BHV-cursussen. ' Reanimeren blijkt volgens Pauline overigens wél het onderdeel van de EHBO- of BHV-cursus waarbij de cursisten het beste opletten.
Iemand die verdrinkt oogt van een afstand vaak eerder kalm dan paniekerig. Meestal hangt de drenkeling rechtop in het water, met de armen zijwaarts uitgestrekt en zonder de benen te bewegen. Het hoofd hangt naar achteren en de mond komt af en toe onder water. De ogen zijn vaak wijd opengesperd.
Zet je handen midden op de borstkas. Duw het borstbeen 5 à 6 centimeter in. Doe dit 30 keer in een tempo van 100-120 keer per minuut.
Tijdens de eerste minuten van hartstilstand (van cardiale oorzaak) is er voldoende zuurstofreserve in het lichaam. Daardoor is het te verdedigen om zich te concentreren op goede (en continue) hartmassage, zonder beademen.
Late verdrinking, eigenlijk een complicatie aan de longen, kan gebeuren tot zes uur nadat iemand uit het water is gehaald. Vaak zijn jonge kinderen slachtoffer. Even kopje onder kan genoeg zijn. Het begint vaak met je niet lekker voelen, hoesten, pijn bij het ademhalen en benauwdheid, zegt Bierens.
De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden. Freedivers kunnen dat wel tien minuten lang.
Een diploma Hoger Redder is een vereiste voor een job als redder.De cursus duurt in totaal 64 uur waarvan 23 uur theorie en 41 uur praktijklessen. Je krijgt in totaal zes vakken. Zo leer je meer over het redden zelf, maar ook over het verzorgen van wonden, het reanimeren en het toepassen van EHBO.
De redderssprong gaat als volgt: men staat aan de rand van het water en strekt de armen zijwaarts. Dan plaatst men een been naar achter terwijl men door het andere buigt. Vervolgens springt men in die houding in het water door het achterste been naar voor te brengen. Eens de armen het water raken slaat u deze dicht.
De redder kan er ook voor kiezen om niet het water in te gaan en een zogenaamde droge redding uit te voeren. Hiervoor kan hij een contactmakend hulp- of reddingsmiddel gebruiken. Deze gooit de redder naar de drenkeling waarna de drenkeling het reddingsmiddel vastpakt.