Blijf, als je binnen bent, uit de buurt van ramen, spiegels en buitenmuren. Ga op de grond, en het liefst onder een tafel of bureau zitten; Zoek, als je buiten bent, een open ruimte op en blijf uit de buurt van gebouwen met glas of dakpannen. Ga op de grond zitten tot het schudden stopt.
Een aardbeving begint ondergronds in het hypocentrum met schokgolven die doordringen tot de aardkorst. De schok is het grootst in het epicentrum, dit is de plaats aan het aardoppervlak loodrecht boven het hypocentrum. Op de grenzen (breuklijnen) van deze plaatdelen komen aardbevingen en vulkanen voor.
Een aardbeving ontstaat, omdat platen die gemaakt zijn van aarde langzaam langs elkaar bewegen. Hierdoor gaan ze trillen en ontstaat er spanning, dus een aardbeving. De plek waar de aardbeving ontstaat ligt kilometers diep van ons. Dat heet het epicentrum.
In het zuiden van Nederland kunnen natuurlijke aardbevingen voorkomen. Deze bevingen ontstaan door verschuivingen in het breuksysteem van de Alpen. In Nederland komen natuurlijke aardbevingen voor als gevolg van een breukensysteem. De meeste natuurlijke bevingen komen voor in Limburg.
Een aardbeving kan lang en kort duren dit hangt er vanaf hoe sterk de aardbeving is. Bij een lichte aardbeving duren de schokken van maar een paar seconde. Maar bij grote zware aardbevingen kan het trillen wel 5 minuten duren. Voor de meeste grote aardbevingen zijn er al voor schokken die wij niet voelen.
De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst tot op een diepte van ongeveer 30 kilometer. Er komen echter ook bevingen voor op dieptes tot ongeveer 700 kilometer. De meeste aardbevingen komen voor rond de grenzen van tektonische platen.
Japan staat bekend als het land met de meeste seismische activiteit ter wereld. Het land ligt in de zogenaamde Ring van Vuur, het hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen schering en inslag zijn door diverse subductiezones van tektonische platen.
Bij een aardbeving voel je de grond licht of hevig trillen. Dit kan enkele seconden duren. Vaak gaat het gepaard met een hard knallend geluid en het verschuiven of omvallen van voorwerpen. Ook ruiten kunnen breken.
Volgens het National Earthquake Information Center (NEIC) komen er ieder jaar ongeveer 20.000 aardbevingen voor. Dat is dus 50 aardbevingen per dag. Statistisch gezien hebben we tussen de nul en twee keer per jaar last van een grote aardbeving met een kracht van 8 of meer op de schaal van Richter.
' De meeste geologen gaan ervan uit dat het voorspellen van aardbevingen onmogelijk is. Er zijn simpelweg te veel parameters die een rol spelen en het is onbegonnen werk om die allemaal te interpreteren – voor zover we ze al al- lemaal kennen. Sommigen denken dat het toch kan, als we maar genoeg onderzoek doen.
Zwaarste beving bij Loppersum
Op 14 juli vond de krachtigste aardbeving van 2020 plaats bij Loppersum. Deze had een magnitude van 2,7 op de schaal van Richter. De zwaarste geïnduceerde aardbeving ooit in Nederland gemeten was op 16 augustus 2012 in het Groningse Huizinge met een magnitude van 3,6.
Bij Roermond vond in de vroege ochtend van 13 april 1992 een aardbeving plaats van 5,8 magnitude op de schaal van Richter. Het is de zwaarste aardbeving ooit in Nederland gemeten.
Ten eerste zeggen ze vaak dat je onder de tafel moet gaan zitten, zodat er niks op je hoofd kan vallen. De tweede tip is dat je in een deurpost moet gaan staan, want op die plek is je huis extra stevig.
Een kleine tsunami van naar schatting 50 cm hoog bereikte de kust van Japan zonder enige schade aan te richten.
Een uitslag van een mm op deze standaardseismograaf geeft een beweging van een micrometer van de aarde aan. Zo is een aardbeving die op 100 km afstand een uitwijking van 10 mm veroorzaakt een beving met magnitude 4. Bij toename van 1 magnitude-eenheid is de uitwijking op het seismogram tien keer zo groot.
We onderscheiden twee belangrijke groepen natuurlijke aardbevingen. Dat zijn tektonische aardbevingen en vulkanische aardbevingen. Tektonische aardbevingen ontstaan door spanningen in de korst van de aarde. Deze spanningen worden veroorzaakt door verschillen in temperatuur en druk.
De Grote Chileense Aardbeving of de Valdivia-aardbeving was de sterkste aardbeving die ooit is gemeten. Deze beving, die plaatsvond op 22 mei 1960 in de provincie Valdivia in Chili had een kracht van 9,6 op de momentmagnitudeschaal, wat overeenkomt met ongeveer 32 gigaton TNT.
De aardbeving van 24 mei 2013, 609 kilometer onder de Zee van Ochotsk, was de hevigste diepe aardbeving ooit gemeten. Dat blijkt uit analyses aan de seismische golven die bij de beving ontstonden. De aardbeving had een magnitude van 8.3, hetgeen extreem zwaar is voor een beving op een dergelijk grote diepte.
Door een aardbeving kunnen gebouwen behoorlijk beschadigd raken. Bij kleine aardbevingen kunnen er scheurtjes in muren ontstaan, of kleine delen van het gebouw afbreken. Als de aardbeving groter wordt, dan kunnen grote scheuren in muren ontstaan, de schoorsteen kan afbreken en dakpannen kunnen wegglijden.
Waar in het Groningen-gasveld is de meeste kans op aardbevingen? Uit onderzoek blijkt dat de meeste bevingen daar voorkomen waar de inklinking het grootst is. Dit is in de omgeving van Loppersum.
De meeste aardbevingen komen voor in gebieden die veel tektonische activiteit vertonen. Meestal langs plaatgrenzen bij subductie en botsing van aardplaten, vulkanen en bij actieve breuken. Er komen echter ook aardbevingen voor die door de mens zijn veroorzaakt door winning van delfstoffen zoals gas.