Broei is te herkennen aan warmte die ontstaat doordat micro-organisme in de kuil koolhydraten omzetten. Broei kan 3,5% droge stof per dag kosten (bron: Eurofins), maar ook voor kwaliteitsvermindering en smaakverlies zorgen. Dit kan uiteindelijk leiden tot hogere voerkosten en verminderde voeropname.
Hooibroei komt vooral binnen zes weken na het oogsten voor. Boeren gebruiken al sinds de 17e eeuw hooiroeden, ijzeren staven die in de hooiberg geschoven worden. Na een uur wordt de roede uit de hooiberg gehaald en aan de temperatuur kan men voelen of er een broeiproces gaande is.
Alle plantaardige en dierlijke oliën, zoals lijnolie, visolie, sojaolie en olijfolie kunnen broei veroorzaken. Maar ook oliehoudende producten zoals verf, lak, lijm, boenwas en zelfs houtkrullen kunnen door broei zo warm worden, dat ze spontaan ontbranden.
Een andere manier om broei tegen te gaan is het hooi van plastic voorzien. Deze methode wordt gebruikt bij hooibalen. Door het plastic kan er geen zuurstof bij het hooi komen, zodat dit niet kan ontbranden.
Boomgaardgras en andere koele seizoensgrassoorten moeten worden geoogst met tussenpozen van 4 tot 6 weken, idealiter tussen 35-40 dagen . De productie en snijfrequentie worden sterk beïnvloed door bodemvochtigheid, bodemtemperatuur, bodemvruchtbaarheid en ziekte-incidentie.
Voor hooi zijn zes droge dagen nodig, voor kuil slechts vier.
Uit onderzoek, gefinancierd door Alfalfa Checkoff, is gebleken dat het inpakken van relatief droge ronde balen gemengd ruwvoer met plasticfolie de zuurstoftoevoer naar het gewas afsnijdt, de ademhaling stopt en het ruwvoer conserveert als minimaal gefermenteerd hooi.
Bel de brandweer!
Houd alle deuren en andere openingen gesloten om tocht te voorkomen, die zuurstof aan het vuur toevoegt. Verwijder dieren en gereedschap uit de constructie zonder het hooi aan te raken. Maak het hooi nat met hulp van de brandweer en verwijder het uit de schuur.
Wanneer de grootste kans op Hooibroei
Dit hooi is meestal droger en staat bovendien in contact met de lucht en dus met zuurstof. Wanneer de temperatuur van de buitenste hooilagen voldoende is opgelopen zal de hooiberg spontaan vlam vatten. Hooibroei komt vooral binnen zes weken na het oogsten voor.
Er is sprake van broei wanneer het verschil in temperatuur van de kuil en de buitentemperatuur meer dan 10°C graden is. De gevoeligheid voor het ontstaan van broei heeft te maken met meerdere factoren zoals bijvoorbeeld het zuurgehalte (pH), het zurenpatroon en het droge stofgehalte.
Wanneer de interne temperatuur van hooi hoger is dan 55 graden Celcius, kan het spontaan ontbranden. Hooi met een vochtigheidsgraad van meer dan 15% wordt meestal warm, dus het is belangrijk om te snijden en te persen wanneer het gras droog is.
Onderzoek geeft aan dat er gemakkelijk 5 tot 10 procent conserveringsverlies op kan treden door broei. Dit is grofweg 20 tot 40 ton product. Kost een goede kuil ongeveer 23 euro per ton dan bedragen de directe conserverings- verliezen 500 tot 1.000 euro per jaar.
Hooi dat bijna droog is, zal minder snel breken als het 's ochtends vroeg wordt geharkt, wanneer de dauw er nog op zit . Sommige harkontwerpen zijn agressiever en doen het beter om het hooi op te schudden, maar zijn ook gevoeliger voor bladverlies, met name bij lagere vochtigheid.
In een goed jaar kunnen we het gras twee keer maaien om hooi van te maken. De eerste keer maaien gebeurt eind mei of juni.
De opbrengst van een late snede is vaak laag, maar de kwaliteit is meestal hoog . Als u hooi van hoge kwaliteit nodig hebt, kan dit het snoeien de moeite waard maken. Houd er rekening mee dat er extra tijd nodig kan zijn om de luzerne goed te laten drogen bij koelere temperaturen en kortere dagen.
Conclusie: Er is gewoon nooit een goede reden om je paard voordroog of hooi in plastic te geven. En ook niet als je paard stofgevoelig is. Je paard komt zo alleen maar dieper in spiraal terecht wat de oorzaak van zijn stofallergie is.
Deze techniek houdt in dat hooibalen in plasticfolie worden gewikkeld om weerbestendige verpakkingen te creëren . Hoewel het misschien een extra stap lijkt in het hooiproductieproces, biedt het wikkelen van droog hooi een overvloed aan voordelen die zowel de kwaliteit van het voer als de efficiëntie van de algehele landbouwactiviteit aanzienlijk kunnen verbeteren.
Als hooi niet voldoende droog is gewonnen kan broei en vervolgens schimmel optreden. Dit betekent extra verliezen en het is nadelig voor de gezondheid van paarden en pony's.
De zichtbaarheid is tijdens het blussen dus slecht. Zeker in een relatief kleine ruimte kan dit ervoor zorgen dat de brandhaard niet goed zichtbaar blijft. Dat is natuurlijk wel belangrijk. Daarnaast heeft het bluspoeder een laxerende werking wanneer het wordt ingeademd.
Bicarbonaat van soda/zout
Strooi een grote hoeveelheid bicarbonaat of zout over het vuur en dit zou genoeg moeten zijn om het te doven, of u in ieder geval tijd te geven om uw brandblusser te pakken. Gebruik geen water bij dit soort branden, omdat het niet goed mengt met olie en het vuur zelfs erger kan maken.
Blusdeken: niet doen
Niet elke blusdeken is geschikt om olie- en vetbranden te blussen. Een ongeschikte deken kan zelfs vlam vatten bij het afdekken van de pan! Daarom is ons advies: Gebruik geen blusdeken bij een vlam in de pan.