BRMO -positieve personen zijn besmettelijk. Personen met een infectie zijn in de regel besmettelijker dan personen die drager zijn. BRMO kunnen vooral effectief overgedragen worden bij intensief contact zoals bij slijmvliescontact en contact met uitscheidingsproducten zoals bij wondverzorging en hulp bij toiletgang.
Verspreiding van een BRMO vindt meestal plaats door direct contact via de handen.Ook kan het via voorwerpen doorgegeven worden. Goede handhygiëne is dus erg belangrijk. Soms wordt de bacterie via de lucht overgedragen.
Meestal raakt iemand besmet door handen. Soms raken mensen besmet door beddengoed, stofdeeltjes of voorwerpen. Gezonde mensen kunnen BRMO bijzonder resistente micro-organismen (bijzonder resistente micro-organismen) bij zich hebben.
Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO) is een verzamelnaam voor bepaalde typen bacteriën die steeds vaker voorkomen. In zorginstellingen is men extra alert op het voorkomen van besmettingen met BRMO. Iedereen draagt vele soorten bacteriën met zich mee, bijvoorbeeld in de neus, in de darmen en op de huid.
Hoe weet je dat je drager bent van een BRMO? Om te weten of je drager bent van BRMO, moet je jezelf hierop laten testen. Dit hoeft alleen als je zorg nodig hebt en: je in het afgelopen half jaar langer dan 24 uur opgenomen bent geweest in een buitenlands ziekenhuis.
U kunt de BRMO-bacterie spontaan kwijtraken of de bacterie verdwijnt door het gebruik van antibiotica. Bent u drager van de bacterie zonder dat u daar last van heeft, dan wordt aangenomen dat u na 1 jaar de BRMO-bacterie niet meer bij u heeft.
Bij een verpleeghuisbewoner met een BRMO gelden andere infectiepreventiemaatregelen, zoals samengevat in de tabel van isolatiemaatregelen). Denk hierbij aan het dragen van een schort al dan niet met lange mouwen, voor het gebruik van een masker (en welk masker) en voor het delen van een toilet en badkamer.
De WHO heeft de lijst van 12 opgedeeld in drie categorieën, naargelang de prioriteit: kritiek, hoog en middelhoog. Vaak zijn de bacteriën multiresistent. Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie.
BRMO is de afkorting van Bijzonder Resistent Micro Organisme. Een micro-organisme is een andere naam voor een bacterie. Als u een infectie krijgt door een bacterie, kan een behandeling met antibiotica nodig zijn. Een BRMO-bacterie is ongevoelig voor de standaard antibiotica.
Maatregelen in de thuissituatie
Als u drager bent van de BRMO-bacterie zijn gewone hygiënische maatregelen voldoende om verspreiding van deze bacterie thuis te voorkomen. Hiermee bedoelen we met name dat u altijd de handen wast na ieder toiletbezoek.
Wat kunt u zelf doen om verspreiding van BRMO te voorkomen
De belangrijkste maatregel om verspreiding van BRMO te voorkomen, is het wassen van de handen met water en zeep op de volgende momenten:vóór het (bereiden van) eten.na toiletbezoek (ook na gebruik van urinaal of po).na hoesten en niezen.
Als bij uw opname in het ziekenhuis wordt vastgesteld dat u een BRMO bacterie heeft, verblijft u tijdens uw opname in isolatie. BRMO staat voor 'Bijzonder Resistent Micro-Organisme'. Bij een BRMO bacterie werken sommige soorten antibiotica niet meer.
Bacteriën die ongevoelig (resistent) zijn voor de meeste antibiotica noemen we bijzonder resistente micro-organismen (BRMO bijzonder resistente micro-organismen (bijzonder resistente micro-organismen)). Een van de bekendste BRMO is MRSA. Andere voorbeelden zijn ESBL, VRE en CPE.
BRMO staat voor Bijzonder Resistente Micro Organismen. De bekendste vorm van BRMO is de bacterie MRSA. Deze bacteriën zijn ongevoelig (resistent) geworden voor de gangbare antibiotica. Resistente bacteriën komen helaas steeds vaker voor.
Er zijn patiënten die (mogelijk) drager zijn van een resistente bacterie. We noemen deze bacteriën Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO). We nemen dan extra voorzorgsmaatregelen als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, bij behandeling op de polikliniek of bij een operatie.
ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica kan afbreken. ESBL Extended spectrum beta-lactamases (Extended spectrum beta-lactamases)-bacteriën zijn onderdeel van de bijzonder resistente micro-organismen (BRMO).
Ondanks de ongevoeligheid voor veel antibiotica kunnen MRSA Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus )-infecties wel worden behandeld. De huisarts kan door laboratoriumonderzoek vaststellen of iemand besmet is met MRSA.
Contactisolatie wordt toegepast om de overdracht van bepaalde bacteriën of virussen naar andere patiënten, bezoekers en medewerkers te voorkomen. Deze overdracht vindt vaak plaats via handcontact of besmette voorwerpen. U wordt daarom op een eenpersoonskamer verpleegd met een eigen badkamer en toilet.
Indien u momenteel antibiotica gebruikt, is het niet zinvol om de kweken af te nemen. Neem in dat geval contact op met de afdeling Infectiepreventie van Amphia. Er zijn bacteriën die minder gevoelig zijn voor antibiotica. Deze bacteriën noemen we 'BRMO' dit betekent Bijzonder Resistente Micro-Organismen.
Als u drager bent van een resistente bacterie is behandeling meestal niet nodig. De bacterie geeft geen klachten en verdwijnt vaak vanzelf, meestal binnen maanden tot een jaar.
De oorzaak is meestal een zeer klein wondje waar net de verkeerde (huid)bacterie in terecht komt. Deze huidbacterie draagt iedereen bij zich en is principe onschuldig. Vaak staat het opgelopen wondje niet in verhouding met de pijnklachten die mensen ervaren.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
Zijn ESBL-bacteriën gevaarlijk? Nee. Voor gezonde mensen zijn ESBL-producerende bacteriën niet gevaarlijk. Echter, voor mensen die een infectie hebben – bijvoorbeeld een simpele urineweginfectie – en daarvoor behandeld moeten worden, kan het de behandeling bemoeilijken.
De prevalentie van BRMO
4 Meestal gaat het hierbij om dragerschap van BRMO, waarbij de patiënt is gekoloniseerd (bijvoorbeeld in de darm), maar geen tekenen van infectie vertoont. De meest voorkomende BRMO in de huisartsenpraktijk zijn ESBL-producerende Enterobacteriaceae, zoals E.coli en K.pneumoniae.
Contactisolatie bij ESBL betekent onder andere: handschoenen en een schort dragen, restricties aan het verlaten van de kamer door de patiënt, extra eisen aan de schoonmaak na ontslag, en de deur van de kamer altijd sluiten.