Twijfel je, duw dan op de mossel of tik ze flink tegen het aanrecht: na enkele tellen zal ze sluiten. Is dat niet het geval, gooi ze dan weg. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Houd de open mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. De mossel lijkt 'wakker' te worden. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kunnen beter weggegooid worden.
Mosselen goed spoelen tot er geen zand meer uit komt. Daarna mosselen checken; alle mosselen die dicht zijn zijn goed, kapotte exemplaren verwijderen. Mocht mossel open staan: even op tikken met bolle kant lepel. Als ze nu langzaam dicht gaan zijn ze goed, anders ook weggooien.
Tik tegen de openstaande schelp. Als de schelp zich sluit, is dat een teken dat de mossel nog vers is. Sluit de schelp zich niet, dan kun je deze beter net als beschadigde of gebroken schelpen weggooien.
Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk 'diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging'. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade.
Het mediane risico op infectie door C. lari na het eten van een enkele portie rauwe schelpdieren blijkt dan 2-10% (oesters) of 5-20% (mosselen) te zijn, afhankelijk van het tijdstip binnen het seizoen. Onzekerheidsanalyse leidt tot een 95% bovengrens voor het infectierisico van 60% .
Ongekookte mosselen, in een open verpakking of zonder verpakking, kunnen maximaal een dag bewaard worden in de koelkast. Bij een gesloten verpakking kun je het beste op de datum op de verpakking kijken. Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Mosselen die stinken
Als voedingsmiddelen stinken, mag je er zeker van zijn dat ze bedorven zijn. En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken. Stinken ze, dan zijn ze dood en moet je ze weggooien.
Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.
Een verbod op mosselen lijkt ze minder van belang te vinden, omdat ze ten onrechte denkt dat die 'al dood' zijn. Ondanks die misser, ook mosselen kook je levend, weet Oskam het zeker: 'Alle schaal- en schelpdieren leggen dezelfde lijdensweg af' als ze in de pan belanden.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Algengifstoffen (fycotoxines) kunnen voorkomen in vissen en schelpdieren, zoals mosselen, kokkels of oesters. Als je te veel algengifstoffen binnen krijgt, is dat schadelijk voor je gezondheid.
Een verpakking met als sortering Goudmerk heeft de grootste schelp, de Extra de kleinste. In de Extra verpakking zitten dan wel weer de meeste mosselen, in de Goudmerk verpakking de minste. Zo kan iedereen zijn favoriete mossel kiezen.
VOORBEREIDEN (de mosselen panklaar maken, kan enkele uren van te voren, de mosselen daarna wel weer terug in de koelkast zetten): Spoel de mosselen een paar keer in een (afwas) bak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt en doe de mosselen daarna in een (afwas) bak met ruim koud water (dit is ...
Slechte mosselen
Door een dode, verzwakte of slechte mossel te eten kun je je gezondheid soms behoorlijk in gevaar brengen. In het bijzonder wanneer je een zogenaamde slikmossel hebt gegeten, kun je aardig ziek worden. Een slikmossel gaat al dood als deze onder de grond zit en zal zich vervolgens vullen met slik.
Een mossel is een filteraar. Het voedsel bestaat uit algplankton. Maar toch, het blijven ingewanden. Alleen geen hersenen, dat scheelt.
Mosselen na bereiding her-invriezen kun je beter niet doen. Als je zeevruchten tweemaal invriest en ontdooit zal de smaak- en textuur tegenvallen.
Kook je mosselen kort op hoog vuur. Zodra ze openstaan, zijn ze klaar. Als je ze langer kookt, worden ze droog en taai.
Om toch een antwoord te geven op je vraag kan je stellen dat mosselen die gekoeld en vochtig bewaard worden ongeveer 7 dagen kunnen overleven zonder water.
Ga er dan meteen mee naar huis (als in: binnen de 15 minuten) en vervoer ze liefst in een koeltas of frigobox. Je kunt ze nog maximaal 1 dag bewaren in de groentelade van de koelkast. Plaats de zak op een omgekeerd bord zodat de mosselen niet in hun eigen vocht liggen.
Melk tegen mosselallergie
Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.
Verse mosselen in de schelp kan je niet invriezen. Je kan de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.