Bewaar verse tijm, losjes gewikkeld in een vochtige keukenrol, in een afgesloten plastic zak in de koelkast voor maximaal twee weken. Gooi de blaadjes weg zodra ze bruin beginnen te worden. Na het verwijderen van de blaadjes blijft de tijm in een afgesloten bakje in de koelkast tot drie dagen vers.
Verse kruiden kun je zowel nat als droog invriezen. Droog invriezen doe je heel simpel door de kruiden te wassen en vervolgens goed te drogen. Hak ze niet fijn, dan raken de kruiden hun smaak kwijt. Leg ze in een vriezerbestendig vershoudbakje in de vriezer en je kunt ze tot één jaar bewaren!
Hard: Rozemarijn, Tijm, Oregano, Marjolein
Rol de kruiden losjes op en doe ze in een hersluitbare plastic zak of in plasticfolie. Bewaar ze in de koelkast . Deze techniek werkt ook goed met salie, bonenkruid en bieslook.
Wikkel restjes kruiden in velletjes nat keukenpapier en bewaar ze onderin de koelkast. Je kunt de takjes ook drogen. Dan heb je het hele jaar tijm tot je beschikking. Gedroogde tijm is lang houdbaar.
Een verse bundel kruiden zonder wortel en aarde, bewaart niet erg lang. Je houdt het bosje het langst – ongeveer één week - vers door het in een vochtig velletje keukenpapier te wikkelen en zo in de koelkast te leggen.
Bewaar verse tijm, losjes gewikkeld in een vochtige keukenrol, in een afgesloten plastic zak in de koelkast voor maximaal twee weken. Gooi de blaadjes weg zodra ze bruin beginnen te worden. Na het verwijderen van de blaadjes blijft de tijm in een afgesloten bakje in de koelkast tot drie dagen vers.
Bedek kruiden met een lege groentezak of iets dergelijks om water vast te houden.Bewaar in de koelkast.Vervang het water elke paar dagen om kruiden langer vers te houden . Deze methode is perfect voor bladkruiden zoals koriander, munt, peterselie en groene ui.
Maximaal 45 ml drank of 6 pastilles per dag.
Kale kruiden invriezen
Als u ze aan de stengel laat zitten, kunt u ze in één laag op een bakplaat of bord spreiden en in de vriezer leggen . Als ze eenmaal bevroren zijn, kunt u ze in een luchtdichte container doen voor vriezeropslag zonder dat ze gaan klonteren. Om ze te gebruiken, verwijdert u de kruiden gewoon een takje per keer.
Tijm houdt van veel zon. Zet het plantje daarom het liefst op een zonnige plek. Halfschaduw kan de tijm plant ook nog wel aan maar hoe meer zon hoe beter de tijm plant het gaat doen.
Ingepakt in een vochtige papieren handdoek in een afsluitbare zak bleek de meest effectieve methode voor winterharde kruiden, zoals rozemarijn, tijm en salie. Verrassend genoeg was het ook de beste methode voor tere bieslook. Rechtopstaand met water bewaren, zoals bloemen, was veruit het beste voor tere kruiden zoals koriander en peterselie.
Rozemarijn, tijm en oregano zijn allemaal sterke kruiden. De meeste verse kruiden bewaar je het beste in de koelkast (met uitzondering van basilicum, daarover later meer). Maar afhankelijk van het soort kruiden, zacht of sterk, moet je ze op een bepaalde manier bereiden zodat ze in de koelkast houdbaar blijven.
Deze kruiden en specerijen hebben een ontspannende werking voor een goede nachtrust of verkwikkend effect voor een energieke start van de dag. Tijm staat erom bekend rustgevend te werken voor je geest en zenuwstelsel. Dit kruid geeft je rust in periodes van stress.
De winterharde, altijd groene aard van culinaire tijm is perfect voor de methode van invriezen . Hoewel veel delicate kruiden hun gewaardeerde textuur kunnen verliezen bij het ontdooien, blijft stevige tijm stevig. Tijm wordt ook vroeg in het kookproces gebruikt, dus nogmaals, textuur is geen probleem.
Dat kan gebeuren omdat de planten zijn verstuurd. Vooralsnog is er niets aan de hand, geef de tijm de tijd om even bij te komen. Zet hem een uurtje in een meer water en zet hem dan in een bak of mini in Makkelijke Moestuin mix. Geef hem dan nog een keer water zodat de mix goed om de wortels kan sluiten.
Je kunt van harde kruiden (rozemarijn, tijm, laurier) kruidenazijn of kruidenolie maken. Vul een afsluitbare pot of fles met de harde kruiden die jij lekker vindt. Zorg ervoor dat de kruiden helemaal onder de olie of azijn staan. Zo blijven de kruiden langer goed.
Ingevroren kruiden zouden hun smaak drie tot zes maanden moeten behouden. Daarna kunnen ze hun kracht verliezen of last krijgen van vriesbrand.
Bij harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano en salie pluk je de blaadjes van de steeltjes als je de kruiden wilt eten. De takjes hebben een houtachtige textuur en zijn niet lekker.
Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn.Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen. Gebruik de blaadjes en de steeltjes van de peterselie.
Tijmthee en gezondheid
Tijm werkt bij keelpijn, tegen hoesten, tegen slijmvorming en tegen symptomen van astma; het is een rustgevende thee. Vroeger werd tijm ingezet voor bijna alle kwalen in je hele lijf; bij griep, problemen van je spijsvertering, voor maagpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.
Recente studies hebben aangetoond dat tijmthee meer gezondheidsvoordelen heeft dan voorheen bekend was. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen ontstekingen te verminderen, de spijsvertering te verbeteren, de immuniteit te versterken, gewichtsverlies te ondersteunen, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel te verlagen en zelfs het risico op kanker te verminderen.
De eigenschappen van tijm helpen het te werken als een slijmoplossend middel (wat betekent dat het helpt om te irriteren en 'dingen' omhoog te brengen, zoals vastzittend slijm of slijm). Het werkt ook als een spasmolyticum, wat betekent dat het kan helpen bij hoestbuien en de ademhalingsspieren kan kalmeren (echt nuttig voor mensen die ook aan astma lijden).
Bewaar verse bieslook in de koelkast .
Je kunt ze losjes in plasticfolie wikkelen en in de groentelade bewaren. Je kunt ze ook in een vochtige papieren handdoek wikkelen en in een plastic zak of luchtdichte container bewaren. Gebruik bieslook uit de koelkast binnen tien tot veertien dagen.
Toch kun je ook na de houdbaarheidsdatum kruiden en specerijen nog gebruiken. Ze verliezen alleen geleidelijk hun kleur, geur en smaak, waardoor je mogelijk meer nodig hebt voor hetzelfde resultaat.
Hak of snijd de bladeren grof, doe ze in ijsblokjesvormpjes en bedek ze met neutrale olie of olijfolie. (Voor grotere hoeveelheden kun je een keukenmachine gebruiken om de bladeren te mengen met de olie die je gebruikt, legt Chou uit.) " Als ze eenmaal bevroren zijn, doe je de kruidenblokjes in een luchtdichte diepvriescontainer [met etiket en datum] ", zegt Chou.