Je eet minimaal 1 keer per week heel veel chips op, ook al heb je geen honger of zit je zelfs al vol.Dit doe je minimaal 3 maanden achter elkaar. Na het eten van de chips voel je je schuldig en krijg je last van schaamtegevoelens. Als jij jezelf belooft om nu echt minder te gaan eten verbreek je die belofte vaak(2).
Dat je die zak chips zorgvuldig sluit, om binnen de minuut toch weer open te doen "voor een laatste handje" (en die actie dan op repeat), heeft alles te maken met drie boosdoeners: vet, zout en suiker. De combinatie van die drie maakt dat chips - en andere junkfood - soms moeilijk te weerstaan zijn.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
Verborgen verslaving
De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Neem bijvoorbeeld chips, die veel vet en calorieën bevatten. Als je meer calorieën eet dan je binnenkrijgt kom je aan. Voor een dieet om af te vallen lijken light chips dus een goed idee.
Onweerstaanbaar lekker
Zout zorgt voor een leuke sensatie als een chipje in contact komt met je tong en brengt een 'smaakexplosie' teweeg. Het vet van de olie waarin chips gebakken worden, geeft een reactie in het brein dat ons een goed gevoel bezorgt.
Door smaakversterkers worden chips nòg verslavender. E621(mononatriumglutamaat), ook wel bekend onder de naam ve-tsin, is ook eetlustopwekkend. Op etiketten vind je mononatriumglutamaat ook onder de code GMS of MSG. Het zit in bijna alle hartige snacks en kant -en klaar maaltijden.
Een patatje met en een zak chips worden flink duurder. De zonnebloemolie-export uit Oekraïne en Rusland is door de oorlog tot stilstand gekomen. Dat leidt tot schaarste en drijft de prijzen op. De chipsproducent en patatbakker maken zich zorgen.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
1 Dag per week heb je een cheatday. Je kunt dan zo'n 2000 tot 3000 calorieën op een dag eten. Je kiest twee maaltijden in de week uit, waarbij je meer en ongezonder mag eten, maar die niet boven de 1000 calorieën uitkomen. Je mag elke dag iets lekkers eten, dus elke dag even zondigen.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
Ingrediënten: aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad, maïs, in wisselende hoeveelheden), zout.
Aan de meeste soorten chips zijn namelijk suikers toegevoegd en vooral HEEL VEEL smaakversterkers (e-nummers). De smaakversterker die in veel soorten chips voorkomt is mononatriumglutamaat: E621. Er zijn verschillende meningen over, en onderzoeken gedaan naar dit e-nummer, maar al met al vermijd ik deze liever.
“Vaak wijst een zoutdrang niet op honger, maar op dorst. Je lichaam houdt zout vast, maar als je transpireert, verlies je dat. Hierdoor zoekt je lichaam naar iets zouts om je elektrolyten opnieuw te kunnen aanvullen.
Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit.
Professor Derek Denton, een vooraanstaande autoriteit op het gebied van zout, heeft ontdekt dat zout op veel gebieden dezelfde verslavende invloed heeft op de hersenen als sigaretten of opium.
Chips is ongezond doordat het in olie of vet op een hele hoge temperatuur wordt gebracht. Door deze hoge temperatuur verandert een deel van het vet uit de olie in transvet. Dit is de meest ongezonde soort vet die er is, het heeft een negatief effect op ons cholesterolgehalte en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
Tortilla chips
De tortilla chips bevatten gemiddeld namelijk zo'n 480 kcal per 100 gram. Hiermee scoort het dus beter dan bijvoorbeeld de Lay's chips en de biologische boerenkoolchips!
Na twintig jaar bleken ze gemiddeld 8 kilo zwaarder dan aan het begin. Elke vier jaar kwam de gemiddelde deelnemer alleen al door chips bijna een kilo aan.