Om de saus nog lekkerder te maken dan hij al is kun je de passata op smaak brengen door wat verse kruiden aan toe te voegen. Zo kun je fijngesneden knoflook, oregano en natuurlijk wat peper en zout toevoegen. Zo maak je de passata smaakvol en klaar om op de pizza te doen.
De zoete smaak van de tomaten versterken? Dat doe je door zelf nog een klein beetje extra zoet toe te voegen. Met een schepje suiker bijvoorbeeld, of een klein beetje honing. Ook een kneepje balsamicocrème doet wonderen.
Is je tomatensaus vaak wat te zuur? Voeg dan wat suiker toe.Of vervang die door een snuifje kaneel. De smaak zal je positief verrassen!
Tomatenpassata is een kant-en-klare tomatensaus met een gladde structuur, dus zonder stukjes. Voor een tomatenpassata worden verse tomaten gekookt, gepureerd en gezeefd. Op die manier worden er schilletjes en zaadjes uit gehaald.
In tegenstelling tot tomatensaus die je direct opwarmt en serveert, waarbij de saus wordt ingekookt tot de consistentie van een noedelpannetje en die rijkelijk wordt gekruid met zout, suiker en kruiden, is passata veel minder een afgewerkt product . Het is een bouwsteen die zorgt voor een heldere, onvervalste tomatensmaak.
Tomatenpassata kan worden gebruikt in elk recept dat vraagt om tomaten, maar waarbij het niet belangrijk is dat er stukjes tomaat in zitten, zoals saus, soep en stoofpot . Het is vooral lekker in gerechten waar je echt een frissere tomatensmaak wilt in plaats van een ingekookte versie — ik vind het heerlijk als een simpele pizzasaus.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Appelazijn, olijven of citroensap kunnen je saus een lekkere zure toets geven. Wil je eerder een subtiel zuurtje? Gebruik dan enkel wat zeste van een citroen in plaats van het sap. Voeg de zeste pas op het einde toe om zoveel mogelijk van de frisse smaak te behouden.
Om je tomatensaus minder zuur te maken, voeg je 2 dessertlepels melkpoeder toe aan je saus . Welk type melkpoeder moet ik gebruiken? Je kunt halfvolle, volle of magere melkpoeder van Régilait gebruiken.
Passata wordt in Italië voor ontzettend verschillende gerechten gebruikt. Zo kun je er een heerlijke pastasaus mee maken of je kunt het gebruiken voor over je homemade pizza. Je kunt het naast pasta en pizza ook gebruiken voor vlees of vis gerechten. Passata is simpel, gezond, heerlijk en gemaakt van rijpe tomaten.
Tomaten inmaken
Passata is de ideale basis voor spaghettisaus of tomatensoep. Zet de passata op een donkere plek, de voorraadkast bijvoorbeeld. Daar blijft ze nog 3 maanden goed.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Gebruik kruiden en specerijen om smaak, geur en kleur aan je gerecht toe te voegen. Vaak voeg je uit gewoonte zout toe, terwijl het voor de smaak niet nodig is. Ook andere smaakmakers met veel zout, zoals bouillonblokjes en sojasaus, kun je prima vervangen door kruiden en specerijen.
Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Gele en rode paprika zijn zachter en zoeter van smaak, groene paprika is iets bitterder. Mag jouw spaghettisaus wat extra pit hebben? Doe er dan een snuifje cayennepeper in of een fijngesneden pepertje (laat de pitjes erin voor nog meer pit). Enkele blaadjes basilicum en wat geraspte kaas maken je gerecht helemaal af!
Nog beter, kruid het ! Proef de saus als deze warm is en voeg wat kruiden toe. Misschien heeft het een snufje zout, rode pepervlokken of wat verse knoflook nodig om het op te vrolijken. Je kunt er ook gedroogde of verse kruiden aan toevoegen: oregano, basilicum, tijm, dragon, peterselie - ze zijn allemaal geweldig!
Als je je aan het recept houdt en ½ eetlepel suiker en zout toevoegt, krijg je de perfecte balans tussen een zoete en een zoute smaak. Hoe kan ik mijn tomatensaus minder zuur maken? De beste oplossing is iets meer suiker toevoegen, totdat je de gewenste smaak bereikt.
Als je gerecht te zuur smaakt, probeer dan wat zoetigheid toe te voegen - denk aan suiker, honing (gezond!), room of zelfs gekarameliseerde uien . Je kunt het gerecht ook verdunnen (net zoals je zou doen met een gerecht met te veel zout). Voeg als laatste redmiddel een snufje baking soda toe om het gerecht alkalischer te maken.
Neem iets fris-zuurs om op te kauwen of om op te zuigen, bijvoorbeeld: een zuurtje, pepermunt, (suikervrije) kauwgom, zacht snoep of een waterijsje. Ook fris-zure producten als tomaat, komkommer, augurk, appel en zilveruitjes kunnen helpen.
Je kunt passata gebruiken in plaats van tomatensaus, maar het is geen volledig gelijkwaardige vervanger . Hoewel ze beide qua consistentie vergelijkbaar zijn, is tomatensaus gekookt en heeft het dus niet de heldere, krachtige tomatensmaak van passata.
U hoeft het alleen maar op te warmen om een romige textuur te geven aan uw recepten met eieren, wit vlees of om snel een saus voor uw pasta te bereiden.