Wanneer iemand anders zoals een familielid, namens u het woord mag doen kunt u deze persoon machtigen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld het plannen van afspraken of om medicatievoorschriften te bespreken. Om iemand te machtigen vult u het machtigingsformulier in en ondertekenen u en uw gemachtigde dit formulier.
Een volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten (zie ook art 3:60 BW). De gevolmachtigde “valt er als het ware tussenuit”. Een volmacht wordt ook wel “machtiging” genoemd; de gevolmachtigde heet dan “gemachtigde“.
Notariële volmacht
Zo'n volmacht regel je via de notaris. Een financiële volmacht is vaak onderdeel van een levenstestament. In een levenstestament zijn ook andere zaken vastgelegd, zoals medische wensen. Met een notariële volmacht kan de gevolmachtigde hetzelfde als de de rekeninghouder zelf.
Heeft u iemand online gemachtigd voor uw rekening? Dan mag de gemachtigde ook alleen online uw bankzaken regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld niet namens u papieren overschrijvingsformulieren of acceptgiro's ondertekenen.
De volmacht notaris kosten kunnen variëren van ruim honderd euro tot bijna 500 euro. Dat heeft ook te maken met het honorarium van de notaris en aan alles wat er bij het opstellen van de volmacht komt kijken.
U geeft iemand toestemming (een machtiging) voor een specifieke taak, bijvoorbeeld een belastingaangifte. En voor een vastgestelde periode, bijvoorbeeld een jaar. De persoon die u machtigt heeft dus alleen voor die periode toegang tot deze specifieke gegevens.
U kunt zelf een levenstestament of volmacht opstellen. Dat heet een onderhandse akte. U loopt dan wel het risico dat de bank dit niet erkent en uw vertrouwenspersoon uw zaken niet kan waarnemen. Laat daarom een levenstestament of volmacht opstellen bij de notaris.
Afhankelijk van of de instelling reeds met ons samenwerkt kan de overeenkomst binnen 2 weken gesloten worden. Als we alle stukken moeten opvragen zijn we afhankelijk van de betreffende instelling en kan de doorlooptijd oplopen naar 4 tot 10 weken.
Als titularis van een individuele bankrekening kan je een volmacht verlenen aan iemand anders, zoals je partner of een familielid. Die kan dan een aantal verrichtingen op je rekening uitvoeren. Een volmacht kan handig zijn wanneer bijvoorbeeld een dringende factuur moet betaald worden terwijl jij op reis of ziek bent.
Je kunt een ander persoon machtigen om die documenten namens jou te laten tekenen. Een volmacht moet altijd schriftelijk worden opgesteld met een vermelding van datum en handtekening. Verder moet er duidelijk blijken voor welke handeling de volmacht precies is verleend.
Een zorgvolmacht kan zowel in een onderhandse als in een authentieke akte (notariële akte) opgesteld worden, maar in elk geval moet de lastgever de zorgvolmacht schriftelijk opstellen.
De notaris kan uw notariële volmacht op laten nemen in het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR). Men kan bij het CLTR navragen of iemand een volmacht heeft aangewezen, zonder dat de inhoud van de akte zichtbaar is. De notaris kan het register wel inzien.
In de schriftelijke machtiging vermeldt u, naast uw eigen contactgegevens, wie u machtigt en dat deze persoon voor u in rechte mag optreden. U ondertekent de machtiging.
Antwoord. Een machtiging is doorgaans geldig tot één jaar vanaf de toegekende ingangsdatum, tenzij de zorgverzekeraar iets anders aangeeft in de beoordeling, of de verzekerde bij de betreffende zorgverzekeraar weg gaat.
Algemene volmacht
Met een algemene, algehele volmacht kan je naaste een vertrouwenspersoon aanwijzen die namens haar alle financiële zaken regelt. De vertrouwenspersoon mag beslissingen nemen die grote gevolgen kunnen hebben op het vermogen van je naaste.
De volmacht
Door middel van een volmacht geeft u iemand die u vertrouwt de mogelijkheid om namens u een rechtshandeling te verrichten, zoals bijvoorbeeld een akte ondertekenen. U kunt dit recht geven aan uw notaris, uw partner, uw kinderen of een goede vriend.
Met een volmacht of een levenstestament kan je naaste jou of een ander die ze volledig vertrouwt de bevoegdheid geven namens haar te handelen. Iedere meerderjarige kan haar gevolmachtigde zijn. Ze kan er ook voor kiezen om twee personen aan te wijzen die de taken verdelen.
Met een machtiging geeft u iemand toegang tot uw bankrekening. De gemachtigde kan daarmee een aantal bankzaken namens u regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld namens u geld overboeken en uw bij- en afschrijvingen checken. U bent als rekeninghouder de volmachtgever.
Een gemachtigde is iemand die bevoegd is om u te vertegenwoordigen in een juridische procedure. Denk aan een advocaat, jurist van een rechtsbijstandsverzekering, familielid of kennis.
U kunt in uw contacten met ons altijd iemand machtigen. Uw gemachtigde kan bijvoorbeeld voor u: een aangifte verzorgen. een verzoek om teruggaaf indienen.
Indien u samenwoont of gehuwd bent en kinderen heeft, is het verstandig uw oude testamenten eens te laten bekijken. De kans is groot dat met uw oude testamenten te veel erfbelasting betaald wordt over de “papieren” erfdelen van de kinderen. Met een goede estate planning kunt u erfbelasting besparen.