Een digitale en slimme meter worden vaak door elkaar gehaald. Niet zo vreemd, ze lijken ook behoorlijk op elkaar. Maar bij een slimme (digitale) meter hoef je niets te doen, je meterstanden worden automatisch uitgelezen door de leverancier. Daarmee verschilt deze gasmeter van een digitale meter.
Ja, dat kan. Zowel de gas- als de elektriciteitsmeter biedt de mogelijkheid om uw standen van het display af te lezen. Precies zoals bij de traditionele meter.
Om de batterij te besparen van uw gasmeter gaat het display automatisch in slaapstand. Hierdoor ziet u geen meterstanden op het display. Wilt u uw meterstanden aflezen? Druk dan op de hiervoor bedoelde knop.
Op een analoge gasmeter zie je een rij getallen die de meterstand aangeeft. Sommige getallen, meestal de laatste drie, staan in een rood kader. Deze rode getallen hoef je niet aan ons door te geven.
In augustus 2021 was de gemiddelde gasprijs nog 0,95 euro per m3 gas. In 2022 is de gasprijs flink opgelopen. Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld 3,83 euro per m3. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW.
Met de slimme meter kunt u uw verbruik inzien via apps op uw smartphone. Er zijn diverse onafhankelijke aanbieders van apps die u kunt gebruiken om meer inzicht te krijgen in uw verbruik. Kijk op energieverbruiksmanagers.nl en zoek de app die het beste past bij uw situatie.
Met de UMeter-app krijg je inzicht in je energieverbruik en de opbrengst van zonnepanelen. Ook deze app is niet in handen van een energieleverancier. De meterstanden worden – met jouw toestemming – automatisch uitgelezen via je slimme meter.
De slimme gasmeter koppelen we direct (met een kabeltje) of indirect (met een draadloos signaal) aan de slimme elektriciteitsmeter. De slimme elektriciteitsmeter beschikt over een communicatiemodule die de meterstanden voor elektriciteit en gas doorstuurt. Via een beveiligde telecomverbinding (GPRS, CDMA of LTE-M).
Wel, je leest je digitale meters als volgt: De code 1.8.1 geeft je verbruik tijdens de dag weer. De code 1.8.2 geeft je verbruik tijdens de nacht weer. De code 2.8.1 geeft de opbrengst van je zonnepanelen tijdens de dag.
Een digitale gasmeter aflezen
De digitale gasmeter registreert, net zoals de analoge gasmeter, je gasverbruik. Het grote verschil is dat de digitale meter automatisch de meterstanden doorgeeft aan de netbeheerder.
1 m³ aardgas komt overeen met gemiddeld 10,2 kWh. Dit kan echter variëren afhankelijk van bovenstaande factoren en van de distributienetbeheerders (DNB's).
Een slimme meter is op zichzelf niet 'slim'. Hij meet gewoon je gas- of elektriciteitsverbruik, net als traditionele meters. Het bijzondere is dat een slimme meter digitaal communiceert met andere apparaten. Zo geeft een slimme meter, als jij dat toestaat, de meterstanden door aan de netbeheerder.
De slimme meter. Hij zou niet betrouwbaar zijn, niet goed werken en juist voor meer energieverbruik zorgen, maar Agentschap Telecom bewijst anders. De slimme elektriciteitsmeters zijn na uitvoerig onderzoek als betrouwbaar bevonden.
De conventionele gasmeter registreert je verbruik in m³, tegen een enkelvoudig tarief. Het aantal m³ wordt aangegeven met een decimaal van 3 cijfers (rood kader). Je leverancier rekent dat verbruik om naar kWh (kilowattuur) met behulp van een omrekeningsfactor die hij van je netbeheerder krijgt.
Wil je graag je energieverbruik opvolgen, dan kan je dit doen op Mijn Fluvius, de gratis online toepassing van Fluvius. Daar kan je elke dag een nieuwe update van je energieverbruik raadplegen. Je vindt er je verbruiksgegevens voor zowel elektriciteit als aardgas.
Een slimme meter heeft het voordeel dat 'ie precies bijhoudt hoeveel energie je van het net krijgt en hoeveel je teruglevert, als dat het geval is. Dit voordeel zou in de toekomst echter juist een nadeel kunnen zijn. Het is namelijk nog de vraag of de huidige salderingsregeling blijft bestaan.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.
Met de huidige gasprijs van rond de 4 Euro (stand september 2022), levert dat een besparing op van bijna 748 Euro per jaar. Reken je dit om naar 10 minuten douchen per dag (wat ook niet geheel ongebruikelijk is), dan kost dat ongeveer 0.4m3 gas.
Een pellet- of houtkachel.
De informatie uit de tabel hierboven vertelt ons dat de goedkoopste manier om te verwarmen, verwarmen met hout is. Het is bovendien ook de meest ecologische manier om te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten houtkachels; zowel met pellets als met volledige houtblokken.
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar.