Vitamine C, vitamine D (zie hierboven) en het mineraal zink zijn heel belangrijk om infecties te bestrijden en het immuunsysteem te ondersteunen. Vitamine C stimuleert de aanmaak van lymfocyten en helpt het immuunsysteem bij de herkenning van pathogenen.
Eiwitten zijn ook een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem. Gezond eten met voldoende eiwitten helpt het afweersysteem te ondersteunen. Producten waar veel eiwit in zit zijn vis, vlees, eieren, melkproducten, kaas, tofu, noten en vegetarische vleesvervangers.
Neem bij een temperatuur van 38,5 °C of hoger contact op met uw behandelend arts. Zorg voor een goede lichaamshygiëne (ga een keer vaker onder de douche of in bad). Controleer eventuele wondjes op ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, warmte, zwelling en pijn. Een goede mondverzorging is belangrijk.
Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij een goede werking van onze weerstand.Ook deze vitamine is betrokken bij de aanmaak van witte bloedcellen. Vitamine B6 komt in veel producten voor zoals in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groenten en melkproducten.
Een tekort aan lymfocyten wordt vaak geassocieerd met infecties, maar kan ook voorkomen bij het tekortschieten van het afweersysteem. Een neutrofielentekort kan mild, matig of ernstig zijn. Het kan acuut (binnen enkele uren tot dagen) of chronisch (binnen maanden tot jaren) ontstaan.
Het eten van de juiste hoeveelheid eiwitten kan uw lymfocytenproductie stimuleren. Enkele voorbeelden van magere eiwitrijke voedingsmiddelen zijn cottage cheese, eiwitten, bonen, vis, kip- of kalkoenfilet zonder vel en schelpdieren. Om te berekenen hoeveel eiwitten u per dag nodig hebt, vermenigvuldigt u uw lichaamsgewicht in kilogram met .
Als u een laag aantal lymfocyten (lymfopenie) hebt, loopt u een hoger risico op infectie . De belangrijkste risicofactor voor lymfopenie wereldwijd is slechte voeding. Infecties, ziektes, medicijnen en andere factoren verhogen ook uw risico op lymfopenie.
Guave, aardbeien, papaja, kiwi en verschillende andere citrusvruchten helpen bij het creëren van pathogenenbestrijdende WBC's en T-cellen die het lichaam beschermen tegen toekomstige infecties. Noten en zaden bevatten een goede hoeveelheid vitamine E die helpt bij de ontwikkeling van kiemdodende WBC's.
Bij een normaal voedingspatroon krijgt u voldoende ijzer binnen. Als u een ijzertekort heeft door veel bloedverlies, dan is het raadzaam ijzerrijke producten te gebruiken. U krijgt dan extra ijzer binnen. IJzer uit voeding wordt beter door het lichaam opgenomen als u bij de maaltijd ook iets eet met vitamine C.
Virale infecties genezen spontaan; hiervoor is geen speciale behandeling nodig. Bacteriële infecties worden meestal behandeld met antibiotica. Hiermee normaliseren de witte bloedcellen vrij snel, al na enkele weken.
Vitamine C stimuleert de vorming van witte bloedcellen en helpt zo ziekteverwekkers te bestrijden. Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn bijvoorbeeld broccoli en citrusvruchten. Ook rode paprika's zijn een goede bron van Vitamine C, ze bevatten zelfs 2x zoveel vitamine C als citrusvruchten.
Huidinfecties: Witte bloedcellen spelen een cruciale rol bij de bescherming van de huid tegen infecties. Een tekort kan leiden tot frequente huidinfecties. Gewichtsverlies en vermoeidheid: Aanhoudende vermoeidheid en onverklaarbaar gewichtsverlies kunnen optreden als gevolg van aanhoudende infecties.
Een tekort aan witte bloedcellen, leukopenie of leukocytopenie genoemd, kan worden veroorzaakt door infecties zoals de griep. Een andere mogelijke oorzaak is een minder werkend beenmerg, zoals bij bepaalde medicijnen, chemotherapie of chronische bloedziekten. De gevolgen van leukocytopenie kunnen mild tot ernstig zijn.
Onderzoekers bestuderen actief manieren om de lymfocytenproductie te verhogen bij mensen met lymfopenie. Sommige onderzoeken kijken bijvoorbeeld naar een behandeling genaamd bloed- en beenmergstamceltransplantaties . Deze procedure kan helpen bij het behandelen of genezen van enkele aandoeningen die een laag lymfocytenaantal kunnen veroorzaken.
De rol van vitaminen C en D
Ze verhoogt ook de proliferatie van lymfocyten en stimuleert de werking van antilichamen[1,2,3]. Vitamine D is niet alleen zeer belangrijk voor de botvorming en de groei, maar is ook betrokken bij de immuniteit.
Verhoogde kans op infectie
Een vermindering van het aantal witte bloedcellen voelt u niet, maar vergroot wel de kans op een infectie. Uw lichaam heeft namelijk weinig of geen witte bloedcellen om zich te verdedigen, waardoor een infectie vrij spel heeft om zich uit te breiden over het hele lichaam.
Filgrastim stimuleert het lichaam om nieuwe witte bloedcellen te maken. Het aantal witte bloedcellen zal binnen twee dagen toenemen. De arts kan dit met bloedonderzoek bepalen. Door de toename van het aantal witte bloedcellen heeft u minder kans op infecties met bacteriën.
Sinaasappels en andere citrusvruchten met een hoog vitamine C gehalte zijn natuurlijke bloedverdunners die de capillaire wanden versterken en de opbouw van plaque tegengaan, twee van de oorzaken van een slechte bloedsomloop.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Voeding: Niet goed eten of lage niveaus van bepaalde vitamines, zoals foliumzuur en B12, kunnen van invloed zijn op de manier waarop uw lichaam WBC's aanmaakt . Alcoholmisbruik kan de voedingsstoffen in uw lichaam en uw WBC-tellingen verstoren.
Eieren en andere dierlijke voedingsmiddelen zijn uitstekende bronnen van vitamine B12. Vitamine B12 is essentieel voor het gezond houden van de bloedcellen. Vitamine B12-tekort is een van de waarschijnlijke oorzaken van een laag aantal bloedplaatjes. Daarom kan het consumeren van voedingsmiddelen met vitamine B12 het aantal bloedplaatjes op natuurlijke wijze verhogen.
Vul je voorraad aan met voedingsstoffen
Er is geen enkele voedingsstof of voedsel dat op zichzelf uw immuniteit zal versterken. Ga de strijd aan om uw immuniteit te beschermen door voedsel te eten dat rijk is aan essentiële vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B6, B12, C, D en E, en koper, foliumzuur, ijzer, selenium en zink.
Vitamine C, vitamine D (zie hierboven) en het mineraal zink zijn heel belangrijk om infecties te bestrijden en het immuunsysteem te ondersteunen. Vitamine C stimuleert de aanmaak van lymfocyten en helpt het immuunsysteem bij de herkenning van pathogenen.
Kanker, met name bloed- of lymfeklierkankers zoals lymfoom (zoals het Hodgkin-lymfoom), Kaposi-sarcoom en leukemie , kunnen leiden tot een laag aantal lymfocyten.
Lymfocyten ontstaan uit stamcellen in het beenmerg van de platte beenderen. Een deel ontwikkelt zich via een aantal stappen in het beenmerg en rijpt uit tot B-Lymfocyten, terwijl de voorlopercel van de T-lymfocyt zich in de thymus verder ontwikkelt tot T-lymfocyt.