Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen. Wanneer hij voor jou rijp genoeg is, kun je hem nog ongeveer twee weken in de koelkast bewaren.
Kiwi's worden sneller rijp door ze naast een appel, banaan of peer te leggen. Zo worden de kiwi's blootgesteld aan ethyleen. Dat is een soort rijpingshormoon dat, in dit geval, het rijpingshormoon van de kiwi opwekt.
Leg de kiwi's die je rijp wilt laten worden weg op kamertemperatuur. Leg ze in een schaal op het aanrecht en wacht een paar dagen. Het fruit zal in 3 tot 5 dagen rijp worden als het bij kamertemperatuur wordt bewaard.
De bekende truc uit grootmoeders keuken werkt echt: als je onrijp fruit samen met een rijpe banaan in een plastic zak stopt en deze goed afsluit, is al het fruit binnen twee dagen klaar om te eten. In elk geval komt het er een stuk zoeter en sappiger uit dan wanneer je het aan de lucht op de fruitschaal laat rijpen.
Bewaar onrijpe Kiwi Gold op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Ze zijn iets minder lang houdbaar dan de groene kiwi. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-2 weken bewaren.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Als de vrucht een klein beetje meegeeft aan je duim, dan mag je het mes erbij pakken. Kiwi's worden van nature zachter als ze rijpen. Toch wil je ze ook niet te zacht hebben. Het is dus de kunst om er een te kiezen die niet te hard of te zacht is.
Narijpende vruchten : appels, abrikozen, bananen, peren, vijgen, bosbessen, suikermeloenen, kiwi's, mango's, nectarines, perziken, pruimen. Niet narijpende vruchten : ananas, bramen, aardbeien, frambozen, kersen, watermeloenen, druiven, citrusvruchten.
Veel planten produceren het om hun vruchten te laten rijpen. Bananen en appels doen dat in zulke grote hoeveelheden dat ze – in een afgesloten zak – naburig fruit kunnen aanzetten tot rijping. Fruithandelaren maken slim gebruik van het gas bij bananen.
Ze worden onrijp verkocht om bij de consument enkele dagen verder te rijpen in de fruitschaal. Zodra een kiwi zacht is geworden zijn ze eetrijp. Je kunt onrijpe kiwi's zelfs zo'n drie weken in de koelkast bewaren. Kiwi's smaken heerlijk zoet.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Te zacht is echter ook niet goed, want dat betekent dat die overrijp is. Probeer dus een kiwi te pakken die een beetje meegeeft als je knijpt, maar niet te erg. Kiwi's zijn trouwens niet alleen heel lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. In dit artikel lees je alles over de gezondheidsvoordelen.
Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
Ze groeien het liefst op een voedzame bodem die het water goed draineert maar ook goed vasthoudt. Aan stilstaand water hebben de planten een hekel. Geef ze voldoende ruimte omdat ze vooral in het begin ontzettend hard zullen groeien.
Hoe weet ik of een kiwi niet goed meer is? De kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd. Je kunt dit bederf herkennen door te kijken, ruiken of zelfs proeven. Je kunt een kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Ethyleen en rijping
Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
Kiwi's. Ook kiwi kan ervoor zorgen dat je slaapkwaliteit vooruit gaat. Uit onderzoek van de Taipei Medicinal University blijkt dat je door een uur voor het slapen twee kiwi's te nemen, beter in slaap valt én de slaapkwaliteit vooruit gaat. Dit komt door de hoeveelheid antioxidanten en serotonine in kiwi.
Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
Let op: Als je graag wilt afvallen, is het verstandig om niet te veel kiwi's te eten. Kiwi's bevatten namelijk, net zoals veel andere fruitsoorten, fructose (fruitsuiker). Een teveel hiervan kan het afvallen tegenwerken.
Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen2,3. Dit komt omdat ze veel vezels bevatten en over unieke eigenschappen beschikken dankzij hun samenstelling van niet-oplosbare en oplosbare vezels die tegelijkertijd samenwerken.
Kiwi's zijn vitamine C bommetjes die onder andere bijdragen aan een gezond immuunsysteem, een mooie huid, het voorkomen van hartziektes en een slank lichaam. Deze frisse vrucht is heerlijk op zichzelf, maar ook lekker door een salade, bij je yoghurt of in deze groene smoothie.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).