Probeer deze tips dan eens. Maak een keukenhanddoek nat met heet water.Wring uit en wikkel 'm rond de cakevorm, waardoor die een beetje zal uitzetten.Maak de zijkant van de cake los met een dunne metalen spatel.
Het snelst koelen je baksels af wanneer je ze op een rooster zet, omdat de lucht eromheen kan circuleren en zo ook de onderkant afkoelt. Je kunt hiervoor het rooster van je oven gebruiken maar er zijn ook speciale koelroosters en -rekken te koop.
Ik neem lege blikjes frisdrank , 3 voor ronde cakes, 4 voor 9 bij 13 pannen. Zet de blikjes neer met de cake in de pan erop. Hoger = meer luchtcirculatie = snellere koeling. Ik heb ook een van die kleine 5 of 6 inch persoonlijke ventilatoren.
Een ingezakte cake, of een exemplaar met vochtige randen of bodem: allemaal aanwijzingen die leiden naar het (te) kort laten afkoelen. De afkoeltijd is per baksel anders. Bij een cake kun je uitgaan van minimaal 30 minuten voordat je 'm aansnijdt.
Nadat u de cake 1 à 2 uur volledig heeft laten afkoelen, kunt u deze op een bord of schaal leggen en naar wens garneren en decoreren.
Wanneer u een cake een nacht bewaart, moet u deze volledig afdekken om lucht te voorkomen en deze op de juiste temperatuur bewaren. Om dit te doen, kunt u uw cake eenvoudig in folie of plasticfolie wikkelen en in een luchtdichte container plaatsen . Zorg ervoor dat u uw cake een nacht in de koelkast bewaart.
Hoe lang moeten cupcakes afkoelen voordat je ze uit de vorm kunt halen? Een goede vuistregel is dat je ze ongeveer 10 minuten laat afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Leg ze vervolgens op een koelrooster en zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je het glazuur toevoegt.
Als de cake eenmaal gaar is, haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, en wacht even met de cake lossen, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt.
Laat de cakevormen 15 minuten afkoelen voordat u ze verwijdert. Haal de cakes eruit en laat ze afkoelen. Maak de siliconenvorm grondig schoon met water en zeep om vet te verwijderen.
Even afkoelen
Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast. En dat is voor de andere producten die al in je koelkast staan – zoals melk, bijvoorbeeld – niet goed. Deze bederven dan sneller. Maar let er wel op dat je je restjes niet te lang laat afkoelen.
Rol stukken folie op en leg ze op het aanrecht met een tussenruimte van 5,1 cm. Rol minstens 3 stukken folie op tot strakke cilinders die dik genoeg zijn om de gebakken producten die u wilt laten afkoelen van het aanrecht te tillen en lucht eronder te laten circuleren.
Meer lagen betekent meer lucht, waardoor je cake sneller afkoelt. Je moet voorzichtig zijn in deze fase en ervoor zorgen dat de cake minstens 10 minuten buiten de pan heeft gestaan voordat je dit probeert. Zet je cake in de koelkast of vriezer!Dit is de makkelijkste en meest effectieve manier om je cake af te koelen.
ð¡BAKTIP - Wanneer je cake klaar is , leg je hem 10 minuten op een rooster om af te laten koelen. ð¨ Het rooster zorgt ervoor dat de lucht rond de cake kan circuleren, waardoor deze sneller afkoelt. ⏰ Leg na 10 minuten een taartkarton of bord op de cake en draai hem om.
Verlaag de oventemperatuur: de warmte doet de buitenkant van de cake te snel bakken en krijgt niet de tijd om het midden te bereiken. Dek je cake af door aluminiumfolie of een bakplaat over je cake te leggen.
Hoe warmer je bakt, hoe meer vocht er tijdens het bakken verdampt. Als er teveel vocht verdampt, wordt je cake droog. Bak hem dus liever wat langer op een langere temperatuur. Of verkort juist de baktijd, dat geeft ook een wat 'kleffer' resultaat.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Na verloop van tijd wordt het antiaanbakelement in siliconen bakvormen minder effectief, waardoor de cake blijft plakken . U kunt de cakevorm voor gebruik invetten met boter, margarine of olie, wat de baktijd niet beïnvloedt en ervoor zorgt dat de cake niet aan de siliconen cakevorm blijft plakken.
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort.
Wacht tot de gebakken goederen volledig zijn afgekoeld en gestold . Dat maakt het makkelijker om ze uit je siliconen mal te halen. En hoewel siliconen mallen snel afkoelen, moet je altijd ovenwanten gebruiken als je mallen uit de hete oven haalt.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt. Enkele tips: Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
Controleer de kleur – goudbruin voor lichtere cakes, of een glanzende matte look voor chocolade. De tandenstokertest – een tandenstoker of mes moet er schoon uitkomen nadat u deze in het midden hebt gestoken. De interne temperatuur moet rond de 98°C/210°F liggen .
Je kunt het beste de bakvorm invetten met bakspray of boter en het vet verdelen met een kwastje. Zodoende raak je elk hoekje en is de kans dat er wat blijft plakken het kleinst. Je kunt nog ervoor kiezen om de vorm na het invetten te bestuiven met wat bloem.
Sommige bakliefhebbers op onze redactie raden aan om de bakvorm onder koud water te houden (zowel de binnen- als de buitenkant) voordat je de mengeling erin giet. Wacht na het bakken tot de cake is afgekoeld of wacht minstens 10 minuten voordat je hem uit de vorm haalt.
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Als je cake uit de oven komt, kun je hem beter niet gelijk uit de vorm halen. Laat hem eerst een klein beetje afkoelen, zodat hij stevig kan worden. Het is echter wel belangrijk om hem niet helemaal in de vorm te laten afkoelen. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.