We denken dat de gist op de volgende manieren bij een baby kan komen: Tijdens de geboorte, als de moeder candida in haar vagina heeft (dit hoeft bij de moeder geen klachten te geven). Via de tepel van de moeder, als de gist daar op zit. Via een speen of vinger van iemand waar de gist op zit.
Laat je borsten zo goed mogelijk leeg drinken. Houd de tepels schoon en droog. Vermijd vochtige zoogkompressen en was katoenen zoogkompressen, beha's, spuuglapjes etcetera op minimaal 60 graden (liefst 90 graden). Ook het strijken van zoogkompressen en bh's kan helpen om de schimmels te doden.
Spruw ontstaat wanneer de natuurlijk aanwezige schimmels van het lichaam verstoord raken. Daarom lopen de allerjongsten, alleroudsten en mensen met een zwak immuunsysteem het meeste risico. Een goede mondhygiëne is echter essentieel voor het behandelen van spruw.
Besmettelijkheid spruw
Ook via de borstvoeding is het besmettelijk voor je baby. Daarnaast kan je kindje ook besmet raken door een vinger, speen of ander object van iemand die deze schimmel heeft. Het is van belang zowel je baby als jezelf te behandelen, omdat je elkaar anders steeds blijft besmetten.
De huid van de tepel en tepelhof verkleurt naar rozerood of paarsig en wordt glad en gespannen en soms glanzend en schilferig en kan iets opgezet zijn. Er kunnen ook kleine bultjes ontstaan. Ernstige jeuk die kan overgaan in scherpe brandende/stekende pijn, vooral tijdens en na het drinken van de baby.
In principe kunnen candidiasis en spruw vanzelf overgaan. Bij borstvoeding kunnen de klachten echter veel problemen veroorzaken en er is een grote kans dat u en uw kind elkaar over en weer blijven besmetten. Om te voorkomen dat u moet/wil stoppen met borstvoeding is snelle en zorgvuldige behandeling aan te raden.
Je herkent de spruw aan witte plekjes in de mond van je kindje, die niet weg te vegen zijn. Meestal is het goed zichtbaar op de tong, maar ook de lippen, wangen en het gehemelte kunnen meedoen. Het mondslijmvlies is wat roder dan normaal en er kan een glans op de tong zichtbaar zijn.
Azijn, citroensap en bicarbonaat zijn bijvoorbeeld oude huismiddelen tegen spruw. Uiteraard is het belangrijk dat deze middelen voldoende verdund worden. Onverdund zouden ze veel te pijnlijk zijn op de borsten en in het mondje van de baby.
WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ? De spruw bij de baby gaat na enkele dagen tot weken over en komt dan niet meer terug. De schimmel gaat nooit helemaal weg, want Candida is een normale bewoner van de mondholte. Maar er ontstaat een nieuw evenwicht, het beslag verdwijnt en de klachten verdwijnen.
Helemaal in het begin zou je de mondholte van je baby tweemaal daags moeten reinigen met een gaasje of een zacht (hydrofiel) washandje. Dat helpt bij het verwijderen van melkresten en bacterien van het tandvlees.
De schimmel verdwijnt namelijk niet als de melk ingevroren wordt. Als je die melk dan bijvoorbeeld een week na genezing geeft aan je kindje, kun je hem opnieuw besmetten. Spruw is absoluut geen reden om te stoppen met borstvoeding!
De meest voorkomende vormen van candidiasis zijn spruw en luieruitslag. De schimmel komt vaak gewoon voor op je huid, zonder dat er ziekteverschijnselen zijn. Pas als er een infectie optreedt krijg je klachten. Spruw is besmettelijk.
Het is mogelijk dat de moeder zelf (nog) nergens last van heeft, maar dat bij de baby witte vlekjes in het mondje zichtbaar zijn, die niet gemakkelijk weg te vegen zijn. Als je dit ziet, is het duidelijk dat je te maken hebt met spruw.
Spruw is soms niet te herkennen, omdat er niet altijd iets bijzonders te zien is aan de baby. Candida is soms niet te herkennen, omdat er niet altijd iets bijzonders is te zien aan de tepels.
Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 2 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.
Er verschijnen blaasjes in de mond, op de tong en op de lippen. Na een paar dagen springen de blaasjes open en verschijnen er kleine kratertjes. De mond is dan pijnlijk en het kind wil niet eten. Meestal vertoont het kind ook algemene infectietekenen zoals koorts, hoofdpijn en algemeen onwel zijn.
Op de tepelhof bevinden zich de kliertjes van Montgomery. Dit zijn kleine kliertjes die vet aanmaken en dit vet afscheiden op de tepel. Je kunt ze zien, het zijn een soort bultjes. Het vet dat ze maken houdt de huid soepel en houdt de zuurgraad van de huid goed.
Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal het advies gegeven om gist- en schimmelrijke producten te vermijden.
De baby wordt meestal via de tepel van de moeder besmet. Spruw kan ook overgedragen worden tijdens de geboorte, via de speen of via een vinger waar schimmel op zit. Volwassenen dragen de spruw bij zich, maar ervaren meestal geen klachten. Spruw is over het algemeen onschuldig en gaat vanzelf over.
Het kan 1 tot 2 weken duren voordat de schimmel- of gistinfectie echt beter wordt. Ook als de klachten over zijn, moet uw kind de hele kuur afmaken.
Hongersignalen: • Zuigbewegingen • Tong uitsteken • Met tong over lipjes likken • Lipjes tuiten/plooien • Draaien met het hoofdje • Sabbelen op handje/vingers • Na wakker worden uitgebreid gapen • Na wakker worden schoppen met beentjes.
Hoe kun je spruw behandelen? Soms is het nodig om spruw te behandelen. Om de witte puntjes in de mond van je kindje tegen te gaan, kan de huisarts een medicijn voorschrijven. Meestal is dit een nystatine-mengsel (bij baby's tot 4 maanden) of een miconazol-gel (bij baby's vanaf 4 maanden).
Oudere baby's hebben vaak in de gaten dat ze een afnemende toeschietreflex kunnen prikkelen door aan de tepel te trekken. Wanneer de melkstroom minder wordt, gaan ze met de tepel in de mond hun hoofd naar achteren heen en weer bewegen, om de melk weer op gang te brengen.